Fit op de werkvloer
Paul Van Den Bosch

Fit op de werkvloer

Acktueel

Bedrijven hebben meer en meer te kampen met de nefaste gevolgen van een toenemende werkdruk en stijgend ziekteverzuim. Het is een moeilijk en gevoelig thema dat handenvol geld kost. Het bekende sport-, trainings- en begeleidingscentrum Energy Lab startte vorig jaar met het online platform Energy@Work. Dat moet bedrijven helpen om hun medewerkers fit en gezond te houden en zo ook stressbestendiger te maken. Een aantal grote organisaties zoals de Adecco, Deloitte, ABInbev, ING Bank en Delta Lloyd maken al gebruik van de toepassing die ook geschikt blijkt voor kleinere KMO’s. 

In 2012 gaf een Belgisch bedrijf met 100 medewerkers gemiddeld 88.955 euro uit aan gewaarborgd loon van ziek gemelde medewerkers. Dat is 13% meer dan in 2008. Stress en burn-out spelen daarin een belangrijke rol. Zo zou een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt worden door werkgerelateerde psychische klachten. Daarmee is zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting (PSA) de meest voorkomende beroepsziekte. Het is dan ook logisch dat veel bedrijven naar middelen zoeken om de stress bij hun werknemers beter beheersbaar te maken.  

Lichaamsbeweging is veel efficiënter tegen stress dan medicatie.

“We begeleiden heel wat recreatieve maar ook professionele sporters en kregen regelmatig de vraag van bedrijven wat we hen konden bieden om de fitheid van hun werknemers te stimuleren”, legt Paul Van Den Bosch van Energy Lab uit. Naast de begeleiding van topsporters zoals Sven Nys en de Lotto-Belisol wielerploeg schreef hij het boek ‘Jezelf wapenen tegen stress. Op een positieve manier de strijd aangaan met de spanningen in je leven’.

Stressbestendiger

“Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die regelmatig bewegen niet alleen fitter, maar ook mentaal belastbaarder en stressbestendiger zijn. Uit literatuur blijkt dat een gezonde levensstijl met oog voor voldoende lichaamsbeweging veel efficiënter is tegen stressbelasting dan medicatie, en dat de (werk)stressbestendigheid via een uitgebalanceerde levensstijl sterk kan toenemen. Na heel wat brainstormen zijn we uitgekomen bij het online platform Energy@Work, waarmee we een zeer ruim aanbod aan gezondheids-, voedings-, en trainingstips kunnen bieden die wekelijks worden geüpdatet. Het is de bedoeling om via het platform medewerkers te stimuleren om deel te nemen aan allerhande sportieve evenementen.” 

Medewerkers die zich op het online platform registreren krijgen bewegingstips, trainingstips en voedingsadvies op maat. Het platform is gelayout in de huisstijl van het bedrijf. Groot voordeel is dat de medewerkers hun bestaande sport- en bewegingsactiviteiten gewoon kunnen ingeven op een moment dat het hen past. 

Bedrijfssportindex

Paul Van Den Bosch: “We hebben een ‘Corporate Sports Index (CSI)' bedacht om vast te stellen hoe sportief het bedrijf is. Het stellen van doelen kan een trigger zijn om meer medewerkers aan het bewegen te krijgen. De WHO zegt dat we 2,5 uur per week moeten sporten uit gezondheidsoverwegingen. De CSI van een bedrijf met 1000 werknemers die allemaal 2,5 uur sporten zal dan 100% zijn. Elke bedrijf kan voor zichzelf trachten om ten opzichte van die index een haalbaar percentage voorop te stellen, zoals bijvoorbeeld 50 procent. Maar je kan ook doelen stellen zoals bijvoorbeeld met z’n allen 1.000 km proberen te fietsen of collega’s uitdagen om samen 2 kilo af te vallen.”

Het geheel werkt slechts als er vanuit het bedrijf ook stimulerende acties komen. “Je gaat mensen niet aan het bewegen krijgen door hen enkel cijfers in te laten geven”, zegt Van Den Bosch. “Het bijhouden van een trainings- of bewegingsdagboek is belangrijk om mensen aan het bewegen te houden. Maar we geven bijvoorbeeld ook elke week nieuwe voedingstips en we maken het mogelijk om via het platform in te schrijven voor sportevenementen of eigen initiatieven. ING gaat er bijvoorbeeld schitterend mee om door eigen evenementen op te zetten en mensen te stimuleren om deel te nemen aan bepaalde acties.” 

Voor de meer gemotiveerde medewerkers bevat Energy@work ook alle mogelijke trainingsschema’s om bepaalde sportieve doelstellingen te bereiken zoals het lopen van de 10 miles in bijvoorbeeld 1u30. Het voedingsluik bevat zelfs een hele resem recepten om gezond te koken.

STERCK. Hoeveel procent van de medewerkers in je organisatie kan je bereiken? 

Van Den Bosch: “Dat is moeilijk te zeggen. Je kan mensen niet dwingen om geholpen te worden. Enerzijds zijn er in elk bedrijf heel gedreven sporters. Die gaan details vinden om nog beter te worden. Daarnaast heb je ook mensen die wel willen sporten maar niet weten hoe eraan te beginnen. Voor hen is het platform de ideale trigger. En dan is er natuurlijk altijd een groep van die-hards die je toch niet mee krijgt.” 

STERCK. Merken jullie dat het ziekteverzuim daalt bij bedrijven die het platform gebruiken?

Van Den Bosch: “Je kan de sportieve resultaten moeilijk isoleren van andere omstandigheden in het bedrijf zoals bijvoorbeeld een herstructurering. Maar we kunnen in elk geval bogen op de wetenschap dat medewerkers die fit zijn en sporten ook stressbestendiger worden. Beweging wordt meer en meer een deel van de therapie bij stress of burn-out. We trachten in het bedrijf een sociale dynamiek op gang te brengen om meer te bewegen.” 

STERCK. Hoeveel kost het om jullie platform aan te schaffen?

Van Den Bosch: “We rekenen op een opstartkost van 5.000 euro. Daarin zit het aanpassen aan de huisstijl van het bedrijf, integratie met het intranet, het opzetten van beveiliging, …. . Verder moet er enkel betaald worden voor de medewerkers die effectief ook het platform gebruiken via een persoonlijke login. We werken met bepaalde prijsstaffels. De maximumprijs is 25 euro per deelnemende werknemer per jaar. Naarmate er meer werknemers instappen kan die prijs zakken tot 17 euro per jaar. In vergelijking met de totale loonkost is dat een verwaarloosbaar bedrag".

Energy@DeltaLloyd heeft 800 gebruikers


Energy@Work

Verzekeraar Delta Lloyd heeft een hoofdzetel in Brussel met een 600-tal medewerkers en een groot netwerk van onafhankelijke makelaars. “We zijn ons bewust van het belang van gezonde medewerkers”, zegt Siviglia Berto, Events & Sponsoring Officer bij Delta Lloyd Life. “Daarom stellen we Energy@DeltaLloyd gratis ter beschikking aan al onze medewerkers, de onafhankelijke makelaars en hun medewerkers. We zijn pas in februari begonnen en intussen gebruiken al 800 mensen het platform. Het is dus zeker een succes. Het platform stimuleert hen om zoveel mogelijk deel te nemen aan de talrijke acties die we organiseren."

Initiatieven Delta Lloyd:

 • ambassadeurs die aan werkvloeractivatie doen
 • workshops rond gezonde voeding, het belang van bewegen, …
 • conditietesten bij Energy Lab
 • Start to Run: 100-tal actieve gebruikers via vouchers
 • Verdeling van 200 stappentellers interne beweegsessies zoals Mindfullness, start to move, fitball, step, mini-fitness, ...
 • kleine fitnessruimte ter beschikking van de interne medewerkers
 • sportoutfits aan voordelige tarieven stimuleren
 • deelname aan sportevenementen zoals Ronde Van Vlaanderen, 10 Miles Antwerp, The Color Run, 1/2e Marathon van Brussel.

Op 23 mei organiseerde Delta Lloyd het sportevent Going 4 Gold in het Koning Boudewijnstadion waar alle interne medewerkers 11.882 km en dus ook 11.882 euro bij elkaar gelopen, gefietst of gestapt hebben ten voordele van KIYO www.kiyo-ngo.be.

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels