Waarom zou ik vastgoed in Spanje kopen?
Kelly De Plecker Casaspanje

Waarom zou ik vastgoed in Spanje kopen?

Vraag & Antwoord - Casaspanje

Sinds het voorjaar van 2021 is de verkoop van Spaans vastgoed exponentieel gestegen. Het lijkt wel alsof elke Vlaming een tweede stek onder de zon wenst. Dat heeft tal van redenen. Zo kiezen mensen er meer en meer voor om binnen Europa te reizen, in hun eigen bubbel. Ook de slechte rente op spaargeld en de banktaksen op kapitaal spelen daar een grote rol in.

Valkuilen en cowboyverhalen?

Die zijn er en helaas zijn ze niet altijd verzonnen. Als je onbezonnen te werk gaat, kan je bedrogen uitkomen. Wie een aantal belangrijke stappen respecteert, ervaart kopen in Spanje als een heel positief verhaal.
Met of zonder makelaar? Hoe ga je als koper op zoek naar het ideale pand?
Je kan op eigen houtje naar de regio gaan waar je wil kopen en daar beginnen rondrijden en zoeken. Alleen: hoe weet je dan of het project waar je wil instappen, wel degelijk betrouwbaar is? Wie helpt je bij alle stappen van de aankoop? Het zijn er namelijk best veel. Het kan een heel mooi verhaal worden, maar het kan dik tegenvallen. Als particulier zal je ook niet goedkoper af zijn als je rechtstreeks koopt, want de prijzen (zeker van nieuwbouw) zijn vast. Met je eigen makelaar heb je steeds iemand die jouw belangen behartigt.

Hoe kies je je makelaar?

Shoppen tussen verschillende panden en makelaars is niet nodig, want iedereen mag min of meer hetzelfde aanbieden. Het komt er vooral op neer dat je iemand kiest waar je vertrouwen in hebt. Iemand die jou de nodige opvolging geeft tijdens maar vooral ook na het aankoopproces.
Let wel op! In Spanje mag iedereen makelaar zijn. Het is geen beschermd beroep zoals in België, waar je een erkenning van een beroepsvereniging moet hebben. Een erkende Belgische makelaar beschikt over een BIV-nummer waaraan strenge voorschriften en gedragscodes verbonden zijn. Volgt de makelaar die niet op, dan verliest hij zijn nummer. Je kiest dan ook best voor een makelaar met een vertegenwoordiging in Spanje en vestiging in België (inclusief BIV-licentie). Zo heb je altijd een aanspreekpunt.
Wist je trouwens dat een makelaar met vestiging in Spanje eigenlijk geen klanten mag werven in België zonder BIV-nummer? Al gebeurt dat in de praktijk natuurlijk heel vaak.

Waar moet ik op letten?

Een Spaanse notaris kan je niet vergelijken met een Belgische notaris. De nodige controles op schulden, garanties en vele andere zaken, doet de notaris niet. Het zijn de advocaat en de erkende makelaar die dat voor je controleren. Zij zijn dan ook zeer belangrijke pionnen bij de voorbereiding van je akte. Laat je ook goed inlichten op fiscaal en juridisch vlak, zowel in Spanje als in België.

Wat doe je met je woning als je er een tijdje niet bent? Moet je bang zijn voor criminaliteit?

Er bestaan zeer goeie 'keyholders'. Dat zijn dienstenbureaus die voor je woning zorgen. Hun service gaat best ver en kan je op maat kiezen. Dat gaat van een wekelijkse controle van de woning en alles erin, tot hulp bij vakantieverhuur, opkuis, onderhoud van het zwembad en de tuin, zelf leveren van ontbijt, enzovoort. Is er criminaliteit? De regio waar wij zitten (Costa Blanca en Costa Cálida) is best een rustige en veilige omgeving. Er is heel wat sociale controle. Je kan nooit alles uitsluiten, maar als je bewust je locatie kiest, hoef je je niet te verstoppen achter veiligheidstralies.

Deze expertise werd aangeboden door  Casaspanje

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels