Als ik minister van Energie zou zijn…
Stefan Grosjean Polemieck

Als ik minister van Energie zou zijn…

Polemieck

…dan neem ik deze maatregelen:

1. Invoering van een maximumprijs voor energie en van twee taksen: een CO 2-taks (gebaseerd op de CO2-inhoud van de energie die de leverancier verkoopt) en een geopolitieke taks (bijvoorbeeld voor het afnemen van uranium uit Afrika, gas uit Rusland en/of olie van de Arabieren). Op die manier is er geen andere keuze meer dan inzetten op wind- en zonne-energie, die geen afval en CO2 produceren en evenmin van grondstoffen afhankelijk zijn. Dat maakt het bouwen van een nieuwe gascentrale ook overbodig.

2. Sterke aanbeveling voor de regionale overheden om als eerste Europese normen te implementeren, zodat we niet langer de laatste van de klas zijn.

3. Onmiddellijke afschaffing van alle subsidies voor thuisbatterijen (het is niet de taak van particulieren om stroom op te slaan, bovendien stimuleren batterijen het economisch eigenbelang) én van het capaciteitstarief. Het is een aberratie dat particulieren zich moeten beperken tot bepaalde vermogens. Tegelijk zou ik wel variabele tarieven invoeren, zodat particulieren sneller geneigd zijn om stroom te verbruiken op momenten dat er voldoende wind- en zonne-energie beschikbaar is. Zo stimuleer je energieconsumptie op momenten dat er op het net toch overschotten beschikbaar zijn. Deze maatregel zal leiden tot een geoptimaliseerd gebruik van de infrastructuur.

Stefan_Grosjean

4. Invoering van een balanspost voor de CO 2-productie van bedrijven. Zoals ondernemingen op hun balansen aantonen over hoeveel middelen ze beschikken en schulden ze hebben, geven ze met deze nieuwe balanspost aan hoeveel meer of minder CO 2 ze produceren in vergelijking met hun sectorgenoten.  

5. We zorgen ervoor dat de CO 2-handel beter werkt.Bedrijven die minder of geen CO 2 uitstoten, ontvangen een vergoeding van bedrijven die er te veel uitstoten. 

De centen komen dan dus niet langer van de overheid, maar die treedt wel op als regulator van deze markt.

6. We laten appartementen en wijken fungeren als energiegemeenschappen, die samen kunnen investeren in energie (bijvoorbeeld een hoogspanningscabine, zonnepanelen leggen …) en één gezamenlijk contract afsluiten met nutsbedrijven. Het schaaleffect kan tot gevoelige besparingen leiden.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels