4 ICT-bedrijven kijken in hun glazen bol
Jerry Hamal, Line Vaes, Kris Nijs, Werner Jans & Catherine Gressens ICT Trends

4 ICT-bedrijven kijken in hun glazen bol

Sector - ICT Trends

De technologische revoluties volgen elkaar in snel tempo op. Dat heeft ook een effect op de producten en diensten die IT-bedrijven leveren. En er staat de komende jaren nog heel wat te gebeuren. We vroegen vier Limburgse ICT-spelers om een blik in de (nabije) toekomst te werpen. Het resultaat is veelbelovend.

Machine Learning en Artificial Intelligence (AI) lijken voor velen nog relatief abstracte begrippen. Toch veroveren ze ongemerkt ook jouw kmo. AI is een techniek waarbij machines handelingen uitvoeren die wij ‘slim’ noemen. Bij Machine Learning geven we machines toegang tot data zodat ze zelf dingen kunnen leren. Dankzij algoritmes kunnen ze ­zelfstandig analyses maken van een gigantische hoeveelheid data.

Intussen blijft ook de cloudtechnologie ­evolueren. Bedrijven realiseren zich steeds meer dat je niet al je ICT naar een openbare of private cloudomgeving of datacenter kunt verplaatsen, maar dat je soms moet kiezen voor een mix. Clouds worden steeds verder ontwikkeld om te voldoen aan de veranderende behoeften. Ondanks complexe workloads die in de cloud draaien moet de IT-ervaring en het gebruik naadloos, veilig en gestroomlijnd zijn.

Verder blijft de hoeveelheid data explosief groeien, maar doen we daar nog maar weinig mee. Het afgelopen jaar werd 90 % van onze wereldwijde data gecreëerd, maar slechts 1 % nuttig gebruikt. Bedrijven zullen steeds vaker gebruik maken van AI en Machine Learning en op basis daarvan nuttige voorspellingen doen die waarde toevoegt aan het bedrijf. Zo kan je bijvoorbeeld je bedrijfsprocessen verbeteren.

  1. Welke belangrijke evoluties/ontwikkelingen zie je de volgende jaren binnen jouw domein(en)?
  2. Welke invloed heeft dat op Limburgse kmo’s?
  3. Waarmee moet een ondernemer rekening houden bij de keuze van een ICT-partner?

Onze next-gen loonmotor werkt in realtime en is véél slimmer

jerry_Hamal_Prato

1. Welke belangrijke evoluties/ontwikkelingen zie je de volgende jaren binnen jouw domein(en)?

“We hebben afgelopen zomer onze next-gen loonmotor Elvive uitgerold voor de dienstenchequebedrijven”, zegt Jerry Hamal, sales- en ­marketingdirecteur bij Prato. “Het doel is om nu hetzelfde te doen voor de interimkantoren en daarna voor alle vaste verloningen. Het grootste verschil met de huidige loonmotoren is dat Elvive in realtime werkt. Dat betekent instant loonberekeningen in plaats van in batch. Nog een opmerkelijk verschil: Elvive is veel slimmer. Je moet weten dat België op nummer twee staat op qua complexiteit in ­verloning. Wie loonverwerking doet, moet dus héél veel tijd steken in het opvolgen van de ­wetgeving. Bij Prato stoppen we nu al die kennis in Elvive zodat onze klanten meer tijd hebben voor hun medewerkers.”

2.Welke invloed heeft dat op Limburgse kmo’s?

“Dankzij Elvive zit de complexiteit van de verloning ín de software. Dat betekent niet alleen tijdswinst maar ook een veel lagere foutenmarge. Omdat alles sneller en secuurder verloopt, openen we natuurlijk ook de deur voor nieuwe businessmodellen. Denk maar aan het ‘work today, pay tomorrow’-principe. Aanpassingen in de wetgeving kunnen ook veel sneller doorgevoerd worden: onze legal-­afdeling volgt het op en brieft de programmeurs meteen.”

3. Waarmee moet een ondernemer rekening houden bij de keuze van een ICT-partner?

“Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor een partner die een open systeem aanbiedt. Op die manier kun je ­koppelen met innovatieve applicaties van derden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat er een klik is. Prato is dan wel een erg technisch HR-bedrijf, maar daarnaast zijn we ook een warme en menselijke onderneming. Wie trouwens wil ­inhaken op Elvive, mag altijd contact opnemen. Misschien ontstaat er wel een mooie samenwerking.”

PRATO

Prato ontwikkelt PratoFlex, CheQpoint en Prato Analytics: innovatieve software voor interimkantoren en dienstencheque­bedrijven. Daarnaast heeft het een uitgebreide expertise op het vlak van HR-diensten. Prato heeft een eigen loonsecretariaat maar blinkt ook uit in administratieve en sociaal-juridische dienstverlening.

transformatie van arbeidsmarkt door ai

Line_Vaes_Priority

1. Welke belangrijke evoluties/ontwikkelingen zie je de volgende jaren binnen jouw domein(en)?

“We merken dat meer en meer organisaties evolueren naar een 100 % digitale omgeving met minder papier en meer data in de cloud”, zegt Line Vaes, marketing director bij Priority Software. “In dat cloudverhaal worden artificiële intelligentie en big data alsmaar belangrijker. De integratie van die nieuwe technologieën in ons ERP-pakket is veelbelovend. Met data uit het ­verleden gaan we belangrijke voorspellingen kunnen maken. Zo kunnen we proactief stocktekorten opvangen of tijdig extra werkkrachten inschakelen. Daarnaast werken we ook aan een persoonlijke assistent die gebruikers in staat stelt om te communiceren met ons ERP-platform. ‘Klant x heeft 25 horloges nodig’, de bot weet hoe de klant in het systeem moet worden gevonden, opent automatisch de nieuwe bestelling en vraagt net zoals de vorige keer een korting toe te kennen. Zelfs de e-mail met levertijden vertrekt automatisch. Routinetaken worden met andere woorden volledig geautomatiseerd. Onze ‘proof of concept’ ligt klaar.”

2. Welke invloed heeft dat op Limburgse kmo’s?

“Wij geloven dat de toekomst van ERP er al is. Het is geen nieuwe kijk op oude technologie. Maar een levendige, nieuwe technologie die voor gebruikers heel wat tijdsbesparing zal opleveren. Door de beschikbare data in de bedrijfsprocessen te integreren, ga je ook automatisch veel meer inzichten krijgen. De routinetaken zullen verdwijnen, maar dat heeft geen negatief effect op de werkgelegenheid. Integendeel. Er komt een verschuiving op het vlak van jobinhoud waardoor er meer ruimte komt voor menselijke interacties.”

3. Waarmee moet een ondernemer rekening houden bij de keuze van een ICT-partner?

“Veel bedrijven gaan op zoek naar één kant-en-klare oplossing en willen daar alles insteken. Dat is nagenoeg onmogelijk. Om zoveel mogelijk uit je ERP-oplossing te halen, is het daarom erg belangrijk om een modulair en open platform te kiezen. Dat kan meegroeien met je toekomstige noden, al dan niet via applicaties van derden. Daarnaast zijn innovatie, security en mobility eveneens belangrijke sleutelwoorden van een degelijke ICT-partner. En flexibiliteit is uiteraard ook een must.”

Priority Software Belgium

Priority Software is een toonaangevende aanbieder van bedrijfsmanagementoplossingen. De missie? ERP eenvoudiger maken. Gemakkelijker in gebruik, om te implementeren, te onderhouden en te verbeteren. Zowel voor kleine bedrijven als voor multinationals. Hun USP is de klantgerichte aanpak. Kortom, Priority Software luistert, analyseert en denkt mee.

Nóg meer in de cloud

Kris_Nijs_Werner_Jans_Appsys

1.Welke belangrijke evoluties/ontwikkelingen zie je de volgende jaren binnen jouw domein(en)?

“We zien vandaag dat meer en meer klanten verschillende cloudoplossingen door elkaar gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld heel tevreden over Microsoft Azure maar vinden het te duur om ook hun back-ups of telefonie bij die partner te leggen”, zegt Werner Jans van AppSys. “In de toekomst zullen multi­cloudoplossingen daarom alsmaar populairder worden. Het is onze taak om dat voor de eindgebruiker onzichtbaar te maken door slimme koppelingen achter de schermen te maken. Zodat hij of zij niet ziet dat het bedrijf diverse cloudoplossingen gebruikt. Uiteraard is ook de connectiviteit heel belangrijk. Je medewerker wil overal en altijd toegang, ongeacht het toestel dat hij gebruikt.”

2. Welke invloed heeft dat op Limburgse kmo’s?

“Multicloudoplossingen maken het – mits de juiste koppelingen – voor de eindgebruiker gemakkelijker. Bovendien kun je zo als bedrijf kosten besparen en behoud je toch één aanspreekpunt. Het betekent natuurlijk ook dat beveiliging ontzettend belangrijk blijft. Je wilt immers niet dat iemand die het bedrijf verlaat nog altijd toegang heeft tot je ERP-pakket. ‘Two factor’-­authenticatie – bijvoorbeeld via sms – zal daarom alleen maar populairder worden. Dat beveiligt beter zonder de gebruikers te ergeren. Neem daar nog een ICT-partner bij die alles 24/7 beheert en monitort en je weet dat je veilig zit. Grotere bedrijven hebben dat al door, kleinere ondernemingen grijpen helaas nog te vaak pas in na een incident.

3. Waarmee moet een ondernemer rekening houden bij de keuze van een ICT-partner?

“Uiteraard is het belangrijk dat je een partner kiest die ­gedegen oplossingen aanbiedt. Een partner waar je met al je vragen terecht kunt en die met je bedrijf meedenkt en groeit in deze snel evoluerende ICT wereld.”

Appsys

AppSys is een allround ICT-partner voor zelfstandigen, kmo’s, vzw’s en grote bedrijven. Het bedrijf uit Houthalen geeft deskundig advies aan starters en groeiers, levert betrouwbare (multi)clouddiensten, bouwt fraaie websites en is expert inzake beveiliging, netwerkbeheer en outsourcing. Door de ­diepgaande kennis hanteert AppSys een ‘no cure, no pay’-formule.

Eenvoudiger calculeren en foutenmarges verkleinen

Catherine_Gressens_KPD_Services

1. Welke belangrijke ontwikkelingen zie je de volgende jaren binnen jouw domein(en)?

“In de bouwsector is de digitalisatie pas laat op gang gekomen”, zegt Catherine Gressens, CEO van KPD Services. “Veel bedrijven bleven Excel, Word en MS Project combineren met een boekhoudpakket dat niet ontwikkeld werd voor de sector. Vandaag werken er al honderden bouwbedrijven met onze software. In de toekomst wordt BIM alleen maar belangrijker. Dat zit nu al in onze calculatiemodule, maar wordt weldra ook doorgetrokken naar de werkbegroting en later zelfs doorheen het volledige ERP-pakket. Eventuele fouten in een meetstaat zullen daardoor veel sneller opgemerkt worden. Andere technologieën waar wij in de toekomst nog hard op inzetten zijn machine learning, artificial intelligence en business intelligence.”

2. Welke invloed heeft dat op Limburgse kmo’s?

“BouwOffice vNext zal alleen maar slimmer, sneller en gebruiksvriendelijker worden. Voor de calculator uit zich dat vooral in tijds- en efficiëntiewinst, maar ook de foutenmarges worden een stuk kleiner. Eens als het project binnengehaald is, betekent dit natuurlijk ook dat de kans op meerwerken daalt. Daar plukt de bouwheer dus ook de vruchten van. Als we er vervolgens nog wat artificiële intelligentie op loslaten, kan de software zelf fouten opsporen. Het werk van de calculator zal dus alleen maar eenvoudiger worden. Hij of zij zal in dezelfde tijd veel meer dossiers kunnen afhandelen.”

3.Waarmee moet een ondernemer rekening houden bij de keuze van een ICT-partner?

“Kies een IT-bedrijf dat ervaring heeft in jouw sector. Of op zijn minst een gelijkaardige sector. Op die manier spreken jullie dezelfde taal en skip je een studiefase voor de eigenlijke implementatie. Je wint dus niet alleen tijd, het kost uiteindelijk ook minder. Bij KPD Services weet je op voorhand waar je aan toe bent. Je kan bovendien op kleine schaal starten door bijvoorbeeld eerst één afdeling te ­informatiseren en geleidelijk verder uit te breiden. Wil je de volledige bedrijfsprocessen ­stroomlijnen? Dat kan ook.”

KPD Services

KPD Services is Belgisch marktleider in ERP-software voor algemene bouw, renovatie, wegenbouw, installatie en aanverwante sectoren. Hun bouwsoftware is dan ook heel compleet: van meetstaat over offertevorming en calculatie tot facturatie en nacalculatie, al dan niet aangevuld met oplossingen op het vlak van business intelligence.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels