Focus op jouw kerntaken dankzij een uitgekiend HR-beleid
Tom Decroos
& Lara Rousseeuw
Titeca

Focus op jouw kerntaken dankzij een uitgekiend HR-beleid

Praktijck - Titeca

Werknemers zijn het meest waardevolle kapitaal voor een onderneming. Zij maken daadwerkelijk het verschil. Een goede investering in HR is daarom geen overbodige luxe. Als Titeca Pro Experts staan Tom (Legal-HR Adviseur) en Lara (HR Adviseur) in voor een professionele en proactieve begeleiding bij het uitwerken van een coherente HR-strategie.

Een gestructureerd HR-beleid zorgt ervoor dat je als zaakvoerder vooral kan focussen op het ondernemen, dat je medewerkers weten wat van hen wordt verwacht en efficiënt kunnen (samen)werken en dat je waardevolle medewerkers aantrekt en kan behouden.

De opzet van een goed doordachte HR-strategie is niet eenvoudig. Vaak zien ondernemers het bos door de bomen niet meer en weten ze niet goed hoe eraan te beginnen. De Titeca Pro Experts kunnen je helpen bij de opzet van een coherent en ontzorgend HR-beleid. Zij doorlopen hiervoor met jou de volgende stappen:

1. Stem je HR-beleid af op je strategie.

Bepaal tijdig waar je de komende jaren naartoe wil: wat wens je te bereiken en welke profielen dien je hiervoor aan te trekken? Waar je naartoe wil met je onderneming bepaalt welke medewerkers je vandaag moet aanwerven, welke competenties je nog tekortkomt en hoe je ondernemingsstructuur eruit dient te zien.

2. Werk een structuur uit die je ondersteunt.

Hoe functioneert jouw onderneming vandaag? Ligt je organisatiestructuur nog in lijn met je strategie? Is ze duidelijk voor je medewerkers? Een goed doordachte en duidelijke organisatiestructuur is dé basis voor alle HR-processen.

3. Werk duidelijke functieprofielen uit.

Goed omschreven functieprofielen zetten je verwachtingen scherp. Medewerkers weten wat van hen verwacht wordt of bij wie zij terecht kunnen met bepaalde vraagstukken en problemen. Dit leidt tot efficiënt werken en vlot samenwerken. Een helder geformuleerd functieprofiel is ook noodzakelijk voor een doelgerichte en objectieve evaluatie van de medewerker.

4. Denk na over een motiverend evaluatiebeleid.

Wanneer het HR-beleid en de organisatiestructuur duidelijk zijn en de functieprofielen helder uitgewerkt zijn, is de onderneming klaar voor een objectief, doelgericht en motiverend evaluatiebeleid. Evaluatiegesprekken zijn een waardevolle bron van feedback voor beide partijen. Het functioneren van medewerkers en de organisatiedoelstellingen worden op elkaar afgestemd met als doel: ‘the right person in the right place’. Het biedt medewerkers perspectief op groei en garandeert dat je over gemotiveerde en doelgedreven medewerkers beschikt.

5. Stel een objectief en aantrekkelijk verloningsbeleid op.

Een coherent en aantrekkelijk loonbeleid is van onschatbare waarde om zowel nieuwe waardevolle mensen aan te trekken als huidige medewerkers erkenning te geven en te motiveren.

Slim verlonen is niet per se meer verlonen. De sleutel is om structuur aan te brengen in jouw verloningsbeleid en optimale verloningsplannen op maat van jouw onderneming op te stellen. Als ondernemer kan je verloning bijvoorbeeld instrumentaliseren om personeel mee te laten bouwen aan jouw onderneming van morgen – denk aan een goed uitgewerkt bonusbeleid, of aan instapmogelijkheden voor medewerkers.

Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming? Maak dan een afspraak met onze experts!

Titeca pro accountants & experts
www.titeca.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels