Marleen Demeyer
Marleen Demeyer Stoopen & Meeûs

Marleen Demeyer

Stercke vrouwen

Al 18 jaar staat Marleen Demeyer aan het hoofd van Stoopen & Meeûs, een Antwerps bedrijf dat gespecialiseerd is in pigmenten, kleurstoffen en minerale verven. Ze stapte in de voetsporen van haar schoonmoeder, het bedrijf was dus al langer in handen van een vrouw.

“Ik kom uit de banksector en toen mijn ­schoonmoeder het bedrijf wilde verkopen, is er vrij snel beslist dat ik de dagelijkse leiding op mij zou nemen. Ik heb me die stap nog niet beklaagd en voel me intussen helemaal thuis bij Stoopen & Meeûs.”

Visie en aanpak?

“Het is een familiebedrijf, mijn echtgenoot en zijn broer zijn de eigenaars en ik sta in voor het dagelijks bestuur. Ik bestuur het bedrijf onder het motto ‘je krijgt het niet cadeau’ en weet dat ik hard moet werken om resultaten te boeken. Maar tegelijk moet je oog hebben voor de werkelijkheid: je moet het doen met wat je hebt en zo de beste oplossing bedenken. Als je een oplossing hebt voor het slechtste scenario, dan ben je altijd voorbereid.”

Combinatie gezinsleven?

“De kinderen waren niet meer piepklein toen ik deze ­uitdaging aanging. Nu is iedereen het huis uit en verblijf ik op weekdagen in het Antwerpse. Vroeger was vooral het dagelijkse pendelen zwaar - we wonen in Kortrijk - maar mijn gezin is altijd prioritair geweest. Mijn kinderen hebben mij nooit verweten dat ik te hard werkte en ze hebben steeds een warm nest gekend. Ik neem mijn werk ook nooit mee naar huis. Ondanks dat het een familiebedrijf is, spreken we nooit over de zaak op familiefeestjes of in het weekend. De kinderen zijn wel betrokken bij wat hier gebeurt en binnen enkele jaren hoop ik de fakkel te kunnen doorgeven. Ofwel aan een van de kinderen, ofwel aan iemand extern, dat zien we nog wel. Mijn kinderen zijn trots op wat ik hier bereikt heb, maar zijn soms wat bezorgd omdat ik zoveel werk.”

Vrouw zijn?

“Ik vind niet dat je je vrouw-zijn moet uitspelen, maar wel je kwaliteiten. Om succesvol te zijn als manager, maakt het geen verschil of je een man of vrouw bent. Onze zaak bestaat uit vier elementen: mensen, producten, machines en klanten. Je moet je dus afvragen of je de juiste kwaliteiten hebt om dat allemaal te managen. Je moet oog hebben voor wat er leeft in het bedrijf, maar vooral de bekommernis om de zaak goed te runnen moet aanwezig zijn. Onze arbeiders zijn bijna allemaal Marokkanen en er is wederzijds respect tussen iedereen. Ik ben een luisterend type en vraag altijd aan mijn mensen wat zij van bepaalde dingen vinden. Ik neem mijn beslissingen pas nadien, zodat ik met hun ideeën rekening kan houden. Maar ik beslis wel zelf: een groepsbeslissing werkt nooit.”

Trots?

“Ik heb mijn stempel gedrukt op Stoopen & Meeûs door de minerale verven op te starten. Daar ben ik enorm trots op. Het bedrijf heeft meerwaarde gekregen in de periode dat ik aan de leiding stond. Mijn hart en passie liggen hier, en ik ga er nog 5 jaar volledig voor om het bedrijf te laten groeien. De uitbreiding is in volle gang en ik wil nog meer inzetten op export. En eens ik de fakkel doorgeef, zal ik er geen enkel probleem mee hebben om alles los te laten en iemand anders de volledige leiding te geven.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels