Is interne diefstal ook voor uw bedrijf een probleem?

Is interne diefstal ook voor uw bedrijf een probleem?

Vraag en Antwoord - Aseq

Ja, het stelen van tijd, geld en goederen door toedoen van de eigen medewerkers is een probleem in elk bedrijf, groot of klein. De waarde van intern gestolen materialen is gemiddeld immers zeven keer groter dan deze die door externen ontvreemd worden.

Door verborgen camera’s in uw bedrijfsgebouw op te
stellen, komt u de misbruiken snel op het spoor. Goed om te weten is dat u de ­beelden van die discrete camera’s niet rechtstreeks mag gebruiken als bewijsmateriaal. Want de wetgever reguleert het gebruik van camera’s op de werkvloer.

U mag camera's alleen in uw onderneming plaatsen als u daarover met iedere werknemer individuele afspraken maakt of wanneer dat collectief bepaald wordt in overleg met de vakbond. Zijn die afspraken gemaakt? Dan mag u de beelden gebruiken om loon naar werken te bepalen, om productie­processen te optimaliseren en om diefstal vast te stellen.
Jammer genoeg heeft het weinig zin om alleen maar te investeren in zichtbare camera’s die iedereen in uw bedrijf weet hangen. Stelen voor het oog van de camera doet niemand. Een goede combinatie volgens het principe van de juiste camera voor de juiste toepassing op de juiste plaats is een must. Daarom zijn ook verborgen camera’s broodnodig in uw onderneming.

Als het misbruik eenmaal op beeld staat, hebt u drie technieken om de betrokken personen op de knieën te dwingen.

Drie technieken

1. Wanneer u uw medewerker met zijn daden confronteert, vertelt u dat u het misbruik met eigen ogen vastgesteld hebt. Vertel daarbij dat u zijn gedrag al een tijdje verdacht vond en dat u hem daarom nauwlettend in het oog hield. Daarna beschrijft u gedetailleerd de handelingen waarvan u getuige was. Op video weliswaar, maar dat vertelt u er niet bij. Al snel breekt de weerstand van uw medewerker en volgt er een uitgebreide argumentatie over de reden van het misbruik.

2. U zegt dat collega’s het misbruik vastgesteld hebben. Verontwaardigd kwamen ze het u melden en nee, u wil niet zeggen wie het was. Maar u hebt het wel uit verschillende monden gehoord.

3. Bij de derde techniek hebben uw klanten het misbruik zogezegd vastgesteld. En weer geeft u een uitgebreide omschrijving van de feiten.

Met die drie technieken ontmaskert u de dader en blijven uw camera’s geheim. Aseq is al sinds 1992 met deze problematief vertrouwd.

Tom_Geldof_Aseq Beantwoord door Tom Geldof, zaakvoerder Aseq, Experts in Security.

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels