Didak injectie breidt uit en automatiseert
Peter Verbist Didak

Didak injectie breidt uit en automatiseert

Regiobedrijf - Didak

Didak Injection in Grobbendonk is een performant en kerngezond bedrijf actief in kunststof spuitgieten. Met zijn typisch Kempische no-nonsense mentaliteit belichaamt CEO Peter Verbist perfect de bedrijfswaarden van Didak Injection. In de nabije toekomst zal de focus nog meer liggen op automatisatie en in-line kwaliteitscontroles via camera’s en meetsystemen gekoppeld aan het ERP-systeem. Daarvoor kijkt Didak Injection uit naar hoogwaardige, technische profielen voor het instellen en onderhoud van de machines.

Didak Injection is een 100% Belgisch bedrijf met twee familiale hoofdaandeelhouders. “We zijn een ­financieel sterk, gezond en volledig onafhankelijk bedrijf”, vertelt Peter Verbist. “Sinds de jaren ’60 legt Didak Injection zich toe op de productietechniek van het kunststof spuitgieten. Binnen de Benelux zijn we de ­absolute pionier en marktleider in ons vakgebied. Onze kracht is een extreme flexibiliteit in ­combinatie met innovatief vermogen, waardoor we klanten snel kunnen bedienen.”

Didak_Peter_Verbist

STERCK. Welke producten brengen jullie op de markt?

Verbist: “Wij bieden een eigen productrange aan, maar werken eveneens nauw samen met klanten om producten te ontwerpen en tot ­ontwikkeling te brengen. Denk daarbij aan herbruikbare, hoogkwalitatieve kratten voor groenten, fruit, vlees en brood. Ook medische toepassingen, producten voor de bouwindustrie en automotive en diverse andere sectoren behoren tot ons aanbod. We zijn erg onderlegd in de engineering van logistieke oplossingen. Onze kratten en ­bakken zijn bijvoorbeeld perfect stapelbaar en hebben tegelijk een maximaal intern volume.”

STERCK. In welke producten­­ of sectoren zit het belangrijkste groeipotentieel?

Verbist: “We profileren ons vooral met grotere producten: herbruikbare verpakkingen in combinatie met de focus op recyclaten als onderdeel van onze langetermijnstrategie.”

STERCK. Hoe ziet het productieapparaat eruit?

Verbist: “We beschikken over 38 machines met een capaciteit van 25 tot 1.600 ton sluitkracht. Daardoor ­kunnen we zowel grote als kleine voorwerpen produceren tot 12 kilogram. Het machinepark is uitgerust met geautomatiseerde uitname, stapeling en assemblage. Daarenboven zijn tweekleurentechniek en labeling van ­producten perfect mogelijk.”

Didak Injection
  • 38 geautomatiseerde machines met een sluitkracht van 25 tot 1.600 ton
  • 24/7 350 dagen per jaar productie in een vijfploegensysteem
  • 150 FTE
  • 100 procent groene energie
  • 2 zusterbedrijven in België en Tsjechië

Co-investment

STERCK. Wat is het belang van matrijzen in het productieproces?

Verbist: “Matrijzen zijn essentieel bij het spuitgieten van een kunststof product. Een matrijs kan je vergelijken met een mal, het geeft producten hun vorm. Aangezien je iedere imperfectie van de matrijs ­terugziet in het eindproduct is het belangrijk dat matrijzen met grote zorgvuldigheid worden geconstrueerd en gefabriceerd. Wij beschikken ­daarvoor over een in-house matrijzenafdeling voor onderhoud, ­verbetering en productie.”

STERCK. De aanmaak van matrijzen is echter een dure aangelegenheid. Vanaf welke productiehoeveelheden is er een return op de aanmaakkosten?

Verbist: “Dat is moeilijk te benoemen en afhankelijk van de gevraagde kwaliteit. Een richtlijn is dat een matrijs bedoeld is voor de ­productie over meerdere jaren. In veel gevallen worden dan ook shotgaranties gegeven van meerdere miljoenen stuks. Matrijskosten worden berekend op de te verwachten levensduur en het marktpotentieel van de producten.”

STERCK. Didak Injection zet sterk in op custom moulding. Wat houdt dat precies in?

Verbist: “We zijn in staat om samen met onze ­klanten ideeën te ontwikkelen. Via co-investment in nieuwe technieken en toolings boren we nieuwe markten aan. We hebben de volledige ­kennis in huis om producten te designen, de juiste matrijzen te ontwikkelen en ze vervolgens te (laten) produceren.”

STERCK. Op welke manier wordt de kwaliteit van de productie gecontroleerd?

Verbist: “De in-house kwaliteitsafdeling meet/weegt producten en inspecteert op onvolkomenheden. We maken daarbij gebruik van de juiste kwaliteitsnormen (ISO 9001), de juiste service en optimalisatie in de logistiek via onder meer RFID en QR-codes.”

De optimale afstand voor het vervoer van onze producten bedraagt 600 kilometer rond Didak Injection.

Recyclage

STERCK. Kunststof producten hebben doorgaans geen al te beste milieu­reputatie. Hoe gaat Didak Injection daarmee om?

Verbist: “Met plastics - die bijvoorbeeld in zee terechtkomen - hebben wij niets te maken. Wij zetten sterk in om duurzame en herbruikbare verpakkingen te ontwerpen. Onze kratten en bakken ­passen niet in een wegwerpcultuur. Integendeel, wij mikken enkel op herbruikbare verpakkingen met een lange levensduur, die op het einde ervan voor 100% recycleerbaar zijn aan een minimale kost. Voor ons is dat even ­belangrijk als het custom moulding aspect. Verder beschikken we over eigen installaties om bestaande kunststoffen te vermalen tot pellets, korrels of flakes waarmee we nieuwe producten spuitgieten. We gebruiken nu al circa 25% aan recyclaten en zijn continu op zoek om die materialen verder in te ­zetten. Met onze grootste klanten hebben we dan ook programma’s lopen om meer recyclaat in te zetten, zonder in te boeten op de kwaliteit van het product. Dat vergt de nodige acties: meer en meer zal scheiding van de verschillende afvalstromen in verscheidene industrieën nodig zijn. Bij betere scheiding kunnen die fracties ook veel beter verwerkt worden tot inzetbare grondstoffen voor ons.”

STERCK. Hoe maken jullie het productieproces energiezuiniger?

Verbist: “Het kunststof spuitgieten vereist als productietechniek heel wat energie. De afgelopen jaren deden wij bijzonder veel inspanningen om het productieproces energiezuiniger te maken. Wij maken uitsluitend gebruik van 100% hernieuwbare energie. Alle energie wordt geleverd door de grootste biomassacentrale in België en eigen zonnepanelen. Daarnaast investeren we in energiezuinige machines en een koeltoren. Voorts zetten we in op de meer doorsnee energiebesparingen zoals ledverlichting, zonnepanelen en verbeteringen in koeling.”

Didak_Peter_Verbist

Nieuwe 
productiehal

STERCK. Welke belangrijke investeringen staan er op til in de nabije toekomst?

Verbist: “Tegen het voorjaar van 2020 voorzien we een significante uitbreiding van onze productiecapaciteit met de bouw van een nieuwe hal. We investeren in extra productiemachines. In de nieuwe hal is er plaats voor 16 tot 18 nieuwe machines. Tegelijkertijd zal het nieuwe ERP/MES/WMS-systeem worden ingevoerd. In-line kwaliteitschecks via ­camera’s en meetsystemen worden gelinkt aan ons ERP-systeem.”

STERCK. Wat ­betekenen die investeringen in functie van nieuw aan te werven profielen?

Verbist: “Handenarbeid zal altijd nodig blijven. Naast uitmuntende salesprofielen die proactief klanten prospecteren, zullen we in de nabije toekomst nog meer op zoek gaan naar zeer sterke technische talenten. De zoektocht duurt dikwijls lang, de beschikbaarheid op de markt is een groot issue. Het is aan ons om oplossingen te ­vinden door een goede combinatie van de opleiding van jonge, net afgestudeerde ­krachten samen met doorgewinterde, ervaren mensen.”

Tegen het voorjaar van 2020 voorzien we een significante uitbreiding van onze productiecapaciteit met de bouw van een nieuwe hal.

STERCK. Heel wat Belgische bedrijven verplaatsen hun productie naar lageloonlanden. Welke politiek volgt Didak Injection op dat vlak?

Verbist: “Onze afzetmarkt is toch beperkt in geografisch opzicht. De optimale afstand voor het vervoer van onze producten bedraagt 600 ­kilometer rond Didak Injection. Zo bestrijken we de markt in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Dat betekent dat we ook inzetten op doorgedreven geautomatiseerde ­productie in België. Het is zeker niet omdat arbeidskosten in het oosten goedkoper zijn, dat de totale kost voor onze klant beter wordt. Dat is dan ook de reden waarom een low-cost in het Oosten geen optie is voor ons. Wel zorgen we ervoor dat de service en flexibiliteit voor onze klanten verbetert door nauw samen te werken met onze zusterbedrijven.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels