Een ­­­­interim-manager?
Ingrid Thijs Vraag & Antwoord - Via Ferrata

Een ­­­­interim-manager?

Vraag & Antwoord - Via Ferrata

U zou er graag een aantal maanden ­tussenuit willen gaan om die ene droom te realiseren: een wereldreis maken. Maar wie kan op korte termijn uw rol in het bedrijf overnemen? Alle collega’s hebben een volle agenda. Een interim-­manager (IM) inschakelen is wellicht een oplossing.

De tijd dat enkel grote bedrijven beroep deden op interim-­managers om één of andere crisissituatie te bezweren, ligt al geruime tijd achter ons. Ook kmo’s hebben ondertussen de ruime mogelijkheden en voordelen van modern interim-­management ontdekt. In een disruptieve omgeving is een IM een onontbeerlijke resource voor organisaties die zich willen aanpassen en veranderen.

Een ervaren deskundige

Een IM voert tijdelijk bepaalde (management)taken uit bij een organisatie. Vaak opereert hij op management- of executive niveau. Hij neemt duidelijk afgelijnde taken met veel verantwoordelijkheid op zich.

Professionals met bewezen track-record

De tijd dat een IM enkel een man met grijze haren was, ligt ver achter ons. Het zijn allen professionals die kwantificeerbare resultaten, doorgedreven ervaring in een bepaald domein en geloofwaardigheid kunnen voorleggen. Bovendien kan hij of zij zich snel inwerken en aanpassen aan uw bedrijfscultuur. Een IM heeft ook een ‘doenersmentaliteit’ en zorgt dat doelstellingen gerealiseerd worden.

Snel zakelijke resultaten behalen

Interim-management kadert mee in de toenemende flexibilisering van de arbeid. Diverse situaties zijn een opportuniteit om een IM in te schakelen en meerwaarde te realiseren. Wil u versneld projecten opstarten? Staat u voor een overname of fusie? Of moet u tijdelijk een bedrijfsleider of manager vervangen? Ook bij verandertrajecten, herstructureringen, expansies en start-ups kan u een beroep doen op een IM. Zo werkte onze IM mee om een verlieslatend bedrijf terug winstgevend te maken met het oog op een verkoop.

Uw voordelen

In tegenstelling tot een search die gericht is op permanente invulling en enkele maanden kan duren, kan een opdracht al binnen enkele weken van start gaan. Hoe vlugger een belangrijk project wordt gerealiseerd, hoe eerder de resultaten volgen. De IM beperkt zich niet tot advies, maar zet kennis en ervaring in temidden van de onderneming. De IM werkt vaak complementair aan permanente managers en is onafhankelijk. Daarenboven wordt het sociaal passief van uw bedrijf niet belast.

Wat is de kost om de stap te zetten?

Interim-Managementbureaus geven toegang tot een groot netwerk van ervaren IMs en staan in voor het volledige beheer en de opvolging van de opdrachten. Zij werken meestal volgens de formule ‘no cure, no pay’. De prijs varieert naargelang het niveau van de IM, de duurtijd en complexiteit van de opdracht. Maar ­flexibiliteit loont!

Beantwoord door Via Ferrata

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels