Hoe ‘fit’ is jouw organisatie?

Hoe ‘fit’ is jouw organisatie?

Vraag en Antwoord - CompanyWise

We weten allemaal dat je fit moet zijn om een marathon te lopen of de Mont Ventoux te beklimmen. Sterke benen, een gezond hart maar ook een fris hoofd zijn essentieel. Hetzelfde geldt voor organisaties. Ze vormen net als een lichaam één geheel met verschillende componenten die elkaar ondersteunen. Wil men een doel bereiken dan moeten ook organisaties fit zijn. Het is belangrijk om daar voldoende aandacht aan te besteden. Zo identificeer je mogelijke aandachtspunten nog voor er zich problemen ontwikkelen.

Een jaarrekening zegt ook iets over de fitheid van je organisatie. Is dat dan niet voldoende?

Natuurlijk haal je veel informatie uit je jaarrekening, maar voor ons gaat een fitness-check veel verder. Je kijkt niet alleen naar ‘het hoofd’ maar ook naar het hart van je bedrijf. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in het gedrag en de overtuigingen die heersen op de werkvloer en de impact daarvan. Eigenlijk wil je een beeld krijgen van de cultuur van je organisatie en daardoor komt er heel wat andere informatie naar boven. Zoals je weet: “Culture eats strategy for breakfast!”

We hebben nu fruit en een pingpongtafel op het werk. Dus we werken al aan het welzijn van onze organisatie. Toch?

Dat is zeker al positief. Alleen merken we dat in sommige bedrijven de medewerkers niet open durven communiceren met hun leidinggevende. Daardoor kunnen er serieuze blokkades ontstaan. In zo’n situatie communiceren de verschillende componenten niet met elkaar. Wij raden bedrijven aan om niet alleen de blokkades weg te werken, maar ook om hogere doelen te bereiken. Zoals de top halen en daar van het mooie uitzicht genieten!

Dat klinkt ingewikkeld. Hoe kan je een cultuur meten?

Heel eenvoudig: door te praten met je medewerkers! Ze weten meestal heel goed hoe ‘fit’ de organisatie is. Ze zijn er zich alleen niet altijd van bewust. Maar door gerichte vragen te stellen, kom je er wel achter. Of je kan het aan de hand van een enquête doen. We werken met de Cultural Transformation Tools van Barrett die iedereen in de organisatie invult. Daarmee krijg je een duidelijk beeld van de huidige cultuur. Maar dat is het niet alleen: je ziet ook waar de organisatie naartoe wil, en hoe bereid­willig de medewerkers zijn om te transformeren. Je kan ook de gratis companyscan op onze website (www.companywise.be) invullen en dan krijg je onmiddelijk de resultaten.

En wat dan? Wat doe je met de resultaten?

Een fitness-check levert je de nodige informatie en signalen op zodat je achterhaalt wat om aandacht vraagt. Je identificeert niet alleen de pijnpunten maar ook de sterktes van je organisatie. Aan de hand daarvan kan je een concreet plan opstellen om de sterktes verder te ontwikkelen en de pijnpunten aan te pakken. Wat levert het op? Nog meer tevreden klanten en stijgende resultaten.

Sarah-Jane_Carey_CompanyWise Beantwoord door Sarah-Jane Carey, CompanyWise

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels