De voordelen van een gepersonaliseerd loonpakket
Ilse Pauwels PHR

De voordelen van een gepersonaliseerd loonpakket

Praktijck - PHR

Omwille van de gezondheidscrisis was het voor heel wat bedrijven geen succesjaar. Misschien kan je je medewerkers daarom geen loonsverhoging toekennen. Niet getreurd: je kan jouw appreciatie ook laten blijken door een deel van het loon te laten inruilen voor andere voordelen.

Definitie

Flexibel verlonen wint aan populariteit als innovatief instrument in het hr-beleid. Medewerkers wensen namelijk steeds vaker inspraak in hun loonpakket, zodat ze zelf kunnen beslissen welke loonelementen het meest aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Concreet kan het bijvoorbeeld gaan over een deel van het brutoloon, bonus of eindejaarspremie, die je als werkgever laat omzetten naar extra verlofdagen, multimedia, aanvullende gezondheidsverzekeringen of een leasefiets. Zo kan je als bedrijf je werknemers meer inspraak geven in de samenstelling van het loonpakket, zonder dat de loonkost stijgt. Bovendien bevordert het de retentie van je huidige werknemers en trek je makkelijker nieuwe mensen aan. 

Hoe werkt het? 

Bij flexibel verlonen worden bestaande voordelen omgezet in een persoonlijk budget per werknemer. Zo kan iedere medewerker zijn loonpakket naar keuze samenstellen met legale en extralegale voordelen volgens zijn eigen persoonlijke voorkeuren. Je laat de waarde van het loonpakket van je medewerker stijgen, zelfs al zit er geen loonopslag in.  

Voor wie? 

Het invoeren van een flexibel loonbeleid is ook voor kleine organisaties haalbaar, op voorwaarde dat de basis van het loonbeleid in orde is. Of je nu een kleine of grote organisatie bent, de voordelen van het invoeren van flexibele verloning zijn dezelfde.

Voorbeelden

De lijst van extralegale voordelen die in aanmerking komen voor een flexibel loonpakket, is ellenlang. Warrants, multimedia, een tankkaart, een bedrijfswagen, een bedrijfsfiets, een aanvulling op het sociaal abonnement, een aanvullende verzekering (medisch, pensioensparen ...), aanvullende vakantiedagen, noem maar op. Het is aangewezen om te starten met een beperkte selectie aan populaire voordelen.  

Bedrijfsfiets

Bij het leasen van een fiets komen de werkgever en zijn werknemer meestal overeen dat een fiets ter beschikking wordt gesteld in ruil voor een inhouding op het brutosalaris (binnen de wettelijke grenzen).  Indien het voordeel volledig budgetneutraal via brutoloonruil wordt toegekend aan de werknemer die de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, zal een leasefiets gemiddeld 70 % kosten in vergelijking met een privé aankoop voor de werknemer. Het betekent geen extra kost voor de werkgever door de budget neutraliteit! Een bedrijfsfiets is fiscaal voordelig (100 % aftrekbaar), zorgt voor een betere gezondheid en minder afwezigheden en geeft je employer branding een boost. 

Conclusie 

Door het invoeren van flexibele verloning draag je bij aan een positief imago, stimuleer je het engagement van je medewerkers en zorg je voor een extra troef om nieuw talent aan boord te halen, zonder te bezwijken onder torenhoge loonkosten. Meer info? Mail naar info@p-hr.be 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels