Blijven triggeren
Charlotte Wyseur Sterckevrouwen

Blijven triggeren

Stercke Vrouw - Charlotte Wyseur

Als het kriebelt, moet je… ondernemen. Dus volgde Charlotte Wyseur het voorbeeld van haar ouders en besliste ze – net als haar broers – om professioneel op eigen benen te staan. Weliswaar in een totaal andere wereld, want optiekzaak Lunette staat mijlenver af van een varkens- en mestverwerkingsbedrijf. “Ik had nooit durven dromen dat het zo vlot zou gaan, maar tegelijk kan ik nooit lang tevreden zijn. Als ondernemer is stilstaan écht wel achteruitgaan.”

De ouders van Charlotte gaven de liefde voor professionele zelfstandigheid aan drie van hun vier kinderen mee. “Mijn ene broer is schrijnwerker, de andere neemt het mestverwerkingsbedrijf van mijn ouders over. Mijn zus is kleuterjuf. Zelf wist ik jarenlang niet goed wat ik wou doen, tot ik geïntrigeerd geraakte door mijn huidige stiel nadat ik door een brillenblad bladerde. Naarmate ik me er meer in ging verdiepen, zijn de interesse en de passie alleen maar gegroeid.”

Trots?

“Mijn gevoel van fierheid steunt op twee pijlers. Enerzijds zijn zelfs mijn boekhouder en vertegenwoordigers van de merken die we hier verdelen, verwonderd over de vlucht die Lunette de voorbije acht jaar heeft genomen. Anderzijds heb ik dat kunnen doen zonder dat de balans met mijn gezinsleven verstoord is. Ik heb het geluk dat mijn man (Thibaut Debucquoy, zelfstandig projectontwikkelaar) me voluit steunt en ik ook mijn drie kinderen voldoende aandacht kan schenken. Het moederschap heeft me nooit afgeremd. Tijdens mijn laatste zwangerschap stond ik tot de dag voor de geboorte in de zaak, drie weken later ben ik al herbegonnen. Als je alles goed regelt en organiseert, is er heel veel mogelijk. Je mag vooral niet te veel nadenken, zodat eventuele twijfels geen kans krijgen om de kop op te steken.”

Visie?

“Ondernemen geeft je een bepaalde vrijheid. Akkoord, ook in een job in loondienst krijg je mogelijkheden om jezelf te bewijzen, maar als zelfstandige doe je écht je eigen ding. Je kunt jezelf voortdurend ontwikkelen, wat enorm verrijkend is. Uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn. Het administratieve luik, bijvoorbeeld, is mijn sterkste kant niet, maar die dingen besteed ik uit zodat ik me kan focussen op wat ik het liefste doe: menselijk contact, vanuit mijn expertise volwassenen én kinderen aan een leuke en passende bril helpen. Toch mag je als ondernemer nooit te lang tevreden zijn. Je werk mag geen sleur worden, de kunst bestaat erin jezelf voortdurend te blijven triggeren. Net daarom ben ik vorig jaar ook met Petite Lunette, een mooi uitgebouwde afdeling voor kinderbrillen, gestart: het zorgt voor een nieuwe uitdaging, die gelukkig een schot in de roos blijkt te zijn.”

Maken vrouwen het verschil?

“Ik heb niet het gevoel dat ik te weinig kansen zou hebben gekregen. Als ondernemer moet je die kansen ook gewoon zelf creëren. Daarom heb ik ook niet geaarzeld toen dit pand destijds vrij was, het was een prachtige opportuniteit.”

“Als vrouw hebben wij misschien nét iets meer aandacht voor het creëren van een familiale werksfeer, waarin iedereen zich goed voelt. Af en toe hou ik met mijn twee medewerkers een informele evaluatie over hun functioneren, maar ze krijgen ook ruimte om zelf input te geven over nieuwe ideeën voor de zaak. Verkopen moet je ergens wel in de vingers zitten, maar het moet altijd vanuit een bepaalde naturel komen, en mensen pushen is al helemaal uit den boze. Het komt er vooral op aan om altijd eerlijk te zijn, ook tegenover je klanten. Vind je dat een bepaalde bril hen helemaal niet past, zeg dat dan gewoon.”

Tips voor starters?

“Zeker de eerste jaren loopt niet alles van een leien dakje als je net iets hebt opgestart. Ook ik heb me tijdens die eerste maanden, toen ik van nul moest beginnen en er amper budget voor marketing was, wel eens afgevraagd of het wel los zou lopen. Het komt er  vooral op aan er te blijven in geloven en eerlijk te zijn met jezelf. Wie het écht wil maken en origineel uit de hoek kan komen, heeft alle kansen om te slagen. Het is ook cruciaal om je te blijven amuseren. Van zodra je het niet meer tof vindt, gooi je het beter over een andere boeg.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels