Aversie voor <br> administratie
Frederic Bulcaen Polemieck

Aversie voor
administratie

Polemieck - Frederic Bulcaen

De aanloop naar de grote vakantie is de periode van de jaarrekeningen, fiscale fiches en aangifte van belastingen. Veel mensen vinden dit een nutteloos tijdverdrijf en dito kost. Zelfs de accountants en revisoren zien op tegen deze periode van het jaar. Adviseren en klanten helpen om de onderneming te organiseren is zoveel plezanter voor hen, en niet alleen om een discussie over hun hoge factuur te vermijden.  Dit jaar weegt deze periode extra zwaar, want door de coronapandemie zullen we al onze tijd goed kunnen gebruiken om ons jaar nog proberen te redden.

De administratieve diensten weten eigenlijk al heel veel over ons. Op basis van onze btw- en douaneaangiftes is het mogelijk per bedrijf  aan- en verkopen perfect in kaart te brengen. Het RSZ- en bedrijfsvoorheffingluik in de loonadministratie zorgt ervoor dat ook deze belangrijke kost perfect gekend is. De overheid administreert ook de subsidies en kan dus eigenlijk vrij nauwkeurig voorspellen hoeveel we ieder jaar verdiend of verloren hebben. 

Het zou veel efficiënter zijn als we alleen speciale zaken in één of andere overheidsapplicatie zouden moeten ingeven. Voorbeelden? De lijst met tegoeden van de klanten van wie we vrezen dat ze niet zullen (kunnen) betalen. Een raming van de kosten waarvan we nog geen factuur hebben gekregen. Een aantal berekeningen van speciale aftrekposten.  Dat zou leiden tot veel efficiëntere controles: gewoon de toelichting bij deze posten nakijken en klaar is kees.   

Dus, beste fiscale instanties, doe eens zoals onze parlementairen na de verkiezingen: ga in lopende zaken. Gebruik deze stille periode om bovenstaand voorstel uit te werken. Je zal er veel van je medewerkers én vooral de kleinere ondernemingen een groot plezier mee doen. Er zijn véél dingen die kmo’s liever doen dan bonnetjes zoeken, aangiften proberen te begrijpen en ervoor te zorgen dat ze tijdig worden ingediend. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels