Bedrijf verkopen? Ja, maar blijf aan boord
Nico Daminet
& Veerle Buyl
Vandelanotte

Bedrijf verkopen? Ja, maar blijf aan boord

Praktijck - Vandelanotte

Veel ondernemers stellen zich weleens de vraag: 'waar sta ik nu met mijn bedrijf'. Tegelijkertijd is het voor veel bedrijven ook moeilijk om – met de uitdagingen van vandaag – het hoofd boven water te houden. Uw bedrijf verkopen met een deelse herinvestering kan soelaas brengen om door het spreekwoordelijke glazen dak te gaan en op die manier mee te genieten van de groei, gesteund door investeringsfondsen of family offices. Uiteraard blijft de volledige verkoop van uw bedrijf ook een optie.

Reden van verkoop

Bedrijven botsen soms op hun limieten. Dat kan zijn omdat er geen opvolging is of omdat er, met het oog op het realiseren van opportuniteiten, forse investeringen nodig zijn. Dat is misschien net een te grote stap om alleen te zetten. Om die alsnog te kunnen realiseren, start de zoektocht naar een financiële partij om mee in het bedrijf te stappen. Bij een dergelijke transactie is dit hét ideale moment om deels te verkopen en op die manier wat middelen aan de kant te zetten, als return voor al het geleverde werk. Zo kunt u met een gerust hart naar de toekomst kijken.

Reden om aan boord te blijven

Eens ondernemer, altijd ondernemer. Uw bedrijf blijft nu eenmaal voor altijd uw kindje. De betrokkenheid blijft groot en daarom raden we ook aan om die gefaseerd af te bouwen. Dit is trouwens vaak een vereiste bij de verkoop van een bedrijf. De verkoop aan een investeringsfonds of family office laat ongetwijfeld toe om de onderneming naar een hoger niveau te tillen. Een deelse herinvestering als verkopende partij geeft u ook de kans om gebruik te maken van de kennis, de ervaring en het netwerk van deze kopende partijen om u te ondersteunen als ondernemer. Een extra ondernemend klankbord dus! Als ondernemer staat u er niet langer alleen voor om strategische beslissingen te nemen. Bovendien kunt u blijven profiteren van de markt­opportuniteiten, die zowel van commerciële (nieuwe klanten of geografische expansie) of van financiële (overnames) aard kunnen zijn.

Waardecreatie

Door de onderneming te verkopen maar toch direct (operationeel) of indirect (raad van bestuur) aan boord te blijven, kan u als ondernemer meegenieten van de waarde die gecreëerd is door de komst van de bijkomende partij en die cruciaal is bij het nemen van strategische of structurele beslissingen. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan over het aanbrengen van een nieuwe opvolger of bijkomende versterkingen op personeelsvlak. Als er geen familiale opvolging is, is het een absolute troef dat de financiële partij meestal over een uitgebreid netwerk van managers beschikt. Zo is de continuïteit van het bedrijf verzekerd en kunt u zelf het hoofd koel houden.

Exit return

Een niet onbelangrijk gegeven is natuurlijk dat, wanneer de waardecreatie zich effectief realiseert, dit zich ook vertaalt in een positieve uitstraling van de onderneming. Indien u als ondernemer dan toch definitief de deur achter u wilt dichttrekken, dan kan er bij deze nieuwe verkoop opnieuw een mooi rendement gerealiseerd worden met de financiële partij. Een win-win dus voor alle partijen! 

Vandelanotte
www.vandelanotte.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels