Vermogensopbouw voor uw vennootschap en uzelf?

Vraag & Antwoord - Persoonlijk Financieel Advies

Een doel is een droom met een plan. Elke bedrijfsleider begint met een droom en maakt een financieel plan om zijn droom te realiseren. Maar kan je plan iedere tegenslag weerstaan? Zijn de fundamenten voldoende stevig?

  1. Vermogensopbouw.
    Het gemiddeld netto wettelijk pensioen van een zelfstandige ligt tussen de 635 euro (vrouw) en 941 euro (man) per maand. De Europese armoededrempel ligt op 858 euro per maand. De gemiddelde maandelijkse kost voor een rusthuis bedraagt 1.326,90 euro per maand. Een eigen extralegale pensioenopbouw is dus een absolute noodzaak. Laat je vennootschap je pensioenopbouw doen. Deze geniet van een fiscaal voordeel en jij krijgt het pensioenkapitaal.
  2. Bescherm je vermogen én je bedrijf.
    Een bedrijfsleider wordt nooit ziek want hij is superman (of zij is supervrouw). Maar weet je dat 1 op 10 wel degelijk ziek wordt? Arbeidsongeschiktheid van de bedrijfsleider is een belangrijke oorzaak van faillissementen. 2 werkdagen op 3 doet er zich zelfs een overlijden voor. Deze risico’s kunnen de gezondheid van een bedrijf behoorlijk in het gedrang brengen. De arbeidsongeschiktheid en/of het overlijden van de bedrijfsleider verzekeren, biedt zowel bescherming voor het bedrijf (en haar personeel) als voor de bedrijfsleider en zijn gezin.
  3. Wacht niet te lang met je financieel plan.
    Het is nooit te vroeg om je pensioenopbouw te starten. Kleine regelmatige spaarsommen worden een groot kapitaal. Je gezondheid heb je niet altijd in de hand, je risico’s daarentegen kan je wel tijdig beschermen.
  4. Welke middelen?
    Voor een goede en flexibele pensioenopbouw kan je vennootschap een groepsverzekering of IPT afsluiten. Als zelfstandig ondernemer kan je bovendien een VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) onderschrijven. Er is in België veel aanbod en absolute vrijheid om deze pensioenopbouw te doen. Voor de keuze voor je contract neem je best even de tijd. Het ene aanbod is zeker het andere niet, dus ga niet te lichtzinnig om met de invulling ervan. Het moet meer zijn dan een louter fiscaal interessant contract. 

Pensioenopbouw kan ook via onroerend goed. Een opbrengsteigendom verwerf je best privé. Deze alternatieve manier van pensioenopbouw kan ook gefinancierd worden vanuit je vennootschap. Weer is de keuze van je groepsverzekering hier een belangrijke sleutel.

Als bedrijfsleider kan je tenslotte ook fiscaalvriendelijk het pensioen van je medewerkers helpen opbouwen én zelf extra loonkosten besparen.

Persoonlijk Financieel Advies

Stefan Kuyks en Conny Dewarier zijn zaakvoerder van Persoonlijk Financieel Advies: bankier, krediet- en verzekeringsmakelaar en financieel planner.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels