Recordbreker

Recordbreker

Jaguar Land Rover breekt alle verkooprecords

Na een flinke terugval in 2012 is de verkoop van nieuwe wagens in België het afgelopen anderhalf jaar gestagneerd. Mogelijk zit er voor 2014 zelfs een lichte groei in. Eén van de constructeurs die het tegen de stroom in opvallend goed doet is Jaguar Land Rover. Met een volledig vernieuwd aanbod weten beide Britse merken de autoliefhebbers opnieuw te bekoren. Dankzij zo’n 425.000 verkochte wagens behaalde Jaguar Land Rover in 2013 zijn beste jaarverkoop ooit, een stijging met maar liefst 19%.

Sinds de aankoop van de twee merken door de Tata Group in 2008 is er enorm veel veranderd.  Zes jaar geleden werd de deal van 1 miljard pond nog omschreven als omgekeerd kolonialisme en op gefronste wenkbrauwen onthaald. Intussen hebben de Britten getoond dat ze het niet verleerd zijn om opwindende, stijlvolle en betrouwbare wagens op de wereld te zetten. 

De verliescijfers werden vanaf 2009 teruggedraaid, op zes jaar tijd verdrievoudigde de omzet en maakt de constructeur terug winst. De verkoopcijfers groeien, personeelsaantallen nemen toe. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Oorzaak van het succes zijn de verschillende bekroonde lanceringen van nieuwe modellen en doorgedreven investeringen in innovatie.

Jaguar Land Rover viel in 2013 internationaal maar liefst 195 keer in de prijzen.

Prijsbeesten

Jaguar Land Rover viel in 2013 met zijn vernieuwde modellengamma internationaal maar liefst 195 keer in de prijzen. Jaguar mocht 80 prijzen in ontvangst nemen, waarvan de meerderheid voor de F-TYPE. De opvallende sportwagen werd door BBC TopGear Magazine uitgeroepen tot Cabriolet van het Jaar. Land Rover kaapte het afgelopen jaar 115 trofeeën weg met de Range Rover en de Range Rover Sport als grootste prijsbeesten. 

Jaguar

De spectaculairste stijging in verkoop komt in eerste plaats van ‘kleine broertje’ Jaguar dat 42% meer wagens verkocht dan een jaar eerder. “De sterke wereldwijde prestaties komen er hoofdzakelijk onder impuls van de lancering van de F-TYPE en de goede verkoop van de XF”, legt Dimitri Chaniotakis van Deltamotors Maasmechelen uit. “Van die laatste werden 47.391 berline- en Sportbrake-modellen verkocht. Ook de XJ kende zijn beste jaarprestatie. De vraag naar de XJ was vooral sterk in Noord-Amerika en China dankzij de lancering van de vierwielaandrijving (AWD) en een verder verbeterd motorengamma met onder meer de 3.0 V6 en 2.0 4-cilinder benzinemotoren.”

Land Rover

Land Rover vestigde met 348.338 wagens in 2013 een nieuw jaarverkooprecord, een stijging met 15% ten opzichte van een jaar eerder. Daarin speelden de recordverkoop van de Range Rover en de Range Rover Evoque een belangrijke rol. Van de succesvolle Evoque zijn er sinds de lancering in 2011 al meer dan 270.000 wagens verkocht. Ook de gloednieuwe Range Rover Sport deed het al meteen erg goed in de verkoop. 

Naar aanleiding van de goede verkoopresultaten verklaarde Andy Goss, Group Sales Operations Director van Jaguar Land Rover: “2013 was een schitterend jaar waarin wereldwijd een aantal ongelooflijk boeiende nieuwe modellen werden gelanceerd. De Range Rover Sport, de F-TYPE, nieuwe motoren en aandrijflijnen, en een aantal verdere verbeteringen voor modeljaar 2014 voor de al bestaande modellen, zorgen ervoor dat de verkoopresultaten van Jaguar Land Rover sterk blijven in elke regio van de wereld. 

De talrijke prijzen door beroepsjournalisten zijn een bewijs dat de focus van Jaguar Land Rover op het maken van wagens die de verwachtingen van klanten overtreffen, werkt.”

De prestaties van Jaguar Land Rover zijn in overeenstemming met de koers die is uitgezet in de strategische groeiplannen van het bedrijf. Daarbij wordt in de komende vijf jaar geïnvesteerd in 50 nieuwe productacties. Dit omvat onder meer een investering van 1,5 miljard pond in de introductie van een compleet nieuwe, technisch geavanceerde, aluminium voertuigarchitectuur in de komende modellen, te beginnen met de Jaguar XE premium sedan. De nieuwe Land Rover Discovery Sport, waarvan de verkoop eveneens in 2015 start, wordt aangekondigd als de meest veelzijdige en capabele auto in het compacte SUV-segment. Dit wordt het eerste lid van de nieuwe familie van Discovery-modellen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels