Grandioos in gereedschappen
Geert & Wout Mortier Ruwomat

Grandioos in gereedschappen

Profiel - Ruwomat

Op 15 november van dit jaar mogen de champagnekurken knallen bij Ruwomat. Die dag viert de vennootschap haar 25ste verjaardag. De voorbije kwarteeuw bouwde Geert Mortier een zaak uit die bij vakmannen uitstekend in de smaak valt omwille van het brede aanbod, de gunstige locatie en het oerdegelijk advies. Ook dankzij troeven zoals de gratis levering, de sterke service én de opvolging door de tweede generatie is Ruwomat helemaal klaar voor nieuwe succesvolle jaren.

Geert Mortier had 20 jaar ervaring als werfleider in de bouw achter de kiezen, toen hij heel kleinschalig begon met verkoop van gereedschappen, bevestigingsmaterialen, PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) en werkkledij voor de vakman. “Ik beschikte op dat moment over een gewone bestelwagen en huurde bij wijlen André Denys (gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen) een kleine loods. We zaten meteen in een positieve flow, waardoor de eenmanszaak snel werd omgevormd tot een vennootschap en we na drie jaar een eerste winkel van 700 m² in Olsene openden. Daar trok ik ook mijn eerste medewerkers aan. Uiteindelijk zijn we daar twaalf jaar gebleven. Toen we in 2009 de kans kregen om naar de huidige locatie te verhuizen, hebben we geen seconde geaarzeld.”

Extra toonbankmedewerkers

Het bleek een gouden zet. De hoofdvestiging in Zulte bevindt zich langs een drukke invalsweg naar de E17, die maar een steenworp verder ligt. “In een mum van tijd zagen we de omzet verdubbelen. Gaandeweg zijn we blijven groeien. Sinds de verhuis is het aantal medewerkers gestegen van 5 naar 26. We zouden ons team hier graag nog versterken met extra (toonbank)medewerkers.”

In 2012 realiseerde Ruwomat de overname van Copa Tools in Aalter. “Daar beschikken we over een ruimte van 2000 m². We investeerden er in 2020 in een nieuwe locatie. Die bevindt zich in een kmo-zone, dichtbij het op- en afrittencomplex van de E40. Het is een fijne vaststelling dat onze klantenportfolio daar ook stevig is uitgebreid. Zo evident is dat niet, want de opening van de nieuwe locatie viel zowat samen met de start van de eerste lockdown. We hebben die periode benut om veel achter de schermen te werken en gaven onze klanten de kans hun bestellingen buiten de openingsuren (elke dag van 7 tot 19 uur) in een box te komen afhalen. Dat initiatief viel zodanig goed in de smaak, dat die afhaalboxen tot een blijver zijn uitgegroeid.”

Garden & renting

Op de stijgende vraag naar tuinartikelen reageerden Geert en Wout Mortier in maart 2019 met de oprichting van een tuinafdeling in Olsene. “Dat was eigenlijk een terugkeer naar onze roots, want deze vestiging is gelegen op onze eerste eigen locatie. We verkopen en verhuren er allerlei machines voor de tuin. Onder meer tuinrobots scoren momenteel erg goed. We hebben ongeveer een half jaar nodig gehad om onze naamsbekendheid te vergroten, maar intussen weten steeds meer vakmensen en particulieren ons ook daar te vinden.”

Een cruciale troef in de expansie van Ruwomat is het lidmaatschap van Asamco. “Ik zag daar meteen de meerwaarde van in en ben in 2003 op die kar gesprongen. Dankzij deze groepering konden we ons assortiment gevoelig verruimen aan interessante aankoopprijzen. Daar genieten ook onze klanten van mee. Zij stellen het daarnaast erg op prijs dat onze medewerkers hen gericht kunnen adviseren. Bovendien beschikken we over een eigen hersteldienst, bemand door 5 mensen. Op die manier hoeven we producten niet terug te sturen naar onze leveranciers en zijn onze klanten veel sneller geholpen. Vergt het wat meer tijd om een herstelling uit te voeren, proberen we ze via een vervangtoestel uit de nood te helpen.”

In 2012 kwam Wout Mortier, zoon van Geert, het team versterken. “In mijn jeugdjaren werkte ik hier al tijdens vakanties en op zaterdagen. Mijn bachelordiploma elektronica komt vaak goed van pas om klanten te adviseren. Ik heb er nooit aan getwijfeld om de zaak over te nemen. De toekomst oogt rooskleurig, want we willen op termijn de hoofdvestiging in Olsene verder uitbreiden, vooral met kantoor- en atelierruimte. Idealiter kunnen we nog een stuk grond bijkopen om die ambitie te realiseren. We zijn alleszins klaar voor de volgende stap: recent hebben we een nieuw ERP-systeem geïmplementeerd en begin 2022 komt onze gloednieuwe webshop online. Dat bewijst dat we volop geloven in onze verdere groei”, besluit Wout.

Ruwomat Zulte
Oudenaardestraat 193a
9870 Zulte (Olsene)
T. 09 388 31 40
info@ruwomat.be

Ruwomat Aalter
Lobulckstraat 13
9880 Aalter
T. 09 375 17 51
aalter@ruwomat.be

Ruwomat Garden & Renting
Grote Steenweg 129
9870 Zulte (Olsene)
T. 09 335 27 73
garden@ruwomat.be
www.ruwomat.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels