Bedrijfscultuur als demper voor disruptieve schokken
Jo Hendrikx Straight Business Partners

Bedrijfscultuur als demper voor disruptieve schokken

Praktijck - Straight Business Partners

Het zijn niet alleen de Netflixen, Ubers en Airbnb’s van deze wereld die heuse aardverschuivingen veroorzaken in hun respectievelijke sectoren: ook in minder subtiele vormen kunnen disruptieve veranderingen de gevestigde waarden in de problemen brengen. De oplossing? Een vooruitziende blik én een culturele shift.

Neem nu de bouwsector bijvoorbeeld. Net zoals in elke sector is daar een ­verregaande digitalisering aan de gang, maar ook technologische ontwikkelingen, schommelende grondstofprijzen en een continu gebrek aan ­technische profielen op de arbeidsmarkt maakt het een ­bijzonder uitdagende sector.

Voor bouwbedrijven is het dus van cruciaal belang om zich als werkgever te profileren als een aantrekkelijke broodheer. Niet louter als window dressing, want die werkkrachten vervolgens op lange termijn aan uw bedrijf binden, vergt een structurele cultuurshift. Een breuk met het verleden, waarbij het traditionele denken nog al te vaak heerst in bedrijven van vandaag.

Vastgeroest

En die shift? Die begint aan de top. Bij een vaak klassieke hiërarchie die is vastgeroest in hun oude denken. De wereld draait echter onverstoord door, en ook uw bedrijf moet mee. Op vlak van portfoliomanagement, door uw producten en diensten te blijven afstemmen op de steeds veranderende markt. Maar in het geval van de bouwsector vooral door een andere aanpak op gebied van talentmanagement.

Stoppen met denken in traditionele functietitels, maar mensen breder durven inzetten op basis van hun talenten, passies en waarden. Een houtbewerker met liefde voor zijn vak: die blijft altijd bijleren, zonder daartoe verplicht te moeten worden via opgelegde bijscholingen. Door zulke mensen meer verantwoordelijkheid te geven, te betrekken in de planning en ruimte te geven om zelf met oplossingen te komen, wordt u als werkgever meteen 50% aantrekkelijker voor dergelijke profielen.

Zelflerende organisatie

Met als einddoel: een zelflerende organisatie waarbij de oplossingen van onderuit komen, in tegenstelling tot van bovenaf opgelegd. Wie weet immers meer over buitenschrijnwerk dan die houtbewerker van daarnet? Zeker de jongere generatie is gevoelig voor een organisatie die de verantwoordelijkheid bij hun mensen zelf legt. Meer dan een aantrekkelijk loonpakket ­zoeken ze een werkgever waarvoor ze een bijdrage kunnen leveren die verder reikt dan enkel hun functietitel. En vooral: een bedrijf waar ze graag werken.

En zo’n zelflerende organisatie, die is ook flexibeler. Wendbaarder om de disruptieve schokken in de sector op te vangen. En zo is de cirkel rond. Een sluitende formule bestaat echter niet, maar door het lezen van dit artikel bent u al een eind op weg naar de oplossing.

Straight Business Partners
www.straightbusinesspartners.com

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels