Bouwen zonder ramen: een verplichting?
Rik Koch & Herman Daniëls Vraag & Antwoord - Intellisol

Bouwen zonder ramen: een verplichting?

Vraag & Antwoord - Intellisol

Met de steeds ­strenger wordende energie-eisen en de invoering van het S-peil vreest men dat het bouwen met grote raampartijen heel moeilijk zal worden. Minder ramen betekent minder daglicht en dus ook minder leefcomfort. Maar het kan ook anders, als je het slim aanpakt! Dat bewijst het Energiecentrum voor bouw en renovatie, een nieuw ­energiepositief bedrijvencentrum in Maaseik. De ruime kantoren en appartementen hebben zeer veel lichtinval dankzij de grote raampartijen. Dat zorgt voor een aangenaam woon- en werkklimaat en een goede zichtbaarheid langs de Maastrichtersteenweg. Hier gaan comfortabel wonen en werken hand in hand met energiezuinigheid.

Start van de bouw

Bij de bouwaanvraag in 2012 waren de bouweisen nog niet zo streng als nu. Zowel voor de kantoren als de appartementen moest een maximaal E-peil – de score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is (hoe lager hoe beter) – van E 70 bereikt worden. Van een S-peil – het cijfer dat de energie-efficiëntie van de gebouwschil aangeeft – was toen nog geen sprake. Het uiteindelijk resultaat volgens de methodiek van die tijd is E 29 voor de kantoren. De appartementen hebben een gemiddeld E-peil van E 27. Ruim voldoende voor de energie-eisen dus.

Toekomstbestendig

Het beste bewijs dat het Energiecentrum klaar is voor de toekomst, wordt pas duidelijk als we het EPB-resultaat volgens de huidige berekeningsmethode erbij nemen. De methodiek wordt namelijk net als de EPB-eisen bepaald door het jaar van de bouwaanvraag. De eisen worden strenger en de methodiek steeds verfijnder, de technologie staat immers ook niet stil. Zo wordt de energiezuinigheid van geothermie en de bijhorende passieve koeling nu correcter beoordeeld en worden PV-panelen op het hele perceel meegerekend. Vroeger werden enkel de zonnepanelen op het gebouw geteld.

Als de bouw van het Energiecentrum in 2018 gestart was, mocht het E-peil van zowel de appartementen als de kantoren maximaal E 40 zijn. In 2021 gaan we naar maximaal E 30. Dat komt overeen met een BEN (Bijna-EnergieNeutraal) gebouw. Voor het S-peil dat ingevoerd werd in 2018, is de eis S 31. In 2021 wordt dit S 28. Na 2021 zijn er momenteel geen verstrengingen voorzien voor zowel het E- als het S-peil.

Na berekening met de methodiek van 2018 komt het Energiecentrum uit op een algemeen S-peil van S 21. Het E-peil van de appartementen is gemiddeld E 16, de kantoren hebben zelfs een negatief E-peil van E -41. Het EPB-resultaat van het Energiecentrum is dus veel beter dan vereist, zelfs volgens de eisen van 2021. Het gebouw is dus meer dan klaar voor de toekomst, zonder aan comfort in te boeten!

Ben je benieuwd hoe deze resultaten behaald werden? Kom dan zeker een kijkje nemen in het Energiecentrum voor bouw en renovatie, langs de Maastrichtersteenweg in Maaseik.

Beantwoord door Intellisol

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels