Succesvol integreren na een overname?
Ingrid Thijs Via Ferrata

Succesvol integreren na een overname?

Vraag & Antwoord - Via Ferrata

De doelstellingen van een overname kunnen divers zijn: een groter marktaandeel verwerven, nieuwe producten aan je assortiment toevoegen of synergiën realiseren. Helaas zijn er veel voorbeelden waar de zoete smaak van de overname-euforie al snel overgaat in bitterheid: financiële doelstellingen worden niet gehaald, sleutelmedewerkers verlaten het bedrijf of de productiviteit daalt. Je kan immers pas van een succesvolle overname spreken als de integratie tussen beide ondernemingen tot een goed einde is gebracht.

Een integratieproces is een hele uitdaging en vereist een integrale aanpak. Met deze factoren hou je best rekening om je slaagkansen te verhogen.

Tijdig starten met het integratieproces is cruciaal

Een M&A-proces neemt veel tijd in beslag en de focus ligt op het sluiten van de deal. Over de manier waarop de integratie moet verlopen, wordt in die fase minder nagedacht. Van start gaan na het afsluiten van de transactie kan nefast zijn voor het behalen van de overnamedoelstellingen. Maak van integratie dan ook een prioriteit.

Een goed plan is essentieel

Tijdens de onderhandelingsfase ontwikkel je reeds een plan dat als kompas fungeert vanaf dag één na de overname. Daarin maak je helder wat je strategische doelen zijn, hoe je organisatie eruit zal zien en zal aangestuurd worden, op welke punten je synergie wil bereiken en wat de mogelijke risico’s zijn tijdens de integratie. Een plan dat alles voorziet, is dan weer een utopie. Onvoorspelbare zaken kunnen je pad kruisen. Succes hangt dan af van de mate waarin de ­organisatie omgaat met die onverwachte gebeurtenissen.

Schenk aandacht aan de bedrijfscultuur

Factoren die minder gemakkelijk in geld te vertalen zijn, blijven vaak onderbelicht, maar zijn bepalend voor het latere succes van de overname. Tracht in een zo vroeg mogelijk stadium een beeld te vormen van de cultuurverschillen. Als die té groot zijn, is het stopzetten van het overnameproces een optie.

Sterk leiderschap

Medewerkers voelen zich vaak onzeker en hebben nood aan duidelijkheid. Communiceer regelmatig over de reden van de overname en de voortgang van de integratie. Beperk je niet tot je medewerkers, maar breid je communicatie uit naar alle stakeholders.

Multidisciplinair team

Een integratietraject is erg complex en moeilijk te combineren met de dagelijkse kernactiviteiten. Een multidisciplinair integratieteam dat eventueel ondersteund wordt door externe begeleiding levert de beste resultaten. Zo verminder je frustraties én kosten o.w.v. een verstoorde bedrijfsvoering.

Deze expertise werd aangeboden door Via Ferrata

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels