Wat doen we met onze zonne-energie?
Maarten Meurs MnM Smart Energy
Solutions

Wat doen we met onze zonne-energie?

Vraag & Antwoord - MnM Smart Energy Solutions

Na het arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. Daardoor wordt het belangrijk dat de geproduceerde energie direct wordt verbruikt of opgeslagen om op een later tijdstip te gebruiken.

Toestellen slim aansturen, is misschien wel de belangrijkste manier om zelfconsumptie te verhogen. Daarnaast zijn er natuurlijk meerdere mogelijkheden om je eigen energie op te slaan. De opslag in de vorm van warm water  of elektriciteit zijn bijvoorbeeld twee interessante manieren.

Warm water

Warm water is een vorm van energie die we veel gebruiken. De productie hiervan gebeurt meer en meer met warmtepompen die op hun beurt elektriciteit nodig hebben om te kunnen werken. Door het gebruik van extra buffervaten kunnen we ervoor zorgen dat deze opgewarmd worden door een warmtepomp op het moment dat er zonne-energie ter beschikking is. Daardoor kunnen we tijdens de nacht of donkere dagen blijven verwarmen zonder dat de warmtepomp elektriciteit hoeft te verbruiken. 

Elektrische energie

Elektrische energie is ook een belangrijke vorm om op te slaan. In de komende jaren zullen er verschillende nieuwe soorten van batterijen beschikbaar zijn, wat zal zorgen voor een stabielere markt. Momenteel is het vanuit meerdere opzichten niet de beste investering omwille van de aanzienlijke investering en technische beperkingen. Er zullen de komende maanden/jaren belangrijke stappen gezet worden zodat dit wel een slimme investering zal worden, denk maar aan het vehicle-to-gridverhaal (van het voertuig naar het net).

In eerste instantie moet er getracht worden om zoveel mogelijk toestellen slim aan te sturen en hierdoor de zelfconsumptie te verhogen. Als volgende stap kan er best energie opgeslagen worden in de vorm van warm water omdat hier de investering beperkt is en de terugverdientijd snel bereikt wordt. Ten slotte wordt de aankoop van elektrische batterijen en of een elektrische wagen (vehicle-to-grid) wegens de aankomende vernieuwingen wellicht beter nog even uitgesteld.

Deze expertise werd aangeboden door MnM Smart Energy Solutions

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels