Bruisende ondernemersclub
Sabine Pannemans, David Vaes & Martine Thevissen

Bruisende ondernemersclub

Regio: Dilsen-Stokkem - Kinrooi - Maaseik

Distoc, de ondernemersclub van Dilsen-Stokkem, is opgericht in 1990 en bestaat dus al zesentwintig jaar. Het voorbije decennium sloten heel wat nieuwe bedrijven zich aan. Dankzij een verjonging telt de club nu meer dan honderd leden. Waarom de ondernemers samenkomen? Om elkaar beter te leren kennen, te netwerken en te ontspannen. Met de nieuwjaarsreceptie als het jaarlijkse hoogtepunt. 

Heel wat grote bedrijven uit Dilsen-Stokkem zijn lid van Distoc. “Sinds kort sluiten er zelfs meer en meer vrije beroepers aan en ook ondernemers uit de aanpalende gemeenten Maasmechelen en Maaseik weten de weg naar Distoc te vinden”, zegt penning­meester Martine Thevissen. “De reden? We zijn een erg hechte kliek en organiseren veel verschillende activiteiten. Onze sponsors zorgen bovendien dat alles tot in de puntjes afgewerkt is.”

We zijn een hechte kliek en organiseren verschillende activiteiten.

Bedrijfsbezoeken

Af en toe een thematische informatie­avond – bijvoorbeeld over sociale media op de werkvloer - hoort er uiteraard bij. Maar Distoc onderscheidt zich door ook heel wat aangename en ontspannende activiteiten op de kalender te zetten. “We proberen toch om twee keer per jaar een bedrijfs­bezoek te organiseren”, zegt de kersverse voorzitter David Vaes. “Dat kan een thuismatch zijn. We zijn bijvoorbeeld al eens naar Alro, Vasco en Rofix geweest, maar ook in de hoofdkwartieren van JBC in Houthalen en BioRacer in Tessenderlo werden we heel goed ontvangen. Af en toe steken we zelfs de Nederlandse grens over. Meestal krijgen we zo’n 50-tal leden overtuigd om mee op bedrijfsbezoek te gaan. Daar zijn heel wat ondernemingsclubs jaloers op.”

Wijn in Puglia

Distoc organiseert zo’n 8 à 9 activiteiten per jaar. Van een tocht met de Vespa in en rond het Nationaal Park tot een bezoek aan de brouwerij van Wilderen. “Onze nieuwjaarsreceptie is altijd een waanzinnig succes”, zegt Sabine Pannemans, secretaris van Distoc. “Het pleziergehalte is dan ook belangrijk. Onlangs organiseerden we bijvoorbeeld een ‘after work’-activiteit in het Terhills Cablepark. Ook deze trok erg veel belangstelling. En dan hebben we het nog niet over onze studiereis naar het Italiaanse Puglia gehad. Ook dat is een succesverhaal. Het is de ideale gelegenheid om te netwerken en elkaar écht beter te leren kennen.”

Klankbord

In het verleden zat er ook een afvaardiging van de stad in de bestuursraad. Op die manier fungeerde Distoc als een platform tussen de ondernemers en het stadsbestuur. “We vinden het heel jammer dat er vandaag geen afvaardiging meer is”, zegt David Vaes. “Distoc wil immers het klankbord zijn van wat er zich in het bedrijfsleven van deze buurt afspeelt. De voorbije jaren hebben we samen met het stadsbestuur al heel wat mooie projecten verwezenlijkt. Zo hebben we sterk gehamerd op een betere bewegwijzering van de industrieparken. Onze inspanningen hebben geloond, want die borden zijn er uiteindelijk – gedeeltelijk met financiële steun van Distoc – wel gekomen.”

_OC_distoc

Starters en gevestigde waarden

Op de vraag waarom ondernemers lid moeten worden van Distoc, heeft elke aanwezige gesprekspartner een ander antwoord klaar. “Om ervaringen uit te wisselen”, zegt Sabine Pannemans. “En om te netwerken. Er zijn hier zoveel interessante bedrijven. Dat leidt nu eenmaal tot boeiende samenwerkingen”, valt Martine Thevissen bij. “En omdat het simpelweg plezant is. Hier zijn al heel wat vriendschappen gesloten”, zegt David Vaes. “Bovendien is een ondernemersclub ideaal om je als starter te integreren in het lokale bedrijfsleven”, verduidelijkt Sabine Pannemans. “Gelukkig hebben we een burgemeester die dat ook erg goed promoot. Lydia Peeters stuurt heel wat nieuwe bedrijfsleiders door naar Distoc. Daar zijn we haar uiteraard erg dankbaar voor.”

Een ondernemersclub is ideaal om je als starter te integreren.

Samenwerken

Er ligt nog veel kmo-grond in Dilsen-Stokkem en dat opent perspectieven. “Ik ben ervan overtuigd dat het ledenaantal van Distoc nog flink kan groeien”, zegt David Vaes. “Ongeveer een half jaar geleden heeft ook Unizo hier een ondernemingsnetwerk opgericht. Dat is voornamelijk interessant voor de kleinere handelaars en de B2C-bedrijven.” 

Samenwerkende ondernemersverenigingen? Ook dat kan. “Eind september sloegen wij de handen in elkaar met Unizo en het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem voor de Roefeldag. Dat was een erg groot succes. Zo’n 150 kinderen schreven zich in voor deze belevenisdag. Ze proefden van het ondernemersleven en gingen even meedraaien in diverse bedrijven. Maar liefst 50 ondernemers uit Dilsen-Stokkem engageerden zich om deel te nemen. De lagereschoolkinderen staken onder andere de handen uit de mouwen in de Carrefour, bij CKS, het Wit-Gele Kruis, Chiptuning Plus, bloemenzaak Fiori en bakkerij Houben. De ‘after work party’ die we daarna gezamenlijk organiseerden, trok zo’n 1.800 mensen. Zegt dat genoeg?” Meer weten? Surf naar www.distoc.be.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels