Duurzaamheids- rapportering: wat moet jij weten?
Corneel Maertens
& Stijn Hugues
Titeca

Duurzaamheids- rapportering: wat moet jij weten?

Praktijck - Titeca

Als ondernemer heb je de afgelopen tijd wellicht al termen zoals ESG, CSRD en ESRS horen waaien. Al deze afkortingen hebben te maken met de aankomende duurzaamheidsrapportering die verplicht zal worden voor heel wat Europese ondernemingen. Corneel Maertens en Stijn Hugues van Titeca Pro Accountants & Experts lichten graag toe.

Voor iedereen belangrijk, groot en klein

Deze rapportering wordt, naast de financiële rapportering, vanaf 2026 verplicht voor grote ondernemingen. Toch zullen ondernemingen van alle groottes er op korte termijn onrechtstreeks mee worden geconfronteerd. Financieel adviseur Stijn: “Stel je voor: je bent zaakvoerder van een industriële wasserij die instaat voor het wassen van bedlinnen van een grote hotelketen. De hotelketen kan jou, om dit op te nemen in hun eigen duurzaamheidsrapport, op een bepaald moment de vraag stellen wat het gemiddeld waterverbruik is voor een pakket linnen en welke stappen je de komende vijf jaar zal ondernemen om dit verbruik te verminderen. Je moet misschien zelf geen duurzaamheidsrapportering opstellen, maar het is wel van belang om hier vandaag al over na te denken en jouw rol in de waardeketen duidelijk te maken en veilig te stellen.”

Wat brengt de toekomst?

België heeft tot uiterlijk 6 juli 2024 de tijd om de Europese wetgeving op te nemen in haar eigen wetgeving.

Stijn gaat verder: “Het invoeren van deze rapporteringsplicht zal stapsgewijs gebeuren. Vandaag zijn het alleen de grote ondernemingen, maar er gaan al stemmen op om dit op termijn voor alle ondernemingen verplicht te maken.

Wil je dit proactief aanpakken? Dan kan Titeca bij vragen van jouw klanten of leveranciers omtrent duurzaamheid altijd een kader scheppen waarom je deze vraag ontvangt en hoe je ermee kan omgaan. Twijfel jij of je een duurzaamheidsrapport moet opstellen? Dan kunnen wij jou inzicht geven of je een rapport moet opstellen en vanaf wanneer. We bekijken samen hoe strikt of uitgebreid jouw rapport moet zijn. Ten slotte kunnen we jou faciliteren in het bepalen van jouw duurzame prioriteiten en hoe je een materialiteitsanalyse uitvoert.”

Geen loos begrip

“Titeca maakt dit jaar zelf proactief een duurzaamheidsrapport op”, weet vennoot Corneel. “In het duurzaamheidsverhaal heeft iedereen een rol te spelen. Op deze manier bereiden we ons stevig voor op de vragen die er zullen komen. Onze eigen duurzame visie werd alvast opgemerkt door VOKA. We werden geselecteerd voor hun duurzaamheidstraject en bij een positieve beoordeling mogen we het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen. Het kan alleen maar helpen om elke onderneming te overtuigen om stappen te nemen in het duurzaamheidsverhaal”, besluit Corneel.

Titeca
www.titeca.be/duurzaamheid

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels