Goede kandidaten zoeken online naar jobs - maar kiezen ze ook voor jouw vacature?
Jeroen van Geel Profile Group

Goede kandidaten zoeken online naar jobs - maar kiezen ze ook voor jouw vacature?

Vraag & Antwoord - Profile Group

Heel wat bedrijven denken dat publiceren op jobboards weinig oplevert. Nochtans is online zichtbaarheid essentieel voor een succesvolle recruitment campagne. Jeroen van Geel van Profile Group, het 360° Recruitmentbureau, deelt enkele tips over hoe je toptalenten kunt aantrekken.

Jobsites werken wel degelijk en leveren vaak de beste kandidaten op.

Het adverteren van een vacature op de jobsites is nog steeds de meest effectieve manier om kandidaten te vinden. Je vergroot de zichtbaarheid van je vacature en bereikt het grootste deel van de kandidatenmarkt, want elke maand bezoeken meer dan 5 miljoen mensen de belangrijkste Belgische jobsites:

 • Verspreid je vacature op meerdere sites voor maximale zichtbaarheid, en kies de juiste aanvullende jobsites.
 • Publiceer een echte jobadvertentie, niet zomaar een functiebeschrijving.
 • Deel je vacature ook breed op andere kanalen: je eigen website, via je sociale netwerken, naar je eigen medewerkers, in vakpers of op gespecialiseerde websites.

Het is bovendien niet alleen het grote volume dat telt – je bereikt kandidaten die al besloten hebben om van job te veranderen en er bewust voor kiezen om bij jouw bedrijf te solliciteren. Ze zijn al betrokken, wat het proces verderop veel gemakkelijker maakt.

Een online recruitment campagne vergroot je kans om de juiste kandidaten aan te werven, verkort je doorlooptijd en vermindert je aanwervingskosten.

Spring boven de massa uit

Denk na over wat jij potentiële kandidaten te bieden hebt als werkgever. Dit is wat we jouw Employee Value Proposition noemen. Kort gezegd: bepaal de meerwaarde waarmee je kandidaten kan overtuigen om zowel bij je bedrijf te willen komen werken… én er te willen blijven. Het gaat erom duidelijk aan te tonen hoe jouw bedrijf kandidaten in staat stelt betekenis te geven aan hun carrière en zelfs aan hun leven.

 1. De missie van je bedrijf: een job is al lang niet meer zomaar alleen een job. Het is daarnaast ook een kans om jezelf te ontwikkelen en bij te dragen aan iets dat echt belangrijk is voor het bedrijf, de maatschappij en zelfs de planeet.
 2. Een kwaliteitsvol team: de beste kandidaten beseffen dat ze zich het meeste kunnen ontwikkelen door samen te werken met innovatieve geesten die hen uitdagen en sneller laten leren. Zet die geweldige manager, dat fantastische team of je beste ambassadeurs in de spotlights!
 3. Een persoonlijke managementaanpak met duidelijke doelen: laat zien hoe je duidelijke, concrete en meetbare doelen stelt, maar ook dat je deze doelen aanpast aan elk individu.
 4. Een gepersonaliseerd opleidings- en ontwikkelingsplan: zorg ervoor dat een opleidingsplan voor de korte en middellange termijn integraal deel uitmaakt van de functie. Voor elk team moet een eenvoudig onboardingsplan klaarliggen, dat voor elke nieuwe medewerker kan worden hergebruikt.
 5. Een uitgebreid en aantrekkelijk salarispakket is ook een must. Focus hierbij niet enkel op het financiële aspect, maar vermeld ook de potentiële evolutie van de business, opleidingsmogelijkheden, bedrijfsuitjes en de werksfeer…

Een krachtige vacaturetekst kan het aantal sollicitaties met vijf vermenigvuldigen!

Meer tijd investeren in het optimaliseren van je vacaturetekst is dus essentieel:

 1. Begin met een korte teaser die het doel van de functie en de missie van het bedrijf benadrukt: dit is de eerste zin die kandidaten te zien krijgen; belangrijk dus om hier voldoende aandacht aan te besteden.
 2. Kies een functietitel die relevant is voor kandidaten - wat zouden ze eigenlijk intypen als ze een vacature-alert instellen?
 3. Gebruik opsommingstekens om de leesbaarheid van je vacature te verbeteren.
 4. Wees oprecht en authentiek en vermijd clichés of ingewikkeld jargon.
 5. Richt je vooral op de criteria die absoluut noodzakelijk zijn om van de functie een succes te maken en schrik kandidaten niet af met onrealistische verwachtingen.

Een krachtige vacaturetekst met deze elementen zal tot vijf keer meer kandidaten opleveren. We zien het met onze eigen jobadvertenties, ook in Vlaanderen!

Deze expertise werd aangeboden door  Profile Group

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels