Gezond binnenklimaat voor AP Hogeschool Antwerpen
Ventilair Group Belgium

Gezond binnenklimaat voor AP Hogeschool Antwerpen

GEMAACKT - Ventilair Group Belgium

In onderwijsgebouwen is de gezondheid van studenten en docenten erg belangrijk. Mede daarom investeerde AP Hogeschool Antwerpen in een hoogwaardig ventilatiesysteem van Ventilair Group voor de nieuwe campus.

De AP Hogeschool Antwerpen ontstond in 2013 door de fusie van Artesis Hogeschool met Plantijn Hogeschool. De onderwijsinstelling investeerde onlangs in een gloednieuwe campus. Die bevindt zich op de kop van Park Spoor Noord, waar nog twee andere campussen zijn gevestigd.

“Logischerwijs kreeg het architecturale aspect veel aandacht tijdens het ontwerp”, vertelt Steven Braekeveldt, product & marketing manager bij Ventilair Group. “Gelukkig besefte de directie dat het ook cruciaal is om een aangenaam binnenklimaat te creëren. De schil van het gebouw bestaat uit grote glaspartijen en de zomers worden almaar warmer, waardoor er een grotere kans op oververhitting van het gebouw is. Daarom was er nood aan een kwalitatief ventilatiesysteem en werd ook verwarming en koeling in het ventilatiesysteem geïntegreerd.”

Een goede binnenluchtkwaliteit is trouwens ook verplicht in werkplekken en openbare gebouwen. Sinds 1 december 2023 is er een nieuwe wet voor de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn, om de aanwezigheid van verontreinigende stoffen – en overdracht van virussen – in de binnenlucht maximaal te beperken.

Ventilair Group haalde de opdracht voor de levering van een ventilatiesysteem binnen via een samenwerking met de installateur en het studiebureau. “Het lastenboek schreef luctgroepen met een ingebouwde omkeerbare warmtepomp voor, die via de ventilatielucht zowel kunnen koelen als verwarmen”, vervolgt Steven Braekeveldt. “Daarom hebben we zeven luchtgroepen van het type Komfovent Verso RHP geïnstalleerd, voor in totaal 95.000 m?h aan luchtverversing De constructie omvat onder meer een hygroscopisch warmtewiel voor terugwinning van warmte en vocht met daarrond een warmtepomp ingebouwd. Dat zorgt voor ventilatie én voor energiezuinige verwarming of koeling via onttrekking van de restwarmte uit de binnenlucht.”

’s Winters wordt de nog aanwezige restwarmte in de afgevoerde lucht na het warmtewiel, door de verdamper opgenomen. “Vervolgens geeft het systeem die warmte terug mee via de toevoerlucht. Het werkt ook in de andere richting: dan onttrekt de warmtepomp bij een te warm gebouw de warmte uit de toevoerlucht, zodat koele en ontvochtigde lucht wordt aan - gevoerd. Zo blijft het klimaat gezond en binnen de comfortwaardes tegen een hoge energie-efficiëntie.”
Info


Ventilair Group Belgium levert en produceert hoogwaardige ventilatiesys - temen en is een belangrijke partner voor groothandels, installateurs, architecten en studiebureaus.

Ventilair Group Belgium
Pieter Verhaeghestraat 8
8520 Kuurne - België

T. 056 36 21 20

be@ventilairgroup.com
www.ventilairgroup.com

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels