Twee keer per week het hoofd leeg
Kurt Vanbaelen
& Dirk Bokken
Sport Performance Coach
- HSBB Houtskeletbouw

Twee keer per week het hoofd leeg

Testimonial - Sport Performance Coach - HSBB Houtskeletbouw

Dirk Bokken, zaakvoeder van HSBB Houtskeletbouw, reed drie keer per week zo’n 40 kilometer met de moutainbike. “Tot onze tweeling werd geboren. Met een echtgenote die als verpleegkundige in shiften werkt, is dat geen eenvoudige combinatie. De fietstochten slabakten, daardoor kon ik de groep niet meer volgen en dus stopte ik niet veel later.” Dirk ondernam zeker nog pogingen om opnieuw te sporten, maar die waren niet succesvol. Het telefoontje van Sport Performance Coach Kurt Vanbaelen anderhalf jaar geleden bracht daar verandering in. Sindsdien traint Dirk elke dinsdag en donderdag om negen uur ‘s ochtends. 

“Om half zeven komen de werknemers naar kantoor”, schetst Dirk Bokken. “Als zij de baan op zijn, ga ik trainen. Dan moet alles even wachten, ik sla geen week over. Ik kan die momenten echt niet meer missen. Zelfs opleveringen moeten op een ander moment.” Die motivatie is er niet altijd meteen bij iedereen. “Vaak zijn de eerste zes maanden moeilijk. Dan krijg ik geregeld afzeggingen om allerlei redenen,” lacht coach Kurt Vanbaelen. “Eens de klik er wel is, komt iedereen netjes opdagen.”

Snel vooruitgang 

Dirk sukkelde enkele jaren met slechte knieën. Tot operaties toe. Die zijn inmiddels verleden tijd. “Door mijn – grotendeels – zittende job en geen beweging, waren de spieren in mijn benen verdwenen. Tel daar het teveel aan kilo’s bij en de conclusie was snel getrokken.”  

Uiteraard herkent Kurt deze situatie. “Voor velen is het confronterend wat ze niét meer kunnen. Bijvoorbeeld tien squats.” Gelukkig worden inspanningen beloond. “Wie twee keer per week een uur traint, boekt snel vooruitgang. Daar staan mijn klanten vaak zelf versteld van.” 

Realistische doelen 

Niet alleen op fysiek vlak, ook mentaal heeft Dirk baat bij de trainingen. “Het doet deugd om twee keer per week mijn hoofd leeg te maken. Bovendien ben ik er energieker en geduldiger door geworden. Al heeft dat laatste misschien ook met ouder worden te maken”, lacht Dirk. Een realistisch doel blijft inderdaad belangrijk. “Een sixpack is voor velen een droom. Tot ze zich realiseren wat ze daar allemaal voor moeten doen. Dat is vaak onhaalbaar voor het leven dat ondernemers leiden. Als ik vertel dat kogelstoters – ondanks dat ze stevig zijn – over een topconditie beschikken, begrijpen ze naar welke richting ze kunnen evolueren”, zegt Kurt.

Blijven trainen 

Ook hier strooide COVID-19 roet in het eten. Tijdens de lockdown in het voorjaar coachte Kurt de ondernemers online. “Dat was verre van ideaal: de verplichting om naar mij te komen viel weg, samen met de trainingsmotivatie.” Dirk is dan ook heel blij dat ze nu wel mogen verder trainen. “Het moet in openlucht, maar dat is geen probleem. We vinden wel een manier. Ook als het regent of vriest.” 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels