Kiest u voor een vennootschap of een éénmanszaak?

Kiest u voor een vennootschap of een éénmanszaak?

Vraag & Antwoord

Elke succesvolle ondernemer wordt op een welbepaald moment in zijn professionele carrière geconfronteerd met volgende problematiek: waag ik al dan niet de overstap van een éénmanszaak naar een vennootschap? 

De zware belastingdruk op éénmanszaken, de daaraan verbonden sociale bijdragen en bovendien de lage return zoals lage pensioenen, beperkt inkomen bij arbeidsongeschiktheid, … brengen met zich mee dat bedrijfsleiders zich op een bepaald moment die vraag gaan stellen.

Een éénmanszaak biedt voordelen zoals flexibiliteit in het gevoerde beslissingsproces, beschikbaarheid van financiële middelen en beperkte boekhoudkundige verplichtingen.

De nadelen zijn voornamelijk de belastingdruk, aansprakelijkheid, opvolging, overname en moeilijkere financieringsmogelijkheden.

Een vennootschap daarentegen biedt het grote voordeel van lagere belasting­tarieven, afhankelijk van de vennootschapsvorm een beperkte aansprakelijkheid, continuïteit qua opvolging en verkoop en vooral vlottere financieringsmogelijkheden.

Fiscale optimalisatietechnieken door gebruik te maken van loonoptimalisatie, dividenden, huur, onkosten en interesten uitgekeerd aan de ondernemer, … maken een vennootschap in vergelijking met een éénmanszaak dan ook extra aantrekkelijk.

Uiteraard dienen de oprichtingskosten, een uitgebreide boekhouding en de kosten bij ontbinding en vereffening in rekening gebracht te worden. En ook de stabiliteit van het fiscale landschap, met constant wijzigende fiscale spelregels vanwege de overheid, speelt een rol.

Het is belangrijk om samen met de bedrijfsleider die met deze problematiek geconfronteerd wordt, de diverse mogelijkheden te evolueren en in kaart te brengen. Het gegeven advies moet zo opgebouwd zijn dat de ondernemer een juiste en doordachte beslissing kan nemen.

Uiterst belangrijk in dit beslissingsproces is de toekomstvisie van de ondernemer. Dit gebeurt uiteraard in de professionele sfeer zonder het belang van het privéleven te vergeten en/of te minimaliseren. Een gezin of familie is immers meestal een belangrijk fundament in de loopbaan van de ondernemer. 

Na evaluatie kan de ondernemer zich een juist beeld vormen van welke keuze, éénmanszaak of vennootschap, het best past bij zijn specifieke behoeften, zodat hij zijn ondernemerschap optimaal kan ontplooien en verder ontwikkelen. Vandaag is niet morgen.


Beantwoord door Michel Theys

Zaakvoerder - Vennoot - Theys & Partners

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels