Erika Tuypens
Erika Tuypens Dome Assistance

Erika Tuypens

Stercke Vrouw - Dome Assistance

Eerst 17 jaar maturiteit opbouwen en dan als zelfstandige beginnen in een ontluikende markt: dat deed Erika Tuypens in 2006. Met succes, want sindsdien groeide Dome Assistance uit tot een huishoudhulpbedrijf met 150 eigen mensen op de payroll. “Ondernemen zit in de genen bij onze familie, al kreeg de microbe nooit mijn ouders te pakken.”

Mijn broer Bernard (immobiliënmakelaar in Gent) en ikzelf traden eigenlijk vooral in de voetsporen van grootvader Jozef, die onder meer sigaren produceerde en in de financiële wereld actief was. Met Dome Assistance vond ik de uitdaging waarin ik als ondernemer tot volle bloei kwam.”

Erika Tuypens startte haar professionele carrière in 1988 als zelfstandig agent, bij wat toen nog Het Gemeentekrediet heette. In 2000 veranderde ze het geweer van schouder: ze was actief in de immobiliënwereld en deed bijkomend ervaring op in facility management. “Je moet als persoon groeien in ondernemerschap”, duidt ze. “Rond mijn 40ste had ik voldoende bagage verzameld en was de tijd rijp om de stap te zetten. Toen we in 2006 zijn begonnen, was de regeling voor dienstencheques drie jaar oud. Door op die kar te springen, kreeg ik de kans iets maatschappelijk relevants te doen.”

Trots?

“Fierheid is iets heel kortstondigs: het is een moment van voldoening om iets wat je in het verleden hebt gepresteerd. Alleen: met trots kom je in principe niet verder. Het komt eropaan jezelf en je onderneming voortdurend in vraag te stellen, zodat je op elk moment voorbereid bent voor de realiteit van alledag. Het is één van de redenen waarom we destijds een pionier waren in digitalisering. Anderhalf jaar na de opstart van Dome Assistance waren we digitaal volledig uitgerust. Dat kreeg in 2016 een verlengstuk met een app waarop onze mensen onder meer hun prestaties kunnen registreren, maar ook rechtstreeks kunnen communiceren met de eindklant, zelfs als ze niet dezelfde taal spreken. De applicatie, waarmee we de eerste in deze sector waren, is namelijk uitgerust met een vertaalfunctie. Ook vernieuwend is onze Dome Mobiel: een rijdend kantoor waarmee we de afstand naar onze klanten en werknemers letterlijk verkleinen.”

Ondernemen is op een alerte, positief-kritische manier naar de toekomst kijken

Visie?

“Ondernemen is voor mij: met kennis van zaken opgebouwd in het verleden, op een alerte, positief-kritische manier naar de toekomst kijken. Daarbij moet je je blik zo breed mogelijk richten: wat beweegt er bij de mensen, in de economie, in de politiek, wereldwijd? Dat laatste is niet onbelangrijk: door de communicatietechnologie is de wereld een dorp geworden. Wat gebeurt in het Midden-Oosten, kan ook onze leefwereld of business beïnvloeden. Je moet dus voortdurend waakzaam en alert zijn en regelmatig bekijken welke meerwaarde je zelf en via je bedrijf kan creëren.”

Maken vrouwen het verschil?

“Eerlijk: ik hoop van niet. Het onderscheid wordt niet gemaakt door je geslacht, maar wel door hoe je als individu je competenties in je omgeving gebruikt. Mannen en vrouwen kunnen perfect voor dezelfde meerwaarde zorgen, als ze maar de juiste persoon op de juiste plaats zijn. Polariserend denken is niet aan mij besteed: het is goed om alles genuanceerd en niet zwart-wit te bekijken. Sommige vrouwen hebben veel mannelijke trekjes en vice versa. Het komt er vooral op aan je goed te voelen in je omgeving, zowel privé als professioneel. Elkaar als mensen leren begrijpen, met arbeidsethiek en -vreugde je ding doen: dat is de essentie, en tegelijk de uitdaging.”

Tips voor starters?

“Het kan geen kwaad af en toe met je hoofd tegen de muur te botsen, als je maar een plan bedenkt om die muur uiteindelijk te omzeilen of te breken. Je hoeft daarvoor niet noodzakelijk zelf het warm water weer uit te vinden: duizenden mensen hebben in het verleden gelijkaardige problemen gehad en die ook opgelost. Als je hun oplossingen analyseert of gebruikt, kom je doorgaans al een heel eind.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels