Bouwen op elkaars sterktes
Delphine Bostoen
& Pieter Vandenberghe
Architecten Groep III
& Alheembouw

Bouwen op elkaars sterktes

Testimonial - Architecten Groep III - Alheembouw

Architecten Groep III gaat geen uitdaging uit de weg. Ze schuiven maar al te graag vanaf het prille begin mee aan tafel en denken mee met de klant, steeds met oog voor detail. Dat kan gerenommeerd aannemer Alheembouw beamen. Met Basisschool Klim in Roeselare mogen ze beiden een mooie realisatie aan hun palmares toevoegen.

Architecten Groep III groeide van een duo in de jaren 80 tot een team van 25 gedreven mensen. Om projecten tot in de kleinste puntjes af te werken, hebben ze interieurvormgevers in dienst. Vanuit Brugge is het bureau actief in heel Vlaanderen. De meeste projecten situeren zich binnen één van de drie hoofdpijlers: residentieel, scholenbouw of bedrijfsgebouwen, maar daar stopt het niet. “We staan open voor iedere nieuwe boeiende uitdaging en verbreden onze portfolio continu”, zegt Delphine Bostoen, ingenieur-architect en bestuurder bij Architecten Groep III.

De geschiedenis van Alheembouw gaat terug tot de jaren 70. Het bouwbedrijf van klasse 8 is actief op drie domeinen: complexe industrie en hoogbouwmagazijnen, totaalprojecten voor privéklanten en DBFM (Design, Build, Finance en Maintain) van scholenbouw. Dagelijks zijn zo’n 600 mensen voor het bedrijf aan het werk. Alheembouw en Architecten Groep III leerden elkaar kennen op een kantoorproject voor Scholengroep Arkorum, waartoe ook de recent opgeleverde Basisschool Klim behoort. In de afgelopen zeven jaar vonden de bedrijven elkaar steeds weer, tussen de andere projecten door, en leverden ze gezamenlijk al een tiental realisaties af.

Meerwaarde van een bouwteam

“Met Alheembouw werken we steeds graag in bouwteam”, vertelt Delphine. “We zitten samen aan tafel met de aannemer, maar ook met de opdrachtgever en de eindgebruiker. Zo denken we actief mee en brengen we de noden en wensen in kaart, rekening houdend met de ruime context. De omgeving, de stakeholders …: alles komt terug in ons masterplan. Gaandeweg zoomen we in op de gebouwen en de architectuur zelf, tot we uiteindelijk aanbelanden bij het interieur en de detailafwerking.” Basisschool Klim ligt midden in de dorpskern van Beitem, pal aan de kerk. De inplanting en dialoog met de kerk is dus van groot belang. “Een school is trouwens niet zomaar wat steentjes op elkaar leggen”, vult Pieter Vandenberghe, directeur DBFM bij Alheembouw, aan. “Je hebt ook pedagogisch inzicht nodig om een concept uit te werken.”

Complementariteit

De complementariteit van de partijen in het bouwteam is doorslaggevend voor een mooi resultaat. “We respecteren elkaars sterktes. We weten dat Architecten Groep III heel wat expertise en professionaliteit aan de dag legt”, stelt Pieter. “Omgekeerd kunnen we rekenen op de smetteloze uitvoering door Alheembouw”, zegt Delphine. Daarnaast is ook het vertrouwen dat het team krijgt van de bouwheer bepalend. “Vertrouwen waarmaken is een werk van elke dag, vertrouwen schaden gebeurt op een uur. We slagen erin om het waar te maken, want bouwheer Arkorum komt nu al voor de vijfde keer bij ons terug.”

“Natuurlijk durven we ook kritisch zijn voor elkaar”, zegt Delphine nog. “Binnen een goede samenwerking moet je steeds hoge eisen kunnen stellen aan elkaar.” Pieter vat het als volgt samen: “In een efficiënt team neemt iedereen de verantwoordelijkheid voor zijn of haar werk. We houden steeds regelmatig contact en we appreciëren de open communicatie en transparantie van Architecten Groep III enorm. Dit project is op alle vlakken bijzonder vlot verlopen, van het startschot over het bouwproces tot de oplevering. In bouwteam zijn we erin geslaagd om op een jaar tijd een school neer te planten, met een minimale impact op de werking en met een maximale meerwaarde voor de eindklant.”

Architecten Groep III
www.groep3.be
Alheembouw
www.alheembouw.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels