Waarom zijn de juiste steunzolen in veiligheids-<br>schoenen zo belangrijk?
Katrien Van Lembergen
& Ludovic Moeyersoons
Bajart Orthopedie
& Schoenen

Waarom zijn de juiste steunzolen in veiligheids-
schoenen zo belangrijk?

Vraag & Antwoord - Bajart Orthopedie & Schoenen

Pijnlijke voeten bij mijn medewerkers op de werkvloer... Kan ik als bedrijfsleider iets doen? Wat is het nut van steunzolen? Kunnen mijn medewerkers hun eigen steunzolen in werk- of veiligheidsschoenen dragen? Ben ik aansprakelijk?

Heeft iedereen nood aan steunzolen?

Kleine voetproblemen (zoals platvoeten, holvoeten, overbelasting,...) en sommige rugklachten (bijvoorbeeld door een beenlengteverschil) kan u vaak oplossen met op maat gemaakte steunzolen. Aan de hand van een voetonderzoek en gepaste metingen vindt een analyse plaatst, op basis waarvan een specialist in het atelier aan de slag gaat om steunzolen te vervaardigen. Daarnaast is het belang van goede schoenen cruciaal. De combinatie met op maat gemaakte steunzolen levert meestal het beste resultaat.

PBM-regelgeving

Wanneer u in de werk- of ­veiligheidsschoen de ­binnenzool door een steunzool vervangt, vervalt het CE-certificaat van de schoen en bent u niet meer beveiligd volgens de voorschriften van de Persoonlijke-Beschermingsmiddelen-Verordening (PBM). Veiligheidsschoenen ondergaan namelijk veiligheidstesten. Bij het vervangen van de binnenzool door een steunzool zijn de resultaten van deze testen, en dus het CE-certificaat, niet langer geldig, omdat u de schoen aanpast (teenruimte, antistatische eigenschappen enz.). Het CE-certificaat blijft wel geldig als u de steunzolen laat maken bij een bedrijf dat ten eerste de juiste technieken en materialen gebruikt en ten tweede een bewijs aanlevert dat de CE-keuring van de werk- of veiligheidsschoen geldig blijft. Zo voldoet u als bedrijfsleider nog altijd aan de PBM-regelgeving. Stel dat een medewerker een ongeval heeft en de binnenzool van de werk- of veiligheidsschoen is vervangen door een foutieve steunzool, dan wordt u als bedrijfsleider aansprakelijk gesteld omdat de ­schoenen niet langer aan de veiligheidsnormen beantwoorden.

Veiligheidsschoenen op maat

Als geconfectioneerde veiligheidsschoenen omwille van een bepaalde voetproblematiek geen oplossing meer bieden, kunnen veiligheidsschoenen op maat (orthopedische schoenen) aangewezen zijn. Een orthopedische schoentechnicus maakt deze volledig op maat. Afhankelijk van de problematiek krijgt de schoen specifieke correcties, verstevigingen of zachte plaatsen, net als een bijhorende steunzool. Bovendien blijven de schoenen voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en zijn ze gecertificeerd door het gebruik van de juiste technieken en materialen.

Gespecialiseerd orthopediebedrijf

Neem contact op met een gespecialiseerd orthopediebedrijf voor op maat gemaakte steunzolen of veiligheidsschoenen op maat, die worden afgeleverd met een bewijs dat de noodzakelijke veiligheidskenmerken garandeert. Bij Bajart Orthopedie & Schoenen bezorgen we uw medewerkers het voetcomfort dat ze verdienen, zodat ze veilig en volgens de voorschriften aan de slag kunnen!

Deze expertise werd aangeboden door  Bajart Orthopedie

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels