De E-kruiwagen
Willy Reynders & Stefaan Kausse Kathagen

De E-kruiwagen

Testimonial

Elektrische auto's raken stilaan ingeburgerd, maar elektrische tuinbouwmachines? Nog nooit van gehoord? Tuinbedrijven die vaak bij particulieren werken kunnen er hun voordeel mee doen: de elektrische kruiwagen van Kathagen is muisstil, zorgt ervoor dat je medewerkers fit blijven tot op het einde van de dag, en kan overal tussendoor rijden. Tuinbedrijf Reynders mocht een dagje testen, en STERCK was er bij. 

De mensen van Tuinaanleg Willy Reynders zijn druk in de weer om in een tuin eerst grond en het oude gazon af te graven. Later komt hier nieuw gras op rollen. De prachtige kerselaars mogen gelukkig blijven staan. En ondanks de drukte is het hier stiller dan ooit. 

Stefaan Kausse van Kathagen is trots op zijn Dumper-Jet en leent hem af en toe uit aan geïnteresseerde kopers. Hij is demonstrateur en verkoper, en doet niets liever dan werven van potentiële klanten bezoeken voor een testrit met de elektrische kruiwagen. “Op de werf kan je echt laten zien wat je ermee kan doen. We werken daarnaast ook samen met alle grote Limburgse verhuurbedrijven waar iedereen een machine voor een aantal dagen kan huren.” 

Stefaan Kausse

Tuinaanleg Reynders uit Beringen wilde de elektrische heavy duty kruiwagens wel eens testen, om ze nadien misschien aan te kopen. Reynders: “We hebben grote zware machines, maar op deze werf kan je daar niet mee werken: je hebt een compacte machine nodig. Blijkbaar kan deze elektrische dumper langs een doorgang van 80 cm passeren. Hij is zeer wendbaar met het achterste zwenkwiel. Dat kon tot nu toe alleen maar met de handkrui-
wagen. Bobcats of gravers zijn hier te groot. Met rupsbanden zou je ook al snel de klinkers van de oprit kapot rijden.” De elektrische dumper van Kathagen is zo licht en compact dat je er ook mee over gevoelige steentjes kan rijden. Er zitten 2 batterijen in (24V) waarmee je een hele dag verder kan. De Dumper-Jet heeft ongeveer 9 uur nodig om opnieuw op te laden. Als de tuinmannen 's avonds naar huis gaan laden ze hem opnieuw op in een gewoon stopcontact. Op dit moment zijn er in de Benelux een duizendtal machines die dag in dag uit gebruikt worden.

Colin Van Oeveren werkt al 3,5 jaar voor het tuinbouwbedrijf van Willy Reynders. Hij is de verantwoordelijke van één van de acht ploegen die elke dag op pad zijn: “Je hebt geen last van lawaai, geen stinkende uitlaatgassen de hele dag. Gevoelsmatig heb ik er drie keer zoveel ingeschept als in een gewone kruiwagen. Je spaart dus drie ritten (bijvoorbeeld naar de container). Dat scheelt ook in heffen, en je neemt bijvoorbeeld al snel 30-40 vierkante meter grasrollen in een keer mee. Hij rijdt ook sneller dan je met een kruiwagen kan halen. En het grote voordeel is dat je minder snel moe bent. Als je een hele dag grond moet invoeren, dan ben je stikkapot met een kruiwagen.“

Willy Reynders

Willy Reynders: “Ik wil vooral dat mijn mannen op het einde van de week nog fris zijn. Wat je machinaal kan doen moet je ook machinaal doen. De mensen die in dienst zijn, zijn allemaal beroepsmensen. Je kan beter goede mensen hebben die blijven, en die niet weggaan omdat ze veel te zwaar moeten werken. Ik wil dus graag investeren in goede machines voor onze mensen.”.

De Dumper is van het Italiaanse merk Zallys. De firma Kathagen uit Bree is invoerder voor de Benelux en werkt al 13 jaar samen met hen.De Dumper of elektrische kruiwagen moet je niet zelf duwen of heffen, en blijft stabiel omdat hij op drie wielen rijdt. Capaciteit: 180 liter tot 500 kg. Breedte: 79 cm. Elektrisch vermogen: 800 Watt (geschikt voor zwaar terrein). Er zijn ook minder krachtige modellen voor particulieren, landbouwers en manèges.

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels