Culinair Kortrijk bereikt nieuwe hoogtes
Stefan Kerkhofs & David Ghysels Dinner in the Sky

Culinair Kortrijk bereikt nieuwe hoogtes

Blick Op - Dinner in the Sky

Veertien jaar geleden sloegen Stefan Kerkhofs en David Ghysels de handen in elkaar om een ongezien project te realiseren: Dinner in the Sky, een gastronomische beleving 50 meter boven de grond. The Fungroup van Stefan Kerkhofs staat in voor de technische kant, Hakuna Matata van David Ghysels voor het culinaire aspect en het contact met de chefs. Een succesvol partnership, zoveel is duidelijk. Inmiddels smulden internationale gasten in 64 landen al van haute cuisine met een duizelingwekkend uitzicht.

We  hebben intussen al een 5.000-tal events georganiseerd”, opent Stefan Kerkhofs. “In Las Vegas, Sydney, Dubai, Kaapstad, São Paolo, enzovoort. Stuk voor stuk uniek. We werken telkens samen met lokale mensen, in een soort franchisesysteem. Jaarlijks zijn er ongeveer 750 mensen voor Dinner in the Sky aan het werk.”

Kortrijkse skyline

In België vindt er sinds jaar en dag een Dinner in the Sky in Brussel plaats, een event dat elke keer weer razendsnel uitverkocht is. Dit jaar doet het concept vier provincies aan. In West-Vlaanderen kozen ze voor een toplocatie, een iconische plek in Kortrijk: pal aan de Broeltorens, langs de Leie. Elke dag staat er een andere West-Vlaamse topchef achter het fornuis om de gasten culinaire hoogstandjes te garanderen.

“We hebben met het Kortrijkse stadsbestuur een ongelooflijk leuke samenwerking. Ons concept wordt er heel enthousiast onthaald. De locatie, aan hét symbool van de stad, kan haast niet beter. Heel wat deelnemende chefs komen ook uit Kortrijk en spelen dus een thuismatch. Dat wordt een topweek!”

Business in the sky

Voor bedrijven is dit een unieke kans om op een culinaire manier contacten te leggen of te versterken. “Met je zakenrelaties in een sterrenrestaurant gaan eten of samen dit exclusieve event ervaren … Het is wel logisch wat het meest aanslaat. Op restaurant heb je trouwens maar erg kort contact met de chef-kok. Tijdens Dinner in the Sky staat hij gewoon voor je neus te koken.” Je boekt simpelweg per persoon of – waarom ook niet – alle 22 plekken in één keer voor een high-level meeting.

Sterrenchefs van dienst

Filip Claeys

Filip Claeys  van De Jonkman in Brugge
2 Michelin-sterren, 18/20 in de Gault & Millau-gids

Mainstream is niet zijn ding. Nee, chef-kok Filip Claeys denkt liever out-of-the-box. Zijn doel? Een rijk, creatief en inventief smakenpalet, zalig gecombineerd met verrassende topwijnen. Hij beheerst de kunst en technieken van de Vlaamse gastronomie tot in de puntjes en zet die vervolgens volledig naar zijn hand. Eerst jarenlang in De Karmeliet en Oud Sluis, sinds 2006 met trots in zijn eigen restaurant De Jonkman.

Zijn eigenheid ís zijn stijl. Zijn gerechten zijn karaktervol, zijn producten zorgvuldig uitgekozen op basis van smaak, kwaliteit én herkomst. Als boegbeeld van de North Sea Chefs ziet hij het als zijn missie om mensen te leren ‘eten wat de visser vangt’. Geen standaard zalm, tonijn en kabeljauw op je bord. Wel heerlijke alternatieven van bij ons als rode poon, hondshaai of steenbolk. Voortdurend gaat Filip op zoek naar inspiratie buiten zijn keuken. Zich tussen vier muren opsluiten? Niets voor hem. Dus is Dinner in the Sky een topplan!

Angelo Rosseel

Angelo Rosseel van La Durée in Izegem
2 Michelin-sterren, 16/20 in de Gault & Millau-gids

Op een Frans-Belgische basis bouwt Angelo zijn gerechten op. Met zoveel mogelijk seizoensproducten van erg dichtbij en net ietsje verder, van Parijs en omstreken. Goochelen met overdreven veel smaken is niet zijn dada. Vier à vijf is genoeg om de topproducten tot hun recht te laten komen. Alles sowieso mooi in balans. Komt dat even goed uit als je op vijftig meter hoogte kookt.

“Ik had al veel gehoord over Dinner in the Sky, dus toen ik dit jaar gevraagd werd, zag ik het meteen zitten. Zo aan of boven de Leie dineren, het is vast en zeker een onvergetelijke ervaring voor de gasten. Dat is tenslotte waar mensen tegenwoordig naar op zoek zijn: belevingen. Het feit dat er geen muren rond me staan terwijl ik het menu bereid, lijkt me ook erg interessant. De mensen zien daardoor alles wat je doet. Het is dus de eerlijkste manier om te werken als chef.”

Sébastien Ververken

Sébastien Ververken van Vol-Ver in Marke
1 Michelin-ster, 14/20 in de Gault & Millau-gids

Toegankelijk en seizoensgebonden. Een klassieke basis op een moderne manier gebracht, altijd met herkenbare producten. Zo omschrijft sterrenchef Sébastien wat hij op je bord(en) brengt, nu in Vol Ver en in september op het culinaire event. Koken tussen zijn gasten, dat is hij enigszins gewoon dankzij de open keuken in zijn restaurant. Een woordje uitleg nodig bij het gerecht? Hij vertelt je met plezier wat zijn gastronomische creatie inhoudt. “Je merkt dat Dinner in the Sky leeft in de stad. Er wordt over gepraat. Mensen vragen ons nú al om te reserveren, maar dan verwijzen we hen natuurlijk door naar de website. Logisch ook: koken en eten aan een vliegende tafel, dat maak je niet elke dag mee. Als dit event geen indruk nalaat, weet ik het ook niet meer!”

 Dirkjan Decock

Dirkjan Decock van Taste and Colours in Kortrijk
15/20 in de Gault & Millau-gids 

Toegankelijk en seizoensgebonden. Een klassieke basis op een moderne manier gebracht, altijd met herkenbare producten. Zo omschrijft sterrenchef Sébastien wat hij op je bord(en) brengt, nu in Vol Ver en in september op het culinaire event. Koken tussen zijn gasten, dat is hij enigszins gewoon dankzij de open keuken in zijn restaurant. Een woordje uitleg nodig bij het gerecht? Hij vertelt je met plezier wat zijn gastronomische creatie inhoudt.

“Je merkt dat Dinner in the Sky leeft in de stad. Er wordt over gepraat. Mensen vragen ons nú al om te reserveren, maar dan verwijzen we hen natuurlijk door naar de website. Logisch ook: koken en eten aan een vliegende tafel, dat maak je niet elke dag mee. Als dit event geen indruk nalaat, weet ik het ook niet meer!”

Felix François

 

Felix François van Het Vliegend Tapijt in Marke 
15/20 in de Gault & Millau-gids

Voor een restaurant dat Het Vliegend Tapijt heet, lijkt een deelname aan een zwevend diner vanzelfsprekend. Alsof het in de sterren geschreven staat. Wat mag je verwachten van chef-kok Felix? Hij creëert zijn gerechten vanuit zijn buikgevoel, altijd met seizoensproducten uit de regio. Een hedendaagse, creatieve keuken met herkenbare ingrediënten van lokale producenten, dat is wat hij ook zal brengen op Dinner in the Sky. “Bij het vijfgangenmenu, kiezen wij – net zoals in ons restaurant – de wijnen zorgvuldig uit. Onze voorkeur gaat uit naar biodynamische en natuurwijnen. Ja, koken aan de Leie met zicht op de Kortrijkse skyline, ik zie het helemaal zitten.”

Martijn Defauw

Martijn Defauw van Restaurant Rebelle in Marke
14,5/20 in de Gault & Millau-gids

Variatie troef in de keuken van chef-kok Martijn. Elke zes weken gooit hij het menu helemaal om. De rode draad? Lokaal en creatief. Van de hopscheuten en de asperges tot vis en vlees, hij gaat de beste stuks persoonlijk uitzoeken bij boeren in de streek. Een ding staat dus vast: het menu dat hij voor Dinner in the Sky samenstelt, zal swingen. Umami, pittig, verfrissend en vol: je komt het allemaal tegen in zijn creaties. “Ik wil in het menu ook wat Aziatische smaken gebruiken, maar dan volledig samengesteld met zuren en azijnen uit de streek. Ik denk dat een dergelijke frisse toets perfect past zo aan het eind van de zomer. Dinner in the Sky is voor mij een uitdaging én een toffe samenwerking met collega-chefs, want er is een nauw contact tussen de horecazaken in Kortrijk. Van klassiek geschoolde chefs tot jonge, ambitieuze koks, je vindt het hier allemaal én dus ook op het event.”

Matthias Speybrouck

Matthias Speybrouck van Va et Vient in Kortrijk
14/20 in de Gault & Millau-gids

Ook jong Kortrijks keukengeweld Matthias Speybrouck is present aan de Broeltorens. Verwacht eigenzinnige, originele, verfijnde gerechten in een stoer jasje. Een uitgebalanceerde mix van lokaal lekkers en buitenlandse inspiratie. Chef-kok Matthias kookt instinctief, op basis van het dagaanbod. Dat resulteert dus eerder in atypisch en creatief dan in klassiek en standaard. Zijn stijl noemt hij niet voor niets ‘rough and refined’. Hij deed tonnen ervaring op in de restaurants van Sergio Herman, Piet Huysentruyt en Kobe Desramaults. Hij goochelt inmiddels al jaren met smaken in zijn eigen urban restaurant Va et Vient. Deze indian summer proef je zijn talenten dus ook op Dinner in the Sky.

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels