Hoe geef je efficiënt feedback?
Inge Vanstraelen Attitutor

Hoe geef je efficiënt feedback?

Vraag en Antwoord - Attitutor

Het geven en krijgen van feedback is een zeer effectieve tool om de samenwerking in teams te vergroten en de verwachtingen tussen mensen duidelijk te stellen. Zowel positieve als negatieve feedback kunnen geven is een basisvaardigheid van succesvolle leiders. Het is bovendien aangetoond dat het geven van positieve feedback de motivatie van je mensen een positieve boost geeft.

Feedback betekent een terugkoppeling van gedrag naar de persoon zelf. We hebben het dus niet over het geven van complimenten of het geven van kritiek, maar een proces om enerzijds gewenst gedrag te versterken en anderzijds ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

Het SBI-model is een praktisch model dat kan gehanteerd worden voor het geven van feedback. Het bestaat uit drie onderdelen en vraagt dan ook enige voorbereiding om effectief te zijn.

1. Situatie

Begin met feitelijk en objectief de situatie te beschrijven waar de feedback betrekking op heeft. Hierdoor geef je de persoon die feedback krijgt de tijd om zich terug in te leven in die bepaalde situatie.

2. Gedrag

Vervolgens beschrijf je concreet en specifiek wat je de persoon hebt zien doen of horen zeggen. Dit gedrag moet concreet genoeg geformuleerd worden. Vermijd dus vage omschrijvingen, onduidelijke woorden of veralgemeningen, want daar kan de persoon in kwestie niets mee.

3. Impact

Als volgende stap ga je open en eerlijk zeggen welke impact dit gedrag op jou heeft. Deze stap is cruciaal in het proces van feedback geven. Hierdoor krijgt de persoon inzicht in het effect van zijn gedrag op jou en heeft hij de mogelijkheid om erover na te denken en zijn achterliggende beweegreden toe te lichten. Geef steeds feedback vanuit de ik-persoon, zo snel mogelijk na de feiten en formuleer het gedrag dat je wenst te zien in de toekomst. Wil je een cultuur van open feedback in je organisatie implementeren, dan moet je als leider het voorbeeld geven en ook open staan voor het krijgen van feedback. Dat vraagt een zekere bereidwilligheid en maturiteit waarvoor het LISTEN-model een goede ondersteuning kan zijn.

Beantwoord door Attitutor

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels