De natuur bepaalt alles
Paul Renson Polemieck

De natuur bepaalt alles

Polemieck

Als kind speelden we buiten, uren aan een stuk, met niets meer dan een bal. Het deed me pas jaren later echt beseffen hoeveel deugd me dat deed. Toen pas begreep ik ook waarom mijn vader – aan het hoofd van het familiebedrijf dat Renson vandaag nog steeds is – elke dag naar huis wandelde. Het maakte zijn hoofd leeg en onderweg deed hij inspiratie op. 

Sindsdien speelt de natuur een enorm belangrijke rol in alles wat ik doe. Privé hou ik van paardrijden, wandelen en als het een beetje kan, fiets ik naar het werk. Het heeft me vooral ook op professioneel vlak de ogen geopend en het leidde tot onze baseline ‘Creating Healthy Spaces’: de voordelen van de natuur in huis halen om gezond, comfortabel en duurzaam te wonen. Dat kan door in de zomer met buitenzonwering oververhitting te voorkomen en in de winter net optimaal gebruik te maken van de gratis zonnewarmte. Of door verse buitenlucht in huis te halen via geluiddempende roosters en vuile binnenlucht af te voeren. Het was altijd al mijn stokpaardje, maar de opstart van onze ‘outdoor living’-afdeling in 2009 wakkerde mijn interesse in de natuur nog meer aan.

Buiten leven zit wereldwijd in een stroomversnelling. ‘Biophilic design’ is steeds meer ingeburgerd. Die connectie tussen mens en natuur – met alle positieve gevolgen van dien op het vlak van welzijn en gezondheid – beperkt zich niet tot de eigen tuin. Het gaat veel verder dan dat: van het ontwerp van nieuwe gebouwen of wijken tot de vergroening van een complete binnenstad.

paul-renson

Concreet: board meetings of brainstormsessies organiseren we bij Renson onder een terrasoverkapping aan de rand van het bos. Het zorgt voor een andere dynamiek, frisse ideeën en alerte mensen rond de tafel. We ontvangen er ook klanten en voor de opnames van een bedrijfsfilm liepen we er op zondagochtend zelfs enkele reeën tegen het lijf. 

We brengen de natuur ook naar binnen. Planten, voldoende daglicht, een aangenaam binnenklimaat: de impact ervan op het welbehagen van medewerkers is overduidelijk. Toch spoor ik iedereen aan om ’s middags buiten te lunchen, te sporten of gewoon verse buitenlucht op te snuiven, want iedereen heeft recht op de positieve invloed van de natuur, het hele jaar door. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels