Hoe kan ik mijn industrieel vastgoedvraag-<br>stuk oplossen?
Christophe Van Hoof
& Griet Keersmaekers
Mathieu Gijbels POB

Hoe kan ik mijn industrieel vastgoedvraag-
stuk oplossen?

Vraag & Antwoord - Mathieu Gijbels POB

De ontwikkeling of de herontwikkeling van een industrieel patrimonium is een complexe materie. Dat weerhoudt ondernemers vaak om tot actie over te gaan, waardoor mooie kansen of ambities in de koelkast blijven. Door haar jarenlange ervaring en marktkennis te bundelen, loodst POB ondernemers van A tot Z door hun vastgoedvraagstuk, dit op zowel bouwkundig als financieel vlak.

Bouwdromen van klanten waarmaken en hen daarin op alle vlakken ontzorgen. Het is dagelijkse kost voor Mathieu Gijbels. De Voordenkers, met vestigingen in Oudsbergen, Deinze en Nijvel, zitten ook niet stil en blijven inspelen op wat er leeft bij ondernemers. Net daarom werd de dienst projectontwikkelingsbegeleiding (POB)in het leven geroepen. “We merken dat steeds meer ondernemers met vastgoedvragen zitten. Met POB bieden we hier een allesomvattend antwoord op”, vertelt Griet Keersmaekers, development manager industrieel vastgoed bij Mathieu Gijbels.

Wat is een vastgoedvraagstuk?

Wat kan zo’n vastgoedvraagstuk zijn? Bijvoorbeeld een productieruimte die vrijkomt: wat doe je ermee? Of een industrieel pand raakt niet verkocht: waarom en wat is de oplossing? Misschien beschik je over een patrimonium waar je een nieuw project wil starten: wat zijn de voorwaarden en kloppen alle aktes? Of het rendement van je vastgoed moet beter: hoe? POB loodst je erdoor. 

4 stappen naar optimalisatie

Vanuit het vastgoedvraagstuk werkt het team van POB in vier stappen toe naar de realisatie. 

  • Een eerste stap is het in kaart brengen van de markt en het eigendom. “We nemen er het voorbeeld van de productieruimte bij. Die is 1.000 m2, maar de vraag is of de markt daar wel naar op zoek is. Misschien is er meer nood aan kleinere compartimenten? Bij een nieuw project analyseren we onder meer de ondergrond van de terreinen en gaan we na of alle eigendomsaktes kloppen. Voor ieder vastgoedvraagstuk brengen we verschillende aspecten in kaart, op zoek naar het perfecte antwoord”, legt Griet uit.
  • In een tweede fase, de verkenningsfase, worden de onderzoeksbevindingen vervat in een plan van aanpak. De zoektocht naar een geknipte architect start, gesprekken met overheden worden aangeknoopt en er volgt een schetsontwerp. Er wordt een ruwe prijsraming opgemaakt, die vertaald wordt in een ruwe haalbaarheidsstudie. In deze fase wordt ook de exitstrategie onder de loep genomen, wat zijn de verwachtingen van de ondernemer, de volgende generatie klaarmaken voor het beheer van het vastgoed patrimonium. Samen met de juiste experten zal POB de ondernemer begeleiden om tijdig de juiste beslissingen te nemen. Om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken om van start te gaan met de ontwikkeling/herontwikkeling van zijn/haar industrieel vastgoed.
  • In de derde fase wordt alles tot in de puntjes voorbereid, een gedetailleerde offerte van alle werkzaamheden, zodat de haalbaarheidsstudie op punt gezet kan worden. Alle bouwvoorbereidende rompslomp neemt POB samen met de voorbereiding van de kredietaanvraag voor haar rekening. 
  • In de laatste fase, de vierde fase gaan we samen met de ondernemer over tot de realisatie van het project en begeleiden we hen naar de vooropgestelde exitstrategie. Een totale ontzorging dus.

Deze expertise werd aangeboden door Mathieu Gijbels POB

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels