Beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven?

Beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven?

Vraag & Antwoord - Bank Degroof

Sommige beleggers willen naast een belegging in beursgenoteerde aandelen ook gedeeltelijk beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity) om hun vermogen te spreiden. Hiervoor zijn er echter heel wat vereisten. 

Risicokapitaal

Een belangrijk verschil tussen een belegging op de beurs en in private equity is dat de tweede vorm niet liquide is. Ze is moeilijker te gelde te maken. Gewoonlijk heeft de belegger niet de mogelijkheid om alleen te beslissen over het moment en de voorwaarden om eruit te stappen. Een belegging in bedrijven die in de startfase zitten (‘early stage’) houdt bovendien specifieke risico’s in. Het is aangeraden om maar een beperkt deel van het vermogen in private equity te beleggen. Percentages van maximum 10 à 15% van het vermogen zijn geen uitzondering. 

Welk project?

Goede projecten zijn zeldzaam. De belangrijkste bronnen om deze te vinden zijn de banken, bedrijven die actief zijn op het vlak van fusies en overnames (M&A specialisten) en netwerken van Business Angels. Daarnaast is er ook het persoonlijke netwerk. Uit studies blijkt dat beleggers die in een vroeg stadium in private equity stappen, in 90% van de gevallen tot de fameuze ‘F.F.F.’ of ‘friends, family and other fools’ behoren...

Expertise, rendement en diversificatie

Door rechtstreeks in een bedrijf te beleggen, voelt een belegger zich sterker betrokken bij zijn investering. Dergelijke beleggers zijn dus dikwijls ondernemers die hun eigen bedrijf verkocht hebben, maar die toch actief willen blijven. Het is voor ‘ondernemende’ beleggers belangrijk om zich met de nodige competenties uit de beleggingswereld te omringen.

Ook al levert een belegging in private equity globaal gezien een hoog rendement op, dat bewijst niet veel. Heel wat studies geven aan dat het rendement van de verschillende private-equityfondsen sterk uiteen kan lopen. De verschillen zijn nog groter voor fondsen die actief zijn in ‘early stage’ beleggingen (zogenaamd ‘venture capital’). Een goede keuze en spreiding is dus essentieel.

Guy Geens

Guy Geens is Senior Private Banker bij Bank Degroof.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels