De (on)zin van strategie
Jo Hendrikx Straight Business Partners

De (on)zin van strategie

Praktijck - Straight Business Partners

Hoewel historici er zich nog over moeten buigen, kunnen we met een gerust hart stellen dat het afgelopen jaar een duidelijk kantelpunt was in de moderne geschiedenis. In verschillende domeinen, maar ook in de ondernemerswereld. En dat heeft gevolgen voor uw strategisch plan.

Toch halen nog steeds veel ondernemers hun schouders op wanneer het woord ‘strategie’ valt. Te abstract, volgens hen. En da’s jammer. Want een stip aan de horizon zetten en vervolgens een doordachte koers uitstippelen om daar te geraken, is de denkoefening meer dan waard. Het woord ‘trend’ reserveren we doorgaans voor kortstondige modegrillen of interieurarchitectuur, maar toch geven we in deze turbulente tijden graag enkele concrete strategische pointers mee.

Zo is het belang van snel te kunnen schakelen vandaag immens. Waar vroeger op het vlak van producten en diensten strategisch gedacht werd in cycli van pakweg twee tot drie jaar, zijn die vandaag een stuk korter. Een belangrijke factor daarin is digitalisering. Niet alleen intern, om bijvoorbeeld bepaalde werkprocessen te automatiseren, het gebruik van AI voor datamanagement of thuiswerk te faciliteren, maar ook extern. Afhankelijk van de sector, is een duidelijke website of zelfs een webshop tegenwoordig een absolute must. Net zoals Rome zijn die niet op één dag gebouwd, wat het belang van een vooruitziende blik alleen maar kracht bijzet.

Klare kijk

Ook op het gebied van organisatiestructuur beweegt er heel wat. Daar wordt steeds vaker het principe van de waardegedreven en datagestuurde onderneming toegepast. Een strikte opvolging van uw cijfers is namelijk belangrijker dan ooit. Pas wanneer u daarop een klare kijk hebt, kan u gericht bijsturen. Daarbij blijft het klassieke missie- en visieverhaal echter belangrijk. Weten wie u bent, wat u doet én waarom u dat doet, blijft de kern van uw onderneming.

Zeker in tijden van thuiswerk, waarin de fysieke afstand tussen uw werknemers groter is dan ooit. Die fysieke afstand kan immers leiden tot verminderde betrokkenheid en vervolgens tot een vervaging van de kernprincipes van uw onderneming. Thuiswerken is een blijvertje, horen we vaak. Toch zal op die vraagtekens nog een antwoord moeten komen, net als pakweg het efficiënt uitwisselen van informatie en mentaal welzijn van uw werknemers overigens.

Verantwoord ondernemen

Een laatste ontwikkeling is maatschappelijk bewust ondernemen. Daarbij is de focus steeds vaker lokaal. Op korte termijn was dat noodgedwongen, maar ook op lange termijn zal die tendens zich doorzetten. Duurzaamheid en circulair ondernemen worden steeds belangrijker en worden ook via regelgevingen steeds vaker afgedwongen.

Nadenken over strategie verruimt uw blik. Vormt een leidraad om richting te geven aan uw denkproces. Strategie gaat over keuzes maken, en is net zo levend als u en ik. Permanente evaluatie en bijsturing is dus noodzakelijk. Of u nu besluit deze ‘trends’ te volgen of niet.

Straight Business Partners
straightbusinesspartners.com

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels