Aantrekkelijk en motiverend verlonen
Nathalie De Waele
& Barbara Van Goeye
SD Worx

Aantrekkelijk en motiverend verlonen

Praktijck - SD Worx

Vind je moeilijk nieuwe medewerkers? Liefst 65% van de Belgische werkgevers worstelt ermee. Verloning gooit misschien roet in het eten. Uit ons recente onderzoek naar ‘The perfect match’ tussen werkgevers en werknemers blijkt namelijk dat het loonpakket sterk bepaalt of iemand bij een bedrijf aan de slag gaat én blijft.

Loon is meer dan geld op de bankrekening. Het brutoloon vormt de basis. Dat bedrag kan vast, variabel of een combinatie van beide zijn. Daar komen vaak maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding, groepsverzekering, bedrijfswagen, loonbonus cao 90 enzovoort bovenop. Een gezonde mix draagt bij tot het financiële welzijn van medewerkers.

Eén begrip, verschillende invullingen

Een aantrekkelijk loon is voor iedereen anders. Die individualisering en vraag naar meer flexibilisering trekken zich nu ook door in de loonpolitiek. Meer dan ooit willen medewerkers dat hun loonpakket rekening houdt met hun persoonlijke situatie en ambities. 

Aantrekkelijke werkgevers hebben het al begrepen: flexibel verlonen is the way to go. Binnen een flexibel verloningssysteem kan een bonus, eindejaarspremie of het recht op extralegale voordelen worden omgezet in een persoonlijk budget per werknemer. Daarmee kan hij, als hij hierop intekent, een deel van zijn loonpakket zelf samenstellen met die extralegale voordelen die hij kiest. Zonder dat jouw loonkosten de hoogte inschieten.

Loon staat hoog in de top 10 van Belgische werknemers:

  • voor 50,5% geeft het loon mee de doorslag om voor een werkgever te kiezen.
  • voor 44,3% is het loon een extra motivator om bij een bedrijf te blijven. 
  • 34,7% zou een bedrijf verlaten omwille van ontevredenheid over het loon. 
  • Tegelijkertijd is een aantrekkelijk loonbeleid pas het vierde waar Belgische werkgevers zich op richten (36,5%).

Maandlonen verhogen dan maar? 

Om op te boksen tegen de aanwervingspolitiek van concurrerende bedrijven klinkt het als een logische next step: je lonen opdrijven. Om die witte raaf binnen te rijven en je huidige medewerkers niet te verliezen. Maar beter is om in te spelen op de juiste mix van variabel en flexibel verlonen en verder in te zetten op andere motivatoren zoals welzijn en een flexibele arbeidsorganisatie. Zo verhoog je het engagement langdurig en anticipeer je op de toekomstige groei van je bedrijf. Aantrekkelijk en motiverend verlonen is maatwerk. Leg de puzzel samen met een expert.

SD Worx
www.sdworx.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels