Derde generatie staalbouwers
Inge, Els & Ann Diliën, Wim Vandijck & Kenny Banken Regio - Houthalen - Helchteren - Diliën

Derde generatie staalbouwers

Regio - Houthalen - Helchteren - Diliën

Diliën Metaalwerken (DMW) is een van de traditionele bedrijven in Houthalen-Helchteren en bestaat ruim 75 jaar. Met de zussen Els, Ann en Inge Diliën is er – samen met twee van hun echtgenoten – opvolging voor Pierre Diliën die jaren het uithangbord van het bedrijf was. DMW realiseert projecten in de staalbouw en aluminium en kan bogen op een waslijst van topreferenties.

“Diliën Metaalwerken bestaat uit de businessunits staal en aluminium. Staal wordt voornamelijk in de industriebouw toegepast. Denk aan de constructie van bedrijfshallen, sportcomplexen, ­baanwinkels, kantoren, garages en showrooms, opslagruimtes, enzovoort. Ook de kleinere staalbouw is daar een onderdeel van. Daarbij gaat het meer over de bouw van woningen en kleinere constructies met een industriële buitenschil. Staalbouw wordt dan toegepast om grotere overspanningen te kunnen realiseren en een huis een industriële look te geven. Binnen de ­businessunit staal produceren en plaatsen wij over heel België de buis- en vakwerkpylonen voor Belgacom Mobile, beter gekend als het telecombedrijf Proximus. 

In aluminium gaat het ­voornamelijk om het schrijnwerk met Reynaers-profielen. Die afdeling is ruim 50 jaar geleden gestart om onze eigen projecten wind- en waterdicht af te werken, maar intussen is dat al lang een volwaardige aparte afdeling. Binnen onze omzet van 19 miljoen euro is industriebouw/woningbouw goed voor zo’n 50% en aluminium schrijnwerk ook 50%.”

STERCK. De bouwsector maakt een grondige evolutie door. Staal speelt daar een belangrijke rol in?

Els Diliën: “Het voordeel van staalbouw is dat je alles hier in de hal prefab kan klaarmaken. De wand- en dakplaten, betonpanelen, sandwichpanelen, … worden allemaal op voorhand klaargemaakt. Het voortraject duurt langer, maar de bouwtermijn op de werf is ­daardoor aanzienlijk ­korter. In de woningbouw is dat een voordeel ten opzichte van klassiek bouwen. Je dient in de voorbereidingsfase ieder detail tot in de puntjes uit te werken. Een staalconstructie en een industriebouw blijven in grote mate wat ze altijd geweest zijn. De essentie is dat je grote overspanningen kan realiseren en een korte bouwfase on site.De platen en isolatie voor de wanden en plafonds zijn de laatste jaren wel sterk geëvolueerd om aan de isolatienormen en EPB-wetgeving te beantwoorden. Op dat vlak hebben we vaste partners waarmee we al jaren samenwerken.”

Inge_Els_Ann_Diliën_Wim_Vandijck_Kenny_Banken

STERCK. Treden jullie steeds op als hoofdaannemer?

Els Diliën: “Onze klanten komen meestal uit de B2B. Zo worden we aangeschreven door architecten, bestaande klanten, bouwpromotoren, …
We hebben in het ­verleden bijvoorbeeld heel wat realisaties mogen verwezenlijken voor Group GL (voor zowel bedrijfs-, ­commercieel- als residentieel vastgoed). We leveren onze projecten meestal wind- en waterdicht af, zogenaamd “casco”, en de binnenafwerking is voor rekening van de bouwheer of nevenaannemers.”

STERCK. Waarmee maken jullie het verschil?

Els Diliën: “Naar de klanten toe staat onze persoonlijke aanpak centraal. We zijn een ­familiale onderneming. Mijn vader en schoonbroer vertegenwoordigen de businessunit staal en staan rechtstreeks in contact met onze klanten. Zij dragen de waarden van onze familiale onderneming uit, staan in voor de offertes en het ­binnenhalen van projecten. De trots die Pierre Diliën naar zijn ­klanten uitstraalde wordt nu door Kenny Banken verdergezet.

En natuurlijk is ook een ­correcte prijs-kwaliteits­verhouding essentieel. Al ervaren de klanten dat meestal pas als een bouwwerk gerealiseerd is. Recente ­referenties in de staalbouw zijn onder meer Lab2Fab op de voormalige mijnterreinen in Houthalen, de nieuwbouw voor de ­carrosserie van Groep Jam in Bree, het nieuwe distributie­centrum van Toychamp in Genk en de heropbouw en uitbreiding van Truck Center Frederix in Paal-Beringen.”

Drie vrouwen

STERCK. Jullie zijn met drie zussen actief in de bedrijfsleiding. Dat lijkt geen evidentie in een uitgesproken mannelijke sector?

Els Diliën: “Wij zijn natuurlijk niet de eerste vrouwen aan het hoofd van het bedrijf. Ons mama heeft in het verleden flink haar stempel gedrukt op de ontwikkeling en ­evolutie van Diliën Metaalwerken. Er stond dus al eerder een vrouw aan het roer. Met de drie zussen zijn we intussen ruim 20 jaar actief in het bedrijf. Ikzelf sta in voor HR en boekhouding. Mijn zus Inge is verantwoordelijk voor projectopvolging en boekhouding en Ann is productiemanager. Zowel echtgenoten Kenny en Wim zijn binnen onze organisatie gestart in de productie, montage en vervolgens op de technische afdeling. Nu zijn beide manager van een businessunit. Op technisch vlak verdedigen zij de naam Diliën. Maar we kunnen ons mannetje inderdaad wel staan (lacht)." 

Veel medewerkers zien het als een voordeel om voor een familiaal bedrijf te werken.

Overdracht

STERCK. Twee jaar geleden heeft de overdracht van het bedrijf plaatsgevonden. Wat brengen de volgende jaren?

Els Diliën: “De overdracht was een belangrijk moment omdat we toen alle drie beslist ­hebben om samen met de zaak verder te gaan. We zijn er letterlijk ingerold en zijn inmiddels vertrouwd met deze ­business. Dan wil je dat werk ook ­verderzetten. We ­hebben niet zozeer een groei voor ogen naar omzet toe. Als we de naam en waarden die we als DMW altijd hebben uitgedragen kunnen consolideren, zijn we heel tevreden. Natuurlijk moet je als derde generatie jezelf ook een stuk gaan bewijzen, ook al draai je al zoveel jaar mee. De overdracht loopt eigenlijk heel organisch en dat ervaren wij als positief. Ook al is het niet altijd evident. En zolang papa zijn het gezondheid het toelaat, zal hij ook altijd wel een rol blijven spelen in het bedrijf. We ­hebben hier op Centrum Zuid trouwens nog ruimte genoeg om onze doelstellingen na te streven.”

STERCK. Een familiebedrijf doet vaak zaken met andere familiale bedrijven?

Els Diliën: “We werken ­inderdaad vaak met vaste partnerships. Zo hebben we bijvoorbeeld al 50 jaar een samenwerking met Reynaers Aluminium. Zij innoveren en investeren heel veel in hun profielen, maar ook in hun partners. Heel de machine­sturing en het ICT-gebeuren wordt mee door hen ontwikkeld en in de markt gezet. Zo blijven ­klanten met hun producten werken. Dat is een topsamenwerking. In de staalbouw hebben wij ook vaste partners voor de aankoop van staal, maar de productontwikkeling is daar minder intensief. ”

Inge_Els_Ann_Diliën_Wim_Vandijck_Kenny_Banken

STERCK. Een goede samenwerking met het personeel vinden jullie ook erg belangrijk?

Els Diliën: “We stellen een zestigtal mensen tewerk. Die medewerkers kiezen vaak bewust om voor een familiale onderneming te werken. Dan is het ook belangrijk dat je als een team samenwerkt. Voor ons is elk individu belangrijk. We werken alle dagen samen. Onze monteurs op de werven staan dagelijks in contact met de klanten, ook zij moeten de waardes en normen van Diliën uitstralen. We besteden daar veel aandacht aan en organiseren ook een grondige screening bij de aanwerving. De war for talent is een gekend gegeven en het is geen evidentie om nieuwe gemotiveerde medewerkers aan te trekken. Maar we kennen weinig personeelsverloop dus kunnen dagelijks rekenen op een vast team. Veel mensen zien het als een voordeel om in een familiale onderneming als de onze te werken.”

Familiebanden

STERCK. Familie en bedrijf zijn heel nauw verbonden bij jullie?

Els Diliën: “Dat werkt eigenlijk heel goed bij ons. We werken nauw samen in het bedrijf. Maar ook op niet-­zakelijk vlak koesteren wij de momenten samen, een etentje met de voltallige familie, een vakantie naar de zon, …. ”
Werken jullie met een familiecharter en een formele taakverdeling?
Els Diliën: “Daar werken we nu aan. We hebben hiervoor een externe partner aangesteld om die structuur verder uit te zetten. De verantwoordelijkheden van onze ouders zijn nu onderverdeeld en voor bepaalde aspecten is er nog een grijze zone die nog gefinaliseerd moet worden.

Ook voor de klanten, leveranciers en het personeel is het belangrijk om de bedrijfsstructuur te kennen. Die oefening vergt toch heel wat tijd en inspanning. Een familiecharter wordt momenteel uitgewerkt, en als dit klaar is zullen onze ouders uiteraard ook zetelen in de raad van bestuur zodat we kunnen blijven rekenen op hun jarenlange ervaring en expertise.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels