Creatief en continu cijferen in crisistijden
Vincent & Chris Meesters Meesters Accountants

Creatief en continu cijferen in crisistijden

Sector - Finance & Accountancy - Meesters Accountants

In een tijd waarin de ene crisis de andere lijkt op te volgen, is het de taak van de accountant om de boekhouding zo gemakkelijk mogelijk te maken en creatieve oplossingen te bedenken. Dat is althans de overtuiging van Vincent Meesters, bestuurder van Meesters Accountants. “Door een doorgedreven simpliciteit in onze werkwijze en rapportering te introduceren en out of the box te denken, slagen we erin om voor onze klanten antwoorden en oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van deze tijd”, klinkt het bij de ambitieuze ondernemer.

In 2016 zette Vincent Meesters zijn eerste stappen in het accountancykantoor van zijn vader, Chris. Twee jaar nadien nam hij het bedrijf over. Sindsdien schrijft hij met Meesters Accountants aan een mooi groeiverhaal. Dat doet hij samen met medevennoot Wannes Sas. Naast vader Chris, werken ook de partner van Vincent, Nathalie, zijn broer Christophe en diens dochter in het familiebedrijf.

“Op enkele jaren tijd groeiden we van vier naar 31 medewerkers. En aan die groei lijkt voorlopig geen einde te komen. Ondertussen hebben zijn we met vier vestigingen aanwezig in evenveel gemeenten in de ruime omgeving rond Antwerpen : Wijnegem, Zoersel, Vorselaar en Schilde. In die laatste gemeente zullen we in de toekomst ook een nagelnieuw gebouw optrekken voor een nieuw kantoor in samenwerking met Argenta. En in 2023 starten we ook een nieuw kantoor in Kalmthout.

Een en ander heeft te maken met het feit dat Wannes en ik heel complementaire vennoten zijn. Terwijl ik meer het klantencontact verzorg en naar buiten gericht ben, is Wannes verantwoordelijk voor de interne processen en degene die de medewerkers opvolgt en coacht. Bovendien is Meesters een familiebedrijf met alle daaraan verbonden eigenschappen : sterke communicatie, korte lijnen en een persoonlijke begeleiding van al onze klanten, voor hun activiteiten in binnen – én buitenland.”

Out of the box

STERCK. Dat zijn belangrijke ingrediënten in het succesverhaal van Meesters. Toch doen jullie daar graag nog een schepje bovenop?

Vincent Meesters: “Als jong en dynamisch bedrijf zijn we erop gericht om complexe boekhoudingen en fiscaliteit zo makkelijk en inzichtelijk mogelijk te maken. Dat doen we onder andere door resoluut de kaart van de digitalisering te trekken. Maar meer nog ligt onze grote meerwaarde wellicht in de creativiteit waarmee we oplossingen bedenken voor onze klanten. Out of the box werken, maar binnen het wettelijk kader uiteraard, is essentieel in deze uitdagende tijden. Zo ging ik recent met een klant mee naar Indonesië om daar on the spot te bekijken hoe wij voor hem samenwerkingen met partners in dat land kunnen optimaliseren en faciliteren. We merken dan ook dat onze klanten dat enorm appreciëren.”

Kopzorgen over kosten

STERCK. Wat zijn precies die grote uitdagingen en vragen waarmee ondernemingen vandaag bij jullie komen aankloppen?

Vincent Meesters: “De uitdagingen zijn groot, de vragen en noden van ondernemers talrijk en uiteenlopend. Vanzelfsprekend bezorgen de stijgende loonkosten door de torenhoge inflatie veel ondernemingen vandaag kopzorgen. Daarnaast zijn er tegenwoordig talloze, evidente vragen met betrekking tot de crisis, de hoge kosten van grondstoffen en energie en de drastisch slinkende marges van bedrijven als resultaat daarvan. Zij moeten echt alles uit de kast halen om die marges onder controle te houden en hun activiteiten winstgevend.

In dezelfde lijn liggen de vragen over de stijgende rentevoeten als gevolg van het inflatiebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers en ondernemingen worden immers niet alleen geconfronteerd met torenhoge personeels – en andere kosten, ze krijgen er ook nog eens de hoogste rentes in jaren bovenop. Ze staan dan voor de moeilijk keuze om investeringen vandaag te doen of toch nog uit te stellen. Tenslotte krijgen we ook steeds meer vragen rond aandelenoverdracht. Het lijkt erop dat meer ondernemers, mede door de crisis, de verkoop van (een deel van) hun aandelen overwegen. Ook daarin staan wij hen bij.”

Constant cijferen

STERCK. Dat betekent dat jullie, jullie rol als accountancykantoor breed invullen of, zoals je zelf aangeeft, out of the box denken. Hoe pakken jullie dat aan?

Vincent Meesters: “Ik geloof er sterk in dat ondernemers deze uitdagingen alleen het hoofd kunnen bieden, en enkel antwoorden zullen vinden op hun vragen, wanneer ze een duidelijke, objectieve en becijferbare informatie hebben over hun boekhouding, processen enzovoort. Constant cijferen, dat levert de nodige antwoorden op en dat is dus de basis voor elke beslissing. Als accountant en fiscalist moet je die cijfers regelmatig op een behapbare en begrijpelijke manier inzichtelijk maken. Daarom rapporteren wij maandelijks aan onze klanten. De basis voor deze rapportering ligt in verticale analyses waarin we kosten afzetten tegenover de omzet en van daaruit inzichten geven in de mogelijkheden met betrekking tot optimalisaties, investeringen enzovoort.”

STERCK. Het is duidelijk wat jullie kunnen betekenen voor ondernemers vandaag. Maar wat kunnen zij zelf doen om hun bedrijf voor te bereiden op woelig economisch water?

Vincent Meesters: “Leid je bedrijf elke dag alsof het crisis is. Dat is de beste raad die ik aan ondernemers en bedrijfsleiders kan geven. Besturen is een belangrijke verantwoordelijkheid, leidinggeven is een kunst. De juiste structuren zijn een noodzakelijke voorwaarde om beide zaken adequaat te kunnen doen en je onderneming door moeilijke tijden te loodsen. Die structuren bouw je wanneer goed gaat. Zo kan je je in crisistijden richten op het verder optimaliseren van deze structuren, je cash zo goed mogelijk controleren en je verliezen zoveel als mogelijk beperken.

Een degelijk fundament geeft je de ruimte om te analyseren welke investeringen nuttig kunnen zijn om jezelf voor te bereiden op een verdere stijging van de kosten. Dat moet je hoe dan ook doen: kijken of je met gerichte, kostenreducerende investeringen kan besparen op energie of efficiëntiewinsten kan behalen met efficiëntere machines. Misschien is een verschuiving van (een deel van) je productie naar het buitenland wel een interessante piste ? En probeer op de hoogte te zijn en te begrijpen wat er leeft in Brussel op alle verschillende beleidsniveaus. Dat zijn vragen die ondernemers, bestuurders en leiders vandaag moeten stellen. Wij zijn er om hen daarbij te begeleiden. En vooral om dat allemaal tot in detail te kwantificeren, want cijfers liegen uiteraard nooit. Maar als je daar zelf aandachtig voor bent, heb je uiteraard een voorsprong.”

Tekort aan accountants

STERCK. Uitdagingen genoeg vandaag, voor alle bedrijven, in zowat alle sectoren. Geldt dat ook voor jullie?

Vincent Meesters: “Door de band genomen zijn wij een sector die tot vandaag grotendeels van de meeste moeilijkheden gespaard blijft. Meer zelfs, bedrijven hebben ons vandaag harder nodig dan ooit tevoren. Nu kunnen wij meerwaarde bieden en echt een rol van betekenis spelen door mee te denken over creatieve oplossingen. Dat gezegd zijnde worstelen wij wel met een tekort aan goede accountants. De strijd om goede medewerkers is dan weer wel iets wat wij met vrijwel elke andere sector en ondernemer delen. De instroom vanuit de hogescholen en universiteiten is te laag. De vraag overschrijdt het aanbod en onze sector staat op dat vlak vandaag serieus onder druk. En dat terwijl onze job één van de boeiendste en meest waardevolle is die je jezelf kan bedenken, met veel opportuniteit en kansen om mee te bouwen aan het succes van talloze ondernemingen.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels