Belevingsstad
Tom Vandeput Regio - Hasselt - Vandeput

Belevingsstad

Regio - Hasselt - Vandeput

Hasselt doet het op economisch vlak ontzettend goed. Dat bewijzen de vele start-up bedrijven op de Corda Campus, de nieuwe kantoren langs de Hasseltse ring en ook het succesvolle handels- en horeca-aanbod in het centrum. Tom Vandeput (CD&V), Eerste schepen, bevoegd voor Economie en Ruimtelijke Ordening, blikt terug op de verwezenlijkingen van de eindigende legislatuur. En hij vertelt ons wat er nog allemaal in de pipeline zit.

"Hasselt is op economisch vlak vooral een handels- en dienstenstad. Zowel de kantorenmarkt als de retail doen het ontzettend goed" zegt schepen Vandeput. "Als we even terugblikken op de voorbije legislatuur zie je dat er de afgelopen jaren enorm veel verwezenlijkt is voor en ook door ondernemend Hasselt. De uitbouw van de Corda Campus in goede samenwerking met LRM, bijvoorbeeld. Maar ook de private markt heeft flink geïnvesteerd. Denk maar aan de komst van vele nieuwe bedrijfsgebouwen langs de Hasseltse Ring. Ook het hoger onderwijs speelt een belangrijke rol in het aantrekken van de Hasseltse economie. De verhuis van de hoofdzetel van de ­Universiteit Hasselt van Diepenbeek naar Hasselt en de komst van bijkomende ­studierichtingen, zorgen dat 'de brains' in Hasselt of Limburg blijven. Op deze manier kunnen bedrijven binnen de eigen provincie goed opgeleide werkkrachten vinden.

Extra kmo-ruimte

"De bestaande bedrijventerreinen in Hasselt zitten al enkele jaren vol. Ook dat hebben we deze legislatuur aangepakt. Via bestemmings­wijzigingen hebben we toch wat extra kmo-gronden kunnen voorzien voor het ondernemerschap”, zegt Vandeput. “Zo hebben we 15 hectare extra kunnen creëren in Rapertingen, is de ontwikkeling van de IKEA-site er gekomen en is er een zone afgebakend voor het nieuwe Jessa Ziekenhuis, vandaag nog steeds de grootste werkgever in Hasselt. In Kiewit hebben we het bedrijven­terrein van het vroegere Febelco aangekocht om er een sociale economiecampus volgens het model Corda te maken. Zij krijgen een ­centrale backoffice waardoor hun kostenstructuur daalt en men zich volledig kan focussen op sociale tewerkstelling.”

 Tom_Vandeput

Retail in en rond het stadscentrum

Ook de retail doet het erg goed in Hasselt. “Kijk maar naar de komst van Decathlon en de ontwikkeling van de IKEA-site. “In ons stads­centrum kunnen we rekenen op echte sterkhouders. Handelaarsfamilies die sinds vele generaties actief zijn, en door hun kwaliteit en vakmanschap het verschil maken ten opzichte van de ketenwinkels. Zij vormen de kracht van ons centrum. de peper en zout als het ware. Voorts trachten we de leegstand weg te werken en oude winkelgalerijen krijgen een nieuwe bestemming. Ook heel wat bekende namen konden we de ­voorbije jaren aantrekken naar Hasselt: Inno, Primark, Nespresso, Other Stories, COS, The Foodmaker, ­Starbucks, Ellis Burger….
Om beleving nog meer centraal te zetten, hebben we een aanvraag ingediend om Hasselt te laten erkennen als toeristisch centrum. Dat houdt o.a. in dat Hasseltse ondernemers hun zaak ook op zondag zouden ­kunnen openen. Dat kan een concurrentieel voordeel opleveren. Let wel, dat is pas ten vroegste voor 2019. Indien wij deze erkenning krijgen van Vlaanderen, gaan wij op zoek naar een draagvlak bij onze handelaars."

Vroeger trokken de handelaars de mensen naar de lokale horeca, vandaag merken we een haasje-over-trend.

Toeristische trekpleister

Uiteraard is ook de horeca ontzettend belangrijk voor Hasselt. “De vrijetijdsbesteding stijgt in Limburg. Ook in Hasselt. Heel wat mensen verblijven hier één of meerdere nachten. Niet enkel tijdens grote events zoals Pukkelpop, de Jeneverfeesten, Theater op de Markt en Dwars door Hasselt of evenementen in de Ethias Arena. Ook tijdens een gewoon weekend komen toeristen van Hasselt genieten. Uiteraard geeft dit ook een boost aan de lokale handelaars. Vroeger trokken de handelaars de mensen naar de lokale horeca, vandaag merken we een haasje-over-trend. Er zijn heel wat populaire restaurants en cocktailbars die mensen uit omliggende steden naar hier lokken. En daar profiteren ook de retailers van. Hasselt heeft dan ook erg sterke horecafamilies die erin slagen meerdere succesvolle horecazaken uit te baten.

Sinds 1 januari 2018 heeft Hasselt ook een centrum­manager. Hij moet de uitstraling en de dynamiek van de commerciële binnenstad verder uitbouwen. Het is zijn taak om het niveau van belevingswinkelen nog wat hoger te tillen en bepaalde leegstand aan te pakken. Ook promo-acties uitwerken en media-aandacht voorzien, behoren tot zijn takenpakket.”

200 miljoen euro geïnvesteerd

Hasselt heeft de voorbije legislatuur fors geïnvesteerd in stadsontwikkeling. “Er ging de voorbije zes jaar zo’n 200 miljoen euro naar belangrijke nieuwe stadsprojecten. Onder andere een nieuw stedelijk zwembad en nieuw Kapermolenpark, het stadskantoor en de veiligheidssite naast de gevangenis met nieuwe kantoren voor politie en brandweer, en ondergrondse parkings. Daarnaast investeerden we in startend ondernemerschap zoals de Corda Incubator en de Mode Incubator. Na de aanleg van de Groene Boulevard destijds, zijn dit toch wel opmerkelijke investeringsprojecten. We hebben met al deze investeringen vooral gedacht aan de efficiëntiewinsten voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Wat er met de bestaande gebouwen van de politie en het stadsbestuur zal gebeuren? Die zullen onder specifieke voorwaarden verkocht worden in 2019. De bedoeling is om er betaalbare appartementen van te maken. We hebben in het verleden al met verschillende investeerders samengewerkt en dat resulteert telkens in mooie projecten. Kijk maar naar het Ursulinenhof aan het Groenplein en de herinrichting van de Belgacom-site aan de Paardsdemerstraat. Dat laatste wordt een mooie mix van studentenwoningen, betaalbare ­stadsappartementen, twaalf lofts en enkele serviceflats. En dan hebben we ook nog Books op het Dusartplein én de nieuwe ontwikkeling van de Herkenrodekazerne in de Maastrichterstraat. Stuk voor stuk mooie ­herbestemmingen van bestaande leegstand, met groene pleintjes en verrassende doorsteekjes.”

NIEUWE WERKGELEGENHEID

Hasselt klimt in de werkgelegenheidsstatistieken. "IKEA alleen al creëerde 350 directe jobs, én 50 onrechtstreekse. Maar ook Primark en Decathlon wierven samen 425 werknemers aan. Bij Galerie Inno kwamen er 150 jobs bij, en in de Blauwe Boulevard rekenen we op nog eens 300 directe banen in de retail en de horeca. Dat zijn meer dan 1.300 nieuwe jobs voor mensen met allerlei scholing en achtergrond. En dan spreken wij nog niet over de extra werkplaatsen die onze talrijke kmo’s de voorbije ­periode hebben gecreëerd."

www.stadmeteenplan.be

Blauwe Boulevard

"Nog zo’n mooi voorbeeld van een herbestemming is de Blauwe Boulevard. Er werd al in 2005 een BPA gemaakt om deze verloederde kanaalkom om te keren naar een mooie moderne woonbuurt aan het water, met handel en horeca en ondergronds parkeren. Er is in totaal 22.000 m2 vergund voor winkels en horeca. Na Zuidzicht bouwen Matexi en Chateaux Real Estate er momenteel 400 appartementen onder de naam Quartier Bleu. Aan de overkant is er woonproject De Kaai en gaat Sky 9 van start. Als stad hebben wij 50 miljoen euro geïnvesteerd in een ondergrondse, publieke parking voor 2.000 parkeerplaatsen langs de kanaalkom. Vanaf 2019 is deze parking operationeel. Deze nieuwe parkings zijn broodnodig. Niet enkel aan de Blauwe Boulevard, maar ook aan het cultureel centrum hebben wij een bouwaanvraag lopende voor een ondergrondse parkeergarage voor 650 wagens. Op dezelfde plek voorzien we bovengronds een groot nieuw stadspark.”

Aandacht voor de deelgemeenten

De inspanningen van de stad situeren zich niet enkel binnen de Grote Ring. Ook in de deelgemeenten hebben wij aandacht voor vernieuwing. “In Stevoort hebben we bijvoorbeeld een nieuw gemeenteplein aangelegd. Ideaal om te parkeren of evenementen te organiseren. Op datzelfde plein, hebben we het voormalige leegstaande gemeentehuis omgevormd tot een kleinschalige woonontwikkeling met enkele starters- en serviceflats in combinatie met een kinder­crèche. In Kermt is er een gelijkaardige ontwikkeling in de oude gemeenteschool, … Zo trachten we in elke deelgemeente projecten op te zetten op schaal van de omgeving en volgens de behoeften die er zijn”, zegt schepen Tom Vandeput.

Tom_Vandeput

Kader bieden

“Ik denk dat het als overheid vooral onze taak is om voor een gunstig kader te zorgen waarbinnen ondernemers kunnen ondernemen. Op die manier kunnen starters groeien en jobs creëren. Hetzelfde model heb ik bovendien toegepast als voorzitter van de evenementen­site Grenslandhallen. Sindsdien is de site succesvoller dan ooit voordien.

stadmeteenplan.be
ondernemeninhasselt.be
hasselt.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels