Een halve eeuw productiepartners
Nicolas Piers
& Kristof Hots
Novy - WAAK

Een halve eeuw productiepartners

Testimonial - Novy - WAAK

Volgend jaar werken WAAK en Novy een halve eeuw samen. Wat begon met het uitbesteden van bedradingswerken, is uitgegroeid tot een nauw partnerschap op elk niveau. Op amper een kilometer van elkaar verwijderd, streven beide bedrijven dagelijks naar het afleveren van de beste kwaliteit. “De korte communicatielijnen en de flexibiliteit van WAAK zijn daarbij grote troeven”, zegt Operations Director Nicolas Piers van Novy.

In 2019 vierde maatwerkbedrijf WAAK zijn 55-jarig bestaan. Datzelfde jaar mocht streekgenoot Novy al 100 kaarsjes uitblazen. Bijna de helft daarvan beleefde de dampkappenfabrikant samen met WAAK. 

“In 1972 begon onze bedradingsafdeling voor Novy te werken”, vertelt verkoop- en marketingdirecteur Kristof Hots. “Daarna volgden de voormontages en de filterproductie. Ondertussen produceren we in ons eigen atelier complete instapmodellen en eenvoudige accessoires voor Novy. Het gros van de productie gebeurt nog steeds bij Novy zelf, waar via onze enclavewerking een vast team maatwerkers meedraait. Zij maken echt deel uit van de Novy-familie en zijn daar terecht trots op. Sinds vorig jaar onderhoudt onze groendienst trouwens ook de bedrijfssite van Novy. Zo zijn we hier met quasi elke schakel van onze organisatie actief.”

Uniek economisch model

Begon de samenwerking in de jaren 70 nog als een vrij traditionele klant-leveranciersverhouding, dan is ze vandaag geëvolueerd tot een echt partnership: een model met twee parallelle en complementaire productieflows.

WAAK koopt ook zelf materialen aan en produceert instapmodellen voor Novy. Dat is een voordeel van de 'in house'-expertise in metaalbewerking, bedrading, assemblage en verpakking.

“Ook op vlak van engineering denkt WAAK actief mee”, benadrukt Nicolas Piers van Novy. “Wij ontwikkelen ons product, zij denken mee na over de manier van produceren.” 

WAAK splitst complexe productie- en montageprocessen op in kleinere, behapbare stappen. Dat maakt het werkbaar voor hun maatwerkers. Het dampkappengamma van Novy wordt zo mee ondersteund door WAAK. Kristof Hots: “Bovendien bouwen wij extra controlestappen in doorheen het proces. Zo krijgt Novy meteen ook een grotere garantie op de afgeleverde kwaliteit.”

Circulariteit

Niet enkel maatschappelijk verantwoord ondernemen en ontwikkelen op maat van de moderne consument worden steeds belangrijker, ook duurzaamheid staat meer en meer bovenaan de bedrijfsagenda. Die evolutie wordt door de Europese Green Deal nog kracht bijgezet. WAAK gelooft zeer sterk in de synergie tussen sociale en circulaire economie en toont zich ook op dit vlak als proactieve partner. 

Er werd een interne werkgroep opgericht onder leiding van Kristof Hots die ook de samenwerkingsmogelijkheden met bestaande klanten onderzoekt op vlak van circulaire economie. Zo loopt er ook een testcase waarin maatwerkers de gebruikte dampkappen van Novy scheiden in verschillende fracties. Het is een uitdagend groeitraject dat de organisatie met veel enthousiasme aangaat. 

“We assembleren veel, maar ontmantelen nog weinig”, duidt Kristof Hots. “We zetten er wel bewust op in, omdat we geloven dat circulaire economie de toekomst is. Zo zijn we vandaag ook al bezig met refurbishment en krijgen we hier de kans om onszelf actief in te schakelen in het circulaire verhaal van de toekomst.”

Novy
novy.be
WAAK
waak.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels