Verdubbeling capaciteit voor diepvries-<br>producten
Felix Mahieu
& Sylvie Becaus
Mahieu Construct -
Zeebrugge Food Logistics

Verdubbeling capaciteit voor diepvries-
producten

Testimonial - Mahieu Construct - Zeebrugge Food Logistics

Een verdubbeling van de opslagcapaciteit in de diepvries, een optimale organisatie voor de orderpicking en een ruime expeditiezone. Die uitdaging vertaalde Mahieu Construct voor Zeebrugge Food Logistics naar een nieuw diepvriesmagazijn. Een slimme combinatie van beton en staalstructuur rekende er af met de losse, opgespoten grond. Met een belangrijke taak voor maar liefst 1.200 paalfunderingen en zonder grondafvoer.

Zeebrugge Food Logistics (ZFL) is een dienstverlener voor de import en export van diepvriesproducten en verse vis. Vlak bij de haven van Zeebrugge groeide de onderneming sinds 2008 uit tot een belangrijke speler in de voedingssector. Zowel de klantenportefeuille als de gestockeerde en verwerkte volumes bleven jaar na jaar toenemen. Sylvie Becaus, CEO van ZFL: “We zaten al een vijftal jaar boven onze limiet en moesten een beroep doen op externe stockage. Zeebrugge zal, naar mijn mening, zijn potentieel als bloeiende haven de komende jaren bovendien steeds meer zal waarmaken. Het was dus het perfecte moment om uit te breiden.”

Met een nieuw diepvriesmagazijn koos ZFL meteen voor meer dan een verdubbeling van de capaciteit. Er was al stockage voor 12.000 paletten. In het nieuwe gebouw kwamen er 15.000 bij, hoofdzakelijk in de diepvries, maar ook 1.000 paletten in de frigo. “Het nieuwe gebouw liet ons ook toe de logistiek te optimaliseren”, gaat de CEO verder. “Om de groei van orderpicking op te vangen, hadden we een expeditiezone nodig met veel bewegingsruimte en plaats voor grotere volumes. De uitbreiding geeft ons bovendien de kans om nieuwe diensten te ontwikkelen voor onze klanten.”

Innovatief en gretig

Het complexe programma en de uitdagende bouwomgeving – met de stevige windvlagen en de zoute lucht van de haven – vroeg om een betrouwbaar studiebureau. Zij maakten een shortlist van aannemers, waar ZFL Mahieu Construct uit selecteerde. “Vooral de innovatieve aanpak sprong er bovenuit. Out-of-the-box denken, onder meer in functie van kostprijsoptimalisatie, was voor ons belangrijk”, zegt Becaus. “Al van bij het eerste contact voelde ik een gretigheid bij Mahieu en dat trok ons over de streep.”

De industriebouwer nam het complexe project met veel plezier in handen. Salesverantwoordelijke Felix Mahieu was meteen geprikkeld. “Dit gebouw is een sterk concept voor een grote naam in de diepvrieswereld. In dit soort complexe projecten kunnen we onze expertise maximaal inzetten en zo meerwaarde bieden voor onze klant.” Het optrekken van een gebouw met hoogtes tot 17 meter en met een groot aantal paalfunderingen om de onstabiele grond te verankeren, is sowieso geen sinecure. De hoge puntlasten van de mobiele rekken zijn nauwkeurig verrekend in de stabiliteitsstudie en het ontwerp, de ingestorte rails in de vloer garanderen mee de veiligheid op de werkvloer. Mahieu Construct dacht proactief mee en deed praktische suggesties. Zo slaagden ze er onder meer in het grote grondverzet intern te houden door het gebouw 19 centimeter hoger te zetten. De brandcompartimentering tussen diepvries, frigo en expeditie vulden ze dan weer in met een slimme combinatie van staal- en betonstructuur.

Cruciale timing

Met een sterke verticale integratie en een gemotiveerd team beschikt Mahieu Construct over voldoende slagkracht om een project van deze omvang en complexiteit snel en correct uit te voeren. Een cruciale voorwaarde voor ZFL, legt Sylvie Becaus uit. “Als dienstverlener voor diepvriesbedrijven mochten we het najaar niet missen. Bovendien zat een aantal klanten echt te wachten op onze bijkomende capaciteit. We hadden daarom een erg strakke bouwtermijn, amper anderhalf jaar. Ondanks zware regenval bij de start van de bouwwerken, slaagde Mahieu erin tijdig op te leveren. Alles in en aan het gebouw is trouwens voorzien op een bijkomend bouwvolume. Als het zover is, weten we dat Mahieu Construct opnieuw voor ons klaar zal staan.”

Mahieu Construct
www.mahieu-construct.be
Zeebrugge Food Logistics
www.zfl.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels