Greetje Demuelenaere
Greetje Demuelenaere Stercke Vrouw

Greetje Demuelenaere

Stercke Vrouw

Na lange tijd in internationale bedrijven te hebben gewerkt en altijd te hebben gezegd nooit zelfstandige te worden, is Greetje Demuelenaere nu een succesvolle ‘serial entrepreneur’. Naast Comma (een strategisch marketingbureau)  en Peace For Talent (een ‘human strategy’-bedrijf) lanceerde ze biermerk Bar Belge en is ze bezig met een theeproject in Malawi. “Ik run verschillende bedrijven en projecten, maar er is wel een connectie: ondernemerschap en ambities van mensen realiseren.”

Het ondernemersverhaal van Greetje Demuelenaere begint in 2004 met het strategisch marketingbureau Comma. “Ik kom zelf uit een ondernemersnest. Mijn ouders dag en nacht hard zien werken, zorgde ervoor dat ik besloot ergens anders een carrière uit te bouwen en niet het ondernemerspad te bewandelen. Na een lange carrière in diverse bedrijven, begon de ondernemerszin toch te kriebelen. Samen met mijn man - die ook uit een gezin van ondernemers komt - zijn we Comma gestart. Als ik ooit zou ondernemen, was het wel de droom om dit samen te doen.” 

Trots?

“Met elk bedrijf dat we oprichten, hebben we impact. Comma was in 2004 een innovatief bedrijf. Inzetten op marketing was toen voor bedrijven een grote ‘mindswitch’. Het is nu pas dat marketing wordt gezien als een essentieel element. Dezelfde tendens zien we bij Peace For Talent. We springen vaak in op iets dat de markt nog niet heeft ontdekt. Door een goede strategie, het tijd te geven en ons verhaal steeds te verduidelijken, krijgen we bedrijven mee en maken we het verschil. Mijn man en ik zijn daar ook een goed duo in. Daarnaast ben ik er enorm trots op dat ik sinds kort als enige vrouw in de raad van bestuur van de internationale organisatie ‘Tribe Global’ zetel.”

Iedereen moet volgens zijn talent, biotoop en flow werken.

Visie?

“Mijn motto is ‘fly high and enjoy the ride’. Als je een idee of een talent hebt, of in het algemeen iets wil doen, dan moet je ervoor gaan. Daarnaast moet je genieten van het proces dat je doorgaat. Ondernemen vraagt wel een goede strategie, focus en de juiste mensen om je heen. Dan heb je alle kansen om het te laten groeien. Daarnaast geloof ik dat het erg verrijkend is om eerst in verschillende bedrijven te werken en diverse culturen op te snuiven alvorens de sprong naar het ondernemerschap te wagen.”

Maken vrouwen het verschil?

“Toen ik nog in het bedrijfsleven werkte, werd ik meestal omringd door mannen. Vaak realiseerde ik me pas achteraf dat ik als enige vrouw aan de tafel zat. Hoe meer ik de ladder opklom, hoe meer ik door mannen omringd werd en het me steeds minder opviel. Ik ben dan ook een grote voorstander van gendergelijkwaardig ondernemen. Iedereen moet volgens zijn talent, biotoop en flow werken. In beide geslachten zijn er enorm straffe figuren en staan even sterke mannen als vrouwen aan de top in bedrijven. Wel merk ik dat ik als vrouw gemakkelijk verschillende ballen in de lucht kan houden en veel dingen kan combineren. Ook geloof ik dat vrouwen eerder leiding geven vanuit gevoel, terwijl mannen dat doen vanuit een klassieke hiërarchische structuur.“

Tips voor starters?

“Chase your dreams. Als je een droom hebt, moet je er volledig voor gaan en ze niet uitstellen. Natuurlijk moet je er niet halsoverkop aan beginnen. Als je besloten hebt ervoor te gaan, zorg dan dat je een plan, strategie en focus hebt. Hoe helderder je verhaal, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk dat je erover praat met anderen. Door je ideeën te delen, vind je gelijkgestemde zielen, ontwikkel je een kritische kijk en krijg je feedback die je kan helpen met groeien.” 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels