Ga de crisis te lijf met onze Smart Deal
Joris Vanhove SDM-Valorum

Ga de crisis te lijf met onze Smart Deal

Praktijck - SDM-Valorum

Overnames en fusies worden wereldwijd afgebroken of ‘on hold’ gezet door corona. Voor de deals die wel doorgaan, zijn prijsaanpassingen, earn-outs of vendor loans veelal de regel. 

Zoals in voorgaande crisissen zal het aanbod van kwalitatieve bedrijven opdrogen en de vraag naar koopjes toenemen. Banken leggen meer voorzichtigheid aan de dag dus kan je je voorstellen dat de M&A-activiteit op een lager pitje staat.

De fundamentele redenen om een transactie te overwegen, blijven wel onverminderd bestaan. Meer nog, wij zijn ervan overtuigd dat deze crisis net méér aanleiding geeft om een verkoop te overwegen. Zo maakt corona duidelijk dat het essentieel is om uw vermogen te diversifiëren, management actief te betrekken in de toe­­komst om te kunnen terugvallen op sterke (financiele) partners.

Pasklare oplossingen via klassieke transacties liggen minder voor de hand. Bedrijfsleiders zullen eerder geneigd zijn de crisis alleen uit te zweten en problemen rond opvolging en financiële veiligheid voor zich uit te duwen. Al bij al geen aantrekkelijk vooruitzicht. Als antwoord op deze crisis biedt het Smart Deals-concept, ontwikkeld door SDM-Valorum, een innovatief antwoord. 

Wij zien dat onze klanten dankzij de Smart Deal de crisis efficiënt aanpakken, zowel operationeel als financieel. Hierdoor beschikken ondernemingen immers over een betrokken managementteam. Ook hebben ze toegang tot een groep van loyale investeerders die klaarstaan om te ondersteunen en eventuele opportuniteiten te financieren. De bedrijfsleider staat er niet alleen voor en heeft zijn familiaal vermogen in veiligheid gebracht. Evenzeer is hij investeerder geworden in andere ondernemingen die de Smart Deal omarmen.

Het is zeker niet te laat voor andere ondernemers om nu te beginnen met een Smart Deal. Bij SDM-Valorum zien we deze meer dan ooit als de formule om kmo’s in deze tijden van corona te versterken met management en investeerders. Om zo versnelde groei en ruggengraat als waarde te creëren in de komende jaren.

Smart Deals is immers een concept waarbij de gerealiseerde waarde voor de ondernemer, het management en de investeerders wordt gemeten over een periode van vijf jaar. Een formule waarbij de ondernemer onmiddellijk een deel van zijn vermogen kan veiligstellen. Ondersteund door het management, investeerders en SDM-Valorum, zal het bedrijf over een periode van vijf jaar een groeiplan realiseren. Niet alleen door zich te onderscheiden in de markt, maar ook door bijkomende overnames na te streven.

De waarde die wordt gerealiseerd, zal ertoe leiden dat de ondernemer in twee transacties een hoger rendement haalt, de successie geregeld kan worden en daarbij management meeneemt als aandeelhouder.

Ook is er de mogelijkheid om, al dan niet samen met uw management of in combinatie met investeerders het bedrijf terug te kopen aan dezelfde formule zonder daarbij uw privé-vermogen aan te spreken. 

In crisistijden is het voor iedereen belangrijk innovatief en creatief te zijn. Het SDM-Valorum-team staat klaar om kmo’s en ondernemers daarin te begeleiden.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels