Annelies Bakos
Annelies Bakos Stercke vrouw

Annelies Bakos

Stercke vrouw

Annelies Bakos is klankbord, coach, partner, meedenker, mensenmens. Na een fijne loopbaan in diverse organisaties kon ze zes jaar mee pionieren bij Nike als hr-manager. Daarna op zelfstandige basis omdat ze dolgraag op eigen benen wilde staan. Dat deed ze 17 jaar alleen. Ruim drie jaar geleden startte ze op C-Mine Crib een nieuw bedrijf – Annelies & Co – samen met compagnon Nico De Baerdemaeker. Om te bouwen aan de beste, onafhankelijke personeelsdienst van het land. Haar ambitie: uitgroeien naar een team van tien Co’ers met excellente en unieke expertise in human engagement.

Ik heb altijd mooie kansen gekregen”, steekt Annelies Bakos van wal. “Eerst bij Nike, daarna als zelfstandige hr-manager voor Brouwerij Martens, Unilever, Pepsico, IKEA … Sinds 2009 combineer ik dit met lesopdrachten aan de UCLL. Dat doe ik zo graag! Jonge mensen challengen. Ondernemersbloed? Nee, niet echt. Mijn pa was wel een avonturier. Hij verliet als 15-jarige jongen Hongarije met enkele vrienden om een nieuwe start te maken in Alaska. 

Hij strandde in België en bouwde er een goed leven uit. Mijn durf, intuïtie en buikgevoel heb ik van hem, denk ik. Dat buikgevoel heeft me trouwens nog nooit in de steek gelaten.”

Trots?

“Ja! Eigenlijk wel. Dat klinkt niet echt bescheiden hè. Maar ik ben wel fier op elke stap die ik gedurende mijn volledige loopbaan heb gezet. Het maakt me zo blij en het ontroert me soms als ik terugblik op drie jaar Annelies & Co. Zo ‘sjik’. Eigenlijk ben ik voortdurend met mijn werk bezig. Dat is altijd zo geweest. Mijn zonen hebben niets te kort gehad, maar ik ben nooit een keukenprinses geweest. Mijn job is altijd belangrijk geweest, omdat ze me zoveel energie geeft. Terwijl sommige leeftijdsgenoten al van hun pensioen beginnen te dromen, bruis ik nog van de ideeën. Ik mag er niet aan denken dat dit ooit stopt. Een boek schrijven, dat wil ik ook nog. Ik dwaal af … Het ging over fierheid. Schrijf dan maar dat ik ook heel erg trots ben op mijn man en kinderen. Mijn zonen varen hun eigen koers: de oudste reisde de hele wereld rond, de jongste is erg creatief en gaat recht op zijn doel af.”

Gewoon doen!

Stercktes?

“Ik ben een vat vol positieve energie. Daarnaast ben ik heel gedreven. Mijn collega’s zeggen me vaak dat ik een team kan boosten. Af en toe krijg ik figuurlijk vleugels (lacht), ik doe gewoon ontzettend graag wat ik doe. Wat communicatie betreft ben ik heel direct. Ik gooi élk onderwerp op tafel. En ik zeg wat ik denk of voel. Wel op een respectvolle manier.”

Werkpunten?

“Niet iedereen houdt van die directe communicatie, daar probeer ik dus wel rekening mee te houden. Door mijn enthousiasme durf ik ook weleens een volledige ruimte in te palmen. Maar ook daar werk ik aan!”

Sterck voorbeeld?

“Er zijn veel mensen die me inspireren. Rik Vera van Nexxworks vind ik wel een ondernemende held. Hij is heel innovatief en tegelijkertijd ook concreet. Zijn boek ‘Managers the day after tomorrow’ is een aanrader.”

Tips voor starters?

“Het is erg belangrijk om altijd dicht bij jezelf te blijven. Je weet waar je voor staat. Gebruik dat innerlijk kompas om je koers te behouden. Durf uitdagingen aangaan, maar toets je ideeën steeds aan je eigen visie. En combineer buikgevoel met rationeel denken. Dat is een fijne balans.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels