Inge Meers
Inge Meers Mecam

Inge Meers

Stercke Vrouw - Mecam

Met een gecumuleerde omzet van 37 miljoen euro gaat het anno 2023 bijzonder goed met familie- en zitmeubelbedrijf Mecam uit Dilsen-Stokkem. Eén van de ster(c)khouders achter het succesverhaal? CFO en bestuurder Inge Meers. In de voetsporen van haar vader, houdt ze – samen met haar broer Luc – het grote schip recht. En dat blijkt af en toe voer voor uitdaging.

Van ontwerp en productontwikkeling tot productie én verkoop. Mecam serveert het volledige menu in het zitmeubelensegment. Als grootste producent in de Benelux, hebben ze dan ook een reputatie hoog te houden. “En dat maakt van een familiebedrijf vaak een vloek én een zegen”, vertelt Inge Meers. “Je teert op een stevig fundament, jarenlang minutieus opgebouwd. Het was eigenlijk altijd al heel duidelijk dat ik mee in de familiezaak zou stappen. Als kind ging ik al mee naar bankafspraken en beurzen en maakte ik mijn huiswerk in de kantoren. Toen ik afstudeerde in 1989 was de eerste vraag van mijn vader: ‘En, wanneer start je bij ons?’ (lacht). We hebben het daar nooit echt uitgesproken over gehad.”

Trots?

“Als je ziet vanwaar we komen in 1978, kan je alleen maar trots zijn op dit bloeiende bedrijf met 350 werknemers, in België en het buitenland. Met onze toegespitste knowhow, huidige financiële situatie én de juiste mensen op de juiste plekken in ons bedrijf, staan we sterk. En toch zal 2023 een zwaar jaar worden, vrees ik. Alleen de sterken overleven. Daarom zijn we op dit moment ook bezig met de toekomst van ons bedrijf. Wij lopen allemaal tegen de 60, er komt een moment van overdracht. Is de opvolging binnen onze familie verzekerd? Geen idee. Maar kan je daar ooit zeker van zijn? Het zou natuurlijk wel mooi zijn.”

Stercktes?

“Als CFO moet je stipt zijn. En ordelijk. Ik heb een vast takenlijstje waar ik me graag aan hou. Ik ben naast mijn financiële functie, ook mede-eigenaar. Die bril zet ik ook altijd op tijdens mijn beslissingen. Daarnaast ben ik een echt ‘mensen-mens’, ik draag graag zorg voor mijn personeel. Als ik vroeger tegenslagen had, probeerde ik die steevast zelf op te lossen. Met heel wat ondernemersjaren op de teller, leer je dat je die problemen beter samen aanpakt met iemand die er meer verstand van heeft. Zo bereik je het meest.”

Je bent maar zo sterk als de zwakste schakel in je entourage.

Werkpunten?

“Die zijn er altijd. Ik denk niet dat je als ondernemer ooit ‘af’ bent. Zelf heb ik af en toe moeite met relativeren. Maar niet in de mate dat het mijn werk inhoudelijk beïnvloedt, eerder mijn manier van werken. Ik kan vaak blijven malen in mijn hoofd over de kleine zaken. Wat ik dan doe? Lezen, eens goed gaan eten met vrienden, wandelen, bij mijn kinderen en man zijn. Aan de kust kom ik ook volledig tot rust, samen met mijn mama. Ik heb mensen rondom mij nodig die me energie geven. Zo kan ik de kleine en grote professionele tegenslagen beter plaatsen.”

Sterck voorbeeld?

“Absoluut: mijn vader. Zijn manier van ondernemen sijpelt nog dagelijks door in mijn werk. Maar ook persoonlijk is hij de rode draad. Zijn waarden: houden van, respect hebben, appreciatie uiten, … maken van mij een beter persoon. Hij was streng, maar enorm rechtvaardig (lacht). En dat bracht het beste in de mensen naar boven. Hij was zelf ook CFO van Mecam, dus ik heb alle kneepjes van het vak van hem geleerd. Ik ben daar heel dankbaar voor.”

Tips voor starters?

“Naast een goede equipe rondom je, uit verschillende kennisdomeinen, heb ik één gouden tip. Doe wat je graag doet. En dan maakt het niet uit of je een berg of een dal tegemoet gaat die dag. Als het je maar voldoende energie geeft. Ik denk dat die filosofie de basis is van een goede onderneming. Als je het niet (deels) voor jezelf doet, voor wie dan wel?”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels