Flexibel eenheidsstatuut?
Koen Janssen

Flexibel eenheidsstatuut?

Vraag & Antwoord - Tobasco nv

Afgelopen jaar ging de nieuwe regeling van het eenheidsstatuut in voege. Concreet wil dit zeggen dat de proefperiode is afgeschaft en werkgevers dus minder vlot afscheid kunnen nemen van hun recent aangeworven medewerkers. Tegelijk werd het systeem van de dagcontracten bij uitzendkantoren aangepast waardoor de klant-gebruiker moet kunnen aantonen dat de bedrijfsomgeving echt nood heeft aan deze vorm van flexibele arbeidskrachten.

In de praktijk stellen wij vast dat heel wat organisaties op dit moment een beroep doen op onze dienstverlening om twee extra redenen. In de eerste plaats is het de core-business van het uitzendkantoor om het potentieel van een kandidaat in te schatten. Vaak heeft een KMO hier minder ervaring in en doet deze daarom een beroep op de expertise van een specialist. 

Als tweede reden kunnen we stellen dat de flexibiliteit van een uitzendcontract toch een stuk ruimer is dan deze van een vast of tijdelijk contract van een werknemer in dienst bij de onderneming. Op het einde van de week en dus op het einde van het interimcontract stopt de relatie tussen werkgever en werknemer waardoor er geen opzegvergoeding dient betaald te worden indien het contract niet wordt verlengd. 

In zekere zin heeft dit er dus toe geleid dat heel wat ondernemingen voor het eerst de weg vinden naar uitzendkantoren, ook ondernemingen die hun zelf geselecteerde medewerkers tijdelijk met een interim-contract wensen tewerk te stellen. Dit wordt bij ons payroll genoemd. Voor deze laatste toepassing heeft Tobasco een self-service applicatie laten ontwikkelen om snel en eenvoudig nieuwe medewerkers in te schrijven op elk  moment van de dag.

Koen Janssen

Koen Janssen is afgevaardigd bestuurder Tobasco NV met vestigingen in Hasselt, Houthalen, St-Truiden, Geel, Luik en Namen. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels