Keep calm and never give up!
Peter Bouts Polemieck

Keep calm and never give up!

Polemieck

Ongelooflijk dat het al een jaar geleden is dat ik kort voor het begin van de pandemie door de redactie werd gevraagd vijf bijdragen te leveren voor Polemieck. Een zonder meer leuke ervaring waarbij heel wat ergernissen over de wijze waarop de pandemie door onze overheden werd aangepakt, konden weggeschreven worden. Maar altijd bedoeld vanuit een positieve, hoopvolle insteek. Kortom, de ellende door een bril dat het ook nog veel erger kan.

Nu, één jaar later, is het inderdaad hoopvol te kunnen vaststellen dat er tekenen van leven zijn na corona. Ook al weten we dat we altijd met twee woorden moeten blijven spreken en dat de toekomst onzeker blijft. De ongeziene maatregelen van de overheden en de centrale banken om de economie tijdens de coronacrisis niet helemaal te laten ontsporen, hebben hun doel niet gemist. De eerste resultaten van het voorbije jaar geven aan dat het economisch weefsel overeind is gebleven en sterker blijkt dan de meeste economen aan het begin van de crisis voorspeld hadden. De vaccins en de – volgens een recente bevraging – aandikkende orderboeken, doen voorzichtig hopen op een groeiherstel. 

Wie had dit een jaar geleden allemaal zelfs maar kunnen denken? Toch zouden alle maatregelen hun doel zo goed als zeker gemist hebben als ze niet gepaard waren gegaan met de even ongeziene veerkracht en solidariteit die in heel wat ondernemingen heeft geleid tot nieuwe inzichten, synergiën en – zo blijkt – zelfs positieve resultaten. Hoewel dit – vergeef het taalgebruik - klotevirus geen onderscheid maakt, heeft het niet op iedereen even zwaar ingehakt. Denk maar aan de cultuur- en evenementensector, de vele boetieks, horecazaken, contactberoepen enzovoorts, die wel zwaar getroffen zijn. Ze bevonden zich door de eerste lockdown al in een financieel precaire situatie en voor velen is nu elke nieuwe tegenslag of hapering in het herstel mogelijk de klap teveel.

Peter_Bouts

Op onze reis in de strijd tegen corona zijn wanhoop en wantrouwen geen opties. Laat ons daarom vooral moed en kracht putten uit de vooruitzichten op korte en middellange termijn. Vaccinaties op kruissnelheid in combinatie met het alsmaar mooier wordende weer als natuurlijke vijand van het virus, zullen ervoor zorgen dat een nieuwe doorstart van het leven zoals wij dit gewoon zijn, geen ijdele hoop hoeft te zijn.

Tegelijk moeten wij ook durven erkennen dat corona niet alleen kommer en kwel heeft gebracht. Het voorbije jaar is voor velen onder ons zowel in de professionele, als de persoonlijke levenssfeer een realitycheck geweest waardoor bepaalde overtuigingen en inzichten alleen maar sterker zijn geworden. Tegelijk heeft het anderen nieuwe wegen doen inslaan die later een verrijking zullen blijken. Zeer zeker zijn oude vriendschappen nog hechter geworden en zijn nieuwe vriendschappen of liefdes nu net door corona ontstaan. In de geschiedenis zal dit later zeker nog een naam krijgen. Het kan alleen maar beter worden. Het helpt echter vertrouwen te hebben, kalm te blijven en bovenal nooit op te geven. 

Dank ten slotte aan het voltallige STERCK-team dat het voorbije jaar in deze principes is blijven geloven en hopelijk tot heel snel op één van de volgende events om samen het glas te kunnen heffen!

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels