Hoe je medewerkers binden en boeien?
Theo Hamaekers Vraag & Antwoord - Inspiration4you

Hoe je medewerkers binden en boeien?

Vraag & Antwoord - Inspiration4you

Het is vandaag een grote ­uitdaging om goede en ­gemotiveerde medewerkers aan te trekken en te binden aan jouw bedrijf. 30% van de bestaande ­medewerkers zijn (actief) op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen in een andere ­werkomgeving. En de nieuwe generatie kiest minder voor een ­levenslange loopbaan in hetzelfde bedrijf. Daarom zeven ­concrete tips om je medewerkers te binden en te boeien.

1. De eerste indruk

Een warm welkom, een authentiek en enthousiast ­verhaal over je bedrijf, een uitdagende en ­zingevende (droom-)ambitie en het respectvol nakomen van gemaakte afspraken over het vervolg, zijn enorme ­plussen in de keuze van een sollicitant om zich te ­verbinden aan jouw bedrijf.

2. Warme welkom

Stuur bijvoorbeeld als team naar je nieuwe collega een (digitale) welkomstkaart met namen en gezichten, zodat hij weet met wie hij mag samenwerken. Zorg dat praktische dingen (werkplek, wachtwoorden, werkkleding,…) top ­geregeld zijn. Leg de ­eerste uren en dagen vooral de nadruk op het ontdekken van de ­werkomgeving en de ­collega’s. Zorg voor een ­gestructureerd inwerkprogramma.

3. Tijd om te luisteren

Vraag regelmatig aan je medewerker hoe het (écht) met hem/haar gaat. Geen verplicht nummer, doch vanuit oprechte interesse in de persoon en zijn verhaal. Het geluk en ­welbevinden van medewerkers is immers het fundament van een sterk en succesvol bedrijf.

4. Veilige werkomgeving

Zorg voor een omgeving waar de medewerker zijn talenten en kwaliteiten optimaal kan zetten. Maak afspraken over een veilige werkomgeving, gebaseerd op duidelijke waarden en normen.

5. Levenslang ontwikkelen

Maak samen een persoonlijk ontwikkelplan, zowel ­persoonlijk als vaktechnisch. Breng het ­groeipotentieel in kaart. Bespreek hoe je ­talenten optimaal kan laten aansluiten bij de huidige (of andere) werkzaamheden.

6. Persoonsgebonden

Hou rekening met ieders ­persoonlijkheid. De ene vindt het fijn om met zo veel ­mogelijk collega’s te ­verbinden en samen te ­werken. De andere houdt meer van één op één en heeft ruimte nodig om in alle rust te kunnen werken. Vraag gerust aan de medewerker naar de ideale werkomgeving en kijk hoe je daarop kan inspelen.

7. Trotse ambassadeur

Stel dat je medewerker besluit om het bedrijf te ­verlaten (om welke reden dan ook), zorg dan dat hij jouw beste ­ambassadeur wordt en met trots over jouw bedrijf spreekt en alles wat hij bij jou geleerd heeft. Geef hem een warm afscheid, bedank de ­medewerker voor alles wat hij voor jou betekend heeft en wens hem het allerbeste. En uiteraard staat jouw deur altijd open …

Beantwoord door Inspiration4you

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels